Tomáš Korbař a jeho legendární výběr

recenze

Tichá hrůza (2008) 5 z 5 / cousin
Tichá hrůza

Překladateli Tomáši Korbařovi vděčíme za mnohé, Poslední dny Pompejí, Dracula, Kmotr, abych připomněl jen ty nejznámější ... a samozřejmě výbor hororových povídek "Tichá hrůza." Mé vydání je z roku 1967, zde uvedené z roku 2008 a podle odlišné obálky nejspíše ještě jedno. Kolik výborů se dočkalo více vydání? Celkem jistě přes sto tisíc výtisků a každý, kdo knihu četl, nejspíše připomene ty nejvýraznější. Úvodní povídka "Ptáci," se dočkala i zfilmování. (Varování: film je černobílý!) A zřejmě nejznámější "Amirstanský beránek." Téma posledně jmenované bylo předěláno do mrazivě hrůzné podoby, bohužel však bez náležité poenty, takže není zcela jasné, zda se jedná o pokus či plagiát. (Lze nalézt v antologii Michala Bronce "Legendy: Praga mater urbium.")
"Zástup" dokáže znejistět i dnes, obzvláště sedáte-li za volant a podléháte konspiračním teoriím. Ale tahle je pravdivá!
Čas, věnovaný dalšímu zde čtení, nebude ztracen, zavřete-li tuto stránku a otevřete knihu.
P.S. Název povídky "Amirstanský beránek," jsem uvedl záměrně chybně, stejně jako zamlčení názvu v antologii "Praga mater urbium," můžete tak číst od začátku a bez přeskakování.

Komentáře (0)

Přidat komentář