Návrat do světa elfů.

recenze

Pomsta temných elfů (2019) 3 z 5 / Podlavicí
Pomsta temných elfů

Pomsta temných elfů je druhý díl série o mladé elfce Luně, kterou vychovali vlci a která nalezla svou skutečnou rodinu, i když tomu předcházela spousta nepříliš šťastných událostí. První díl mě docela zaujal a vzhledem k tomu, že mám ráda fantasy, po druhém dílu jsem ihned sáhla.

Luna se vrací se svou matkou Ambrou a bratrancem Darkanem do Lataris – města stříbrných elfů, které by mělo být jejím novým domovem. Přísná pravidla společenského života a sešněrovaná mluva stříbrných elfů se jí příliš nelíbí a je to úplně něco jiného, než její dosavadní volný život a možnost říct všechno, co má na jazyku.

Lytarel, stará služebná její matky, se o ni starala… nebo ji spíš týrala, ano, týrala ji téměř dvě hodiny. Nejdřív ji donutila všude se očistit, dokonce i za ušima a v puse – vážně divný nápad! Pak jí natřela hlavu nějakou pomádou a nechala jí téct štiplavou pěnu do očí. Když Luna vylezla z vany, strašně dlouho jí ta žena rozčesávat vrabčí hnízdo (tak mluvila o jejích vlasech!), až si Luna myslela, že jí po tak bolestivém zásahu nezbude na hlavě ani vlásek!

Současně s příběhem Luny sledujeme i plánování matróny Zestry, velitelky temných elfů. Té se nelíbí, že byla zabita její nejlepší bojovnice Oloraé a plánuje pomstu. Proto vysílá její mladší sestru Asyleu na tajnou cestu. Asylea není nadšená z toho, co má udělat, ale matróna jí za splnění slibuje volnost. Samozřejmě to ale není zadarmo, každý její krok je pozorně sledován.

Asylea musela pátrat dál, ale něco ji trápilo. Nevěděla, zda má o přítomnosti té dívky říct matróně Zestře. Nepodepsala by tím její rozsudek smrti? V tom ale dostala silnou ránu od začarovaného náhrdelníku, a ž vykřikla bolestí. Zavrávorala a opřela se o zeď, aby neupadla. V hlavě jí rezonoval ponurý hlas, přicházející jakoby ze záhrobí: Neopovažuj se podvést nejvyšší kněžku bohyně Lloth, nebo zemřeš v nepředstavitelných mukách. Neopovažuj se… Neopovažuj se…

Druhý díl byl napínavější než první, ale celkově jsem z knihy byla zklamaná. Podle mě jde až příliš vidět inspirace autorky Knihou džunglí nebo díly J. R. R. Tolkiena. Všechno se děje rychle a hodně jednoduše, kladné ani záporné postavy nemají ve svých plánech téměř žádné překážky, a pokud se nějaké vyskytnou, snadno je překonají. I když jsou stříbrní elfové stále ohrožování temnými elfy, jejich chování je lehkovážné a zraněnou temnou elfku nechají ve své nemocnici bez dozoru.

Knihu bych doporučila mladším čtenářům, kteří mají rádi fantasy světy, nadpřirozené bytosti a kouzla, ale ještě se necítí, nebo jsou příliš mladí na to, aby četli Hobita, Pána prstenů nebo Zaklínače. Pomsta temných elfů je takový předstupeň k propracovanějším fantasy příběhům, nenadchne, ale ani neurazí.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.


Pomsta temných elfů Pomsta temných elfů Élodie Tirel

Luna se po návratu do Lataris stane svědkem černé mše, kdy je obětován mladý drow. Cílem tohoto strašlivého rituálu bylo otrávit pramen… a s ním i celý les Ravenstein. Luna se spolu se zlatým elfem Kendalem vydává hledat ingredien... více


Komentáře (0)

Přidat komentář