Napospas mořským vlnám

recenze

Mezi zloději (2022) 4 z 5 / Vendea
Mezi zloději

Fable prožila celé své dětství na moři a ve vodě se cítí víc doma než na souši. Její život se ale změní jednoho osudného dne, kdy v bouři přijde o matku a její otec ji opustí. Dívku čeká několik krutých let na ostrově, kde peníze znamenají přežití. Jediné co má jsou schopnosti, které se naučila od matky. Bude to stačit?

Autorka, které u nás již vyšla prvotina Klan, se v knize tentokrát vydává na širé moře mezi piráty, pašeráky a další havěť. Od své prvotiny se výrazně posunula jak svým stylem vyprávění, tak i budováním světa a postav. I když Klan na první pohled zněl skvěle, chyběla mu logičnost, uvěřitelné postavy a dobře postavený svět, který by fungoval.

Fable je psaná v ich formě, což příběhu dodává spád a čtenáři daleko lépe přibližuje to, jak se vypravěčka se vším vyrovnává. Prvních cca 50 stran je sice nezáživných a nudných, poté se děj ale rozběhne a přinese s sebou spoustu akce, napětí a překvapivě i nečekaných zvratů. Kapitoly jsou krátké, úderné a velmi čtivé. Byla jsem nakonec vážně mile překvapená.

Autorka věnovala spoustu pozornosti i postavám, a to především hlavní hrdince/vypravěčce Fable. Od samého začátku sledujeme její putování za otcem, který ji před několika lety beze slova vysadil na nebezpečném ostrově a nechal ji napospas osudu. Fable se tak musela naučit přežít mezi dospělými a sehnat si práci, aby v budoucnu mohla ostrov opustit a vydat se za otcem. Už jen to z ní dělá neohroženou a zajímavou postavu, o které si rádi přečtete. Oproti hrdince Klanu mě Fable příjemně překvapila a většinu času ani neštvala.

Její mužský protějšek sice už tak zajímavý není, splňuje ale kvótu záhadného tajemného cizince, který z vlastních důvodů pomáhá hrdince. K tomu má i vlastní loď a posádku, která se postará o zábavu a zajímavé momenty. Na své si přijdou i milovníci romantiky - přišla mi i celkem uvěřitelná a nenásilná.

Knihu bych doporučila všem, kteří hledají zábavnou a dobrodružnou knihu z prostředí pirátů, pašeráků a zároveň si nepotrpí na dlouhé série.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář