Musel Krtek ke kalhotkám přijít?

recenze

Jak Krtek ke kalhotkám přišel (1998) / Holister
Jak Krtek ke kalhotkám přišel

Vzal jsem knihu Jak Krtek ke kalhotkám přišel do ruky a jal se ji předčítat dětem. Čtu a čtu, když tu náhle okem dospělého zjišťuji, jaké hloubky kniha v sobě vlastně skrývá. Zaujalo mě, jak je Krtek ovlivněný společenskými normami, které mu vnucují, že musí nosit kalhoty, jinak že se nestane plnohodnotným členem společnosti. Krtek je zde vyobrazen jako veskrze naivní a infantilní postava bez vnitřních konfliktů, rovněž se podsouvá dojem, že je Krtek těžce izolován od sociálního a historického kontextu. Co mě vyloženě praštilo do očí, tak to, jak je Krtek posedlý svými kalhotami, které jsou pro něj symbolem prestiže a štěstí, ta jeho zavrženíhodná povrchnost, která jinak u krtků není vyloženě obvyklá. Chudák nedovede ocenit přirozenou krásu a hodnotu svého podzemního domova, ani své přátelství se zvířaty. Krtek je také zcela apatický k tomu, jak jeho pitomé (sic!) kalhoty ovlivňují životní prostředí a ostatní bytosti sdíleného ekosystému. Krtek například neví, že jeho kalhoty jsou vyrobeny z bavlny, která je pěstována za použití pesticidů a zavlažována za cenu sucha v jiných oblastech. Nechci ani domýšlet, kdo bavlnu (mezi řádky) sklízí. Vyvstává tedy otázka, zda současné děti může vůbec tento jednorozměrný Krtek, jenž je příkladem nezralé, zranitelné a nešťastné osobnosti, která vážně potřebuje terapii, zajímat. Proč neřeší aktuální a relevantní problémy, které jsou mnohem více interesantní, proč je tak stereotypní, proč nezosobňuje rozmanitost mezi dnešními českými dětmi podle jejich věku, pohlaví, rasy a kultury? Ptám se, byl by opravdu problém nasadit Krtkovi nikáb, přimalovat mu tetování, nebo mu do kapsičky zasunout mobil? Z kalhotek udělat tanga a přidat růžové boa?

Komentáře (5)

Přidat komentář

Holister
29.01.2024

děkuji

JulianaH.
28.01.2024

Brilantní recenze! :)


Holister
26.01.2024

broskev28. On ten Krtek je velice chytře napsaný, přiznám se, že celá leta jsem ho vnímal jako hrdinu a vůbec si neuvědomoval, jakým vlastně antagonistou je. Děkuji za zájem.

broskev28
25.01.2024

Nádherné, úchvatné, oslnivé!
Já teprve nyní, téměř v důchodcovském věku, zjišťuju, že jsem zcela rezignovala na kritické myšlení a progresivní (zřejmě neoliberální) vidění světa ve všech jeho aspektech, souvislostech a dopadech! Moc a moc děkuju a těším se na další Vaše recenze!
P.S. Sobecky se jimi budu kochat jen a pouze já, dětem je zatajím . . .

Ruw
20.01.2024

Musite mít hodně smutný život, když tohle všechno vidíte v knížce pro děti. Leda by to myšleno jako nějaký nepovedený pokus i vtip.