(Ne)splněné sny

recenze

Zdání a manžel vždycky klamou (2021) / Maru.Maruska
Zdání a manžel vždycky klamou

Lednovou novinkou spisovatelky Aleny Jakoubkové je kniha Zdání a manžel vždycky klamou, která vyšla pod záštitou nakladatelství MOBA.

Hlavní hrdinkou je Stella Sterlingová, která vyrůstala v jihočeské vesnici Radomyšl. Jako malá se věnovala baletu, ovšem v období dospívání se ukázalo, že kvůli své výšce by měla tancovat hlavně pro radost, protože v této oblasti velkých úspěchů nebude moci dosáhnout (jednoduše řečeno byla na balet příliš vysoká). V tu chvíli vzala Stellin život do svých rukou její maminka - učinila za ni zásadní rozhodnutí: Stella se bude věnovat modelingu. Nutno podotknout, že ve světě módy byla úspěšná. Ovšem vše se dělo na úkor snů samotné Stelly. Její tatínek pracoval jako veterinář v nedalekém hřebčíně. A i ona si koně zamilovala a doufala, že se bude věnovat stejnému povolání. Veterina byla jejím snem.

Bylo však příliš složité skloubit modeling se studiem, takže nakonec byla Stella ráda, že s odřenýma ušima odmaturovala. Maminka naopak snila o tom, že se z její dcery stane světoznámá módní ikona, takže nehodlala dopustit, aby svět módy opustila. Zkrátka přehlídky a focení byly přednější než vzdělání.

Doma Stellu držela jediná věc - respektive spíše jediná osoba: Pavel Dvořák. Její první velká láska. Seznámila se s ním na střední škole a věřila, že je to pro ni osudový muž, se kterým zůstane po zbytek života. Její maminka si však Pavla vůbec neoblíbila. Ačkoli byl chytrý a studoval lékařskou fakultu, nebyl pro její dceru dost dobrý. Ačkoli Stella i po několika letech Pavla stále milovala, maminka ho nedokázala vzít na milost.

Za sebe musím říct, že nejdůležitější z celé knihy byl pro mě právě vztah mezi Stellou a její matkou. Ta svou dceru opravdu hodně kontrolovala a nenechala ji učinit téměř žádné rozhodnutí. Zdá se, že si jejím prostřednictvím chtěla splnit své sny. Bylo jasné, že Stella si brzy uvědomí, že ačkoli už je plnoletá, má až příliš pevně stanovené hranice a prakticky v ničem o sobě nemůže rozhodovat.

Dokáže se Stella vymanit z matčina vlivu? A jak dopadl její vztah s Pavlem? Opět je to skvělý příběh, který je jako vystřižený ze skutečného života. A pro mě jako matku dcery také hodně poučný.

Komentáře (0)

Přidat komentář