Nástupnický rok

recenze

Jeden temný trůn (2019) 5 z 5 / Kikina182
Jeden temný trůn

Dřív ani jedna ze sester nijak netoužila po tom zabít své sourozence, bylo to jen něco, co zkrátka musely vykonat. Ale po Baltainu se všechno změnilo. Nástupnický rok začal a všechny jsou nejen připravené, ale i žhavé na to zabít zbylé dvě a rozhodnout tak co nejdříve o tom, kdo bude novou královnou.

Katharina už není tou slabou kandidátkou, která se bála udělat třeba i jen jediný krok bez souhlasu svých strážců. Teď je silná, odhodlaná a zákeřná. Arsione už ví, kým ve skutečnosti je. A přestože se to nikdo nesmí dozvědět, rozhodně na to nehodlá zapomenout. Zároveň je ale odhodlaná zůstat věrná lidem, kteří ji vychovali. Mirabella nemá žádné nové schopnosti, ale má neskutečnou touhu zbavit se svých sester, aby zabránila smrti a mrzačení svých lidí.

Boj o korunu začíná a bude nemilosrdný. Jinak to ani být nemůže, když se jedná o to, kdo se stane královnou. Je tu však ještě něco dalšího, kvůli čemu má každá ze sester ještě větší motivaci bojovat. Láska.

Kniha je opět napsána v er formě, díky čemuž se mohla autorka bez problému pohybovat mezi příběhy třech královen, které se odehrávají na jiných místech. Zároveň se ale nesoustředila pouze na příběhy sester, ale i na zápletky ze zákulisí jejich nejbližších. Díky tomu, že je příběh ve třetí osobě působí i přes tohle skákání z jednoho příběhu na druhý uceleně.

Jeden temný trůn je napsán opravdu dobře a tak se čte rychle. Jsou tu akčnější i klidnější části, ale všechno to do sebe skvěle zapadá a tvoří to jeden opravdu poutavý celek, od kterého je dost těžké se odtrhnout.

Už z prvního dílu jsem byla doopravdy nadšená, ale druhý je ještě lepší. Autorka ho má neskutečně dobře vymyšlený a i když musí několik dějových linií spojit v jednu, tak všechno dává perfektní smysl a navazuje to na sebe. Takový byl sice už první díl, ale tenhle mi přijde ještě mnohem komplikovanější a tak i zajímavějším. Navíc je tu ještě mnohem větší dávka akce, tajemství a především intrik než v prvním díle.

Kniha mi navíc poskytla odpovědi na některé z otázek, které ve mně vyvolal první díl, ale zároveň vytvořila hromadu dalších, nad kterými zkrátka nemůžu přestat přemýšlet. A jsem si jistá, že odpověď na ně je tak jedinečná, že ji na ně nedostanu až do třetího dílu.

Už v prvním díle se mi postavy moc líbily. Nejen, že je autorka skvěle popsala, ale především se mi líbil kontrast mezi sestrami. V tomhle díle je vidět, jak se všechny tři změnily a že už v žádném případě nejsou ty nevinné královny jako na začátku. A s ohledem na to se mění i ostatní postavy, se kterými přijdou do styku, a je opravdu zajímavé jejich cestu sledovat.

Po přečtení knihy Tři temné koruny jsem čekala, že druhý díl bude stejně úžasný. Ale spletla jsem se, jelikož Jeden temný trůn je ještě mnohem lepší. Opět jí nemám co vytknout, ale zároveň je ve všem lepší než ta první. Nejspíš proto, že teprve v téhle knize začíná ten pravý boj, ta pravá akce.

Pokud se vám líbil první díl, tak si určitě zamilujete ten druhý. Jak to zatím vypadá, tak v případě této série je každý díl mnohem lepší než ten předchozí. Já jen doufám, že to tak bude nadále, protože tohle je skutečně úžasná série, která si zaslouží jen úžasné pokračování.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář