Budeme dědit miliardy! Pokud nás nevydědí.

recenze

Poslední vůle (1999) 5 z 5 / cousin
Poslední vůle

John Grisham patří právem k autorům, jejichž knižní předlohy se stávají základem filmových adaptací.
John Grisham netrpí šablonovitostí, každá kniha má svou vlastní kostrukci.
Troy Phelan, úspěšný podnikatel a majitel mnoha společností, nemilovaný celou svou rodinou tvořenou ex-manželkami a mimořádně zpovykanými potomky za dohledu tří rodinou vybraných psychiatrů a kamer sepisuje poslední vůli, tu podepisuje jako Kačer Donald. Vzápětí předává přítomnému právníkovi ručně sepsanou vlastní závěť a aby nebylo překvapení málo, zvedá se z invalidního vozíku, rozbíhá se k oknu, ze kterého skáče. O pět vteřin později nabývá poslední vůle platnosti. Pozůstalí plánují velkoutrácení, jejich právníci přiměřeně nepřiměřené obohacení. Pád do reality nastává při veřejném seznámení s poslední vůlí. Troy Phelan vše odkazuje své nemanželské dceři, o které nikdo nikdy neslyšel. Z odvykací kůry je vyreklamován právník Nate, s úkolem dědičku vyhledat. J. Grisham nechává projít právníka, podobného Phelanovým pozůstalým, cestou zcela odlišnou. Pátrání jej zavede do džungle Jižní Ameriky. Bloudění, pád letadla, cesta lodí, pak lodičkou v období dešťů, kdy se přítoky změní v jezera s rozlohou státu Colorado. Ať nemusíte hledat, Colorado má necelých 270 000 km čtverečních, což jsou téměř tři České republiky. A všude komáři, aligátoři, komáři, anakondy, komáři, komáři, farmáři a Indiáni. Někde v té džungli nalézá dědičku. Ta však nalezla boha, formality související s dědicvím zcela neguje. Nate, úspěšný pátrač, se vrací do civilizace a odváží si nečekaný bonus, horečku dengue, bez léků i smrtelnou. Dostává se mu vší možné péče, "... a sliboval doktorovi, že bude se svým přítelem sedět tady ve stínu až do setmění. Doktor se smiloval. Ve skutečnosti mu to bylo jedno." Krizi přeživší Naty je přesvědčen, že jej v nemocnici navštívila dědička. Ale popravdě si tím není jist, nevěda co byly halucinace a co možná skutečnost. 1 (A jelikož se nemají používat spoilery, tak nemohu napsat, nebyla to halucinace, skutečně jej v nemocnici navštívila.)
Po propuštění zcela marně pátrá ve městě, nakonec mu nezbývá, než se vrátit do Států, kde se mezitím obě strany připravují na právní bitvu.
Naty předkládá výsledek nevýsledek mise a z taktických důvodů je ukryt far away mimo dosah protistran. Zkrátím to. Naty musí zpět do džungle za dědičkou. Kdo očekává love story, podceňuje autora, tak laciná zápletka se nekoná, dědička mezitím zemřela.
2 A jelikož se nemají používat spoilery, musím přestat psát. Jen upozorním na autorův dodatek, vysvětlení čerpání inspirace. "Oblast Pantanalu v Brazílii, ve státech Mato Grosso a Mato Grosso do Sul, je územím nepředstavitelných přírodních krás a fascinujícím místem pro návštěvníky. Doufám, že jsem jej
nevylíčil jen jako rozsáhlou bažinu plnou nebezpečí. Něčím takovým Pantanal rozhodně není. Je to ekologický klenot, který přitahuje mnoho turistů - a většina z nich přežije."


Poslední vůle Poslední vůle John Grisham

Právnické kličky kolem poslední vůle miliardáře. Troy Phelan,onen miliardář,nyní namocný osamělý muž,odevzdaně čekající na smrt ,převeze v poslední vůli své chamtivé potomky a celé své pohádkové jmění odkáže neznámé dědičce,své n... více


Komentáře (0)

Přidat komentář