Národní opruzení, které není nuda!!

recenze

Národní opruzení (2023) 4 z 5 / bookbug_cz
Národní opruzení

Neskutečně milá detektivní jednohubka z velmi důležitého období pro český národ, to je prosím Národní opruzení. Kniha nemá ani dvě stě stránek, což mi po přečtení přišlo jako velká škoda, neboť námět, zápletka, to všechno tady skvěle fungovalo a větší rozpracovanost především literárních postav by knize jen prospěla.

Hlavním hrdinou je zde jedenáctiletý Jan Neruda. Alespoň tedy já to tak vnímala, i když mu Karel Havlíček Borovský dost těsně dýchal na záda. Janek vyrůstá v rodině ochranitelské matky a přísného otce. Rád se tak toulá pražskými uličkami a není tedy divu, že se stane svědkem kruté a nemilosrdné vraždy jedné z prostitutek nedalekého nevěstince. Dívce je sťata hlava a bohužel není jediná, kterou stihl takto tragický osud. Když za jejich vraždy po čase zatknou jeho nejmilejšího kamaráda, je odhodlaný všemu přijít na kloub.

Detektivní linka je zde samozřejmě ta dominantní, ale odehrává se nám tu i romantická aférka Havlíčka a tehdy již vdané Boženy Němcové. To, že Božena byla prostě žena se vším všudy a především byla ČLOVĚK, to tu jistě nemusím zmiňovat. Ať už byla šťastná či nešťastná v manželství s Josefem, občas se její srdce zapomnělo i v jiné ložnici. S Havlíčkem je ale spojovala víc než obyčejná vášeň. Pojilo je pevné přátelství, které možná někomu mohlo vadit i víc, než kdyby měli jen blbý poměr.

Národní opruzení nás vezme nejen do temných uliček Malé Strany, ale taky lehce nastíní životní osudy hlavních osobností této významné doby. Udržuje v nás v napětí a zvědavosti, kdo je vlastně tím tajemným vrahem!!

Jak už jsem ale zmiňovala na začátku, věřím tomu, že by si autorka mohla dovolit se do textu ponořit hlouběji a představit čtenářům tří set stránkový román se vším všudy.

Komentáře (0)

Přidat komentář