Mrtví kráčí po Zemi a Mrtví kráčí po Zemi: Život v ráji aneb vždyť se nejedná o sociopata, je jen bývalým účetním

recenze

Život v ráji (2017) 5 z 5 / Piperman
Život v ráji

Nejzajímavějším prvkem obou knih je samotná jejich velmi volná návaznost. Kromě hlavní postavy kovboje a kulis postapokalyptického světa obývaného nekonečnými zástupy nemrtvých a roztroušených hrstek přeživších lidí, kteří zvolili buď samotářství, jako hlavní hrdina, nebo se z chabých nadějí na větší bezpečí spojili do malých komunit, je spojuje už jen tajemný balíček, jenž si kovboj nosí všude s sebou. Jeho obsah ani původ není v první knize vysvětlen vůbec, což skýtá otázku, jestli sám autor měl tuto záležitost už vyřešenu, nebo i pro něj samotného byla při psaní záhadou a vyřešil si ji až při pokračování, v němž se vše potřebné se čtenář dozví až na posledních stránkách příběhu. Samotný balíček je vlastně takovým „tarantinovským kufříkem“, při jeho otevření hrozí smrt každému neoprávněnému jedinci, tedy všem kromě kovboje a ten ho nemá v plánu otevřít nikdy.

Kniha „Mrtví kráčí po Zemi“ je o poznání útlejší kniha doslova přehlcená vynikajícím způsobem vybroušenými hláškami plnými pop kulturních odkazů a absurdního humoru. Samotné situace, do kterých se kovboj dostává, mají punc nějaké laciné grotesky s honosnou zombie výpravou a bonusy v podobě velké zelené kreatury, zničeného Bostonu, mnohokrát zmíněného Stephena Kinga, vše provázené milostným vzplanutím misantropního hlavního hrdiny k šestnáctiletému držkatému pískleti. Jejich společnou snahou je přežít a opustit zpustošené město.

Zato její druhé/nulté pokračování „Mrtví kráčí po Zemi: Život v ráji“ se více věnuje propracovanosti děje a psychologii ostatních postav, nejen samotné hlavní, jako v předchozím díle. Hned od začátku je situace kovboje jiná, kdy je ne úplně o své vůli, spíše jde o nevyhnutelnost situace, nalezen a „přijat“ do uzavřené komunity, jež se navenek tváří spokojeným a dynamicky fungujícím dojmem, což je kovbojovi samotnému podezřelé a nedůvěřivě se snaží přijít na to „tajemství“, které všechny udržuje v tomto „status quo“. Aniž by tušil, sám se svou přítomností stává světlonošem pro vynesení na povrch do té doby dobře ukrytých kostlivců ve skříních.

Obě knihy jsou díky tomu propojeny natolik volně, že se tedy díky tomu dají číst chronologicky, jak vyšly, nebo opačně a dokonce i samostatně, bez nutnosti znát příběh té druhé, pokud ovšem nepřečtete nejprve knihu první a v hlavě Vám nepřestane vrtat obsah a význam zmíněného balíčku.
Jedná se o oddechovou a zábavnou literaturu na podstatně vysoké úrovni v rámci svého žánru a její čtení je vhodné na jakékoliv roční období, i když letní stanování a večerní četba u praskajícího ohně mohou pro jejich „konzumaci“ skýtat největší kouzlo a zábavu. A o tu jde v těchto knihách především.
Závěrem bych dodal, že případní zájemci mohou první knihu sehnat v tištěné podobě u nakladatelství Nová Forma za velmi lidovou cenu, nebo v elektronické podobě u nakladatelství Golden Dog, kde je dostupná i tištěná podoba knihy druhé.

Komentáře (0)

Přidat komentář