Mezinárodní skandál

recenze

Musíme zůstat spolu (2019) / Maru.Maruska
Musíme zůstat spolu

Když se mi do rukou dostala kniha od slovenské spisovatelky Jany Benkové s názvem Musíme zůstat spolu, domnívala jsem se, že si prostě užiji nenáročný román pro ženy. To jsem se ale opravdu pořádně spletla! Autorka totiž do knihy vložila mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Zaměřuje se totiž na tématiku, která obecně mezi lidmi rozpoutává vlnu emocí.

Hlavní hrdinkou je Simona, která pracuje jako reportérka v ženském časopise Style. Ještě nedávno pracovala ve zpravodajské agentuře, ale byl čas na změnu. Potřebovala zpomalit a získat i nějaký ten čas pro sebe a svou rodinu. Ovšem hned vám mohu říct, že v případě Simony tohle prostě není možné. Simona má jeden důležitý talent - nebo je to možná pravý instinkt reportérky? Prostřednictvím svých reportáží se dokáže zamotat do něčeho, co byste vůbec nečekali... Už má za sebou kauzu únosů mladých slovenských modelek, kvůli které dokonce musela odložit svou vlastní svatbu. Takže klidně mohu prozradit, že ani tentokrát to nebude jiné a Simona se zase dostane do velmi těžké situace: zjistí totiž, že z uprchlického tábora v Medvěďově se ztrácejí těhotné ženy... A hodlá téhle záhadě přijít na kloub!

Tentokrát se autorka zaměřila na téma uprchlické krize. Jak jsem již zmínila výše, tohle téma samo o sobě dokáže v lidech rozvířit řadu emocí. Dokonce je možné říct, že se tak trochu pohybuje na tenkém ledě: veškeré emoce se totiž "přelijí" i přes čtenáře a pokud s ní čtenáři nebudou souhlasit, možná budou mít chuť příběh Simony prostě odložit. Migrace představuje dnešní fénomén, ve kterém se odrážejí další společenské problémy, jenž zatím nemají žádné řešení. A právě tohle si hlavní hrdinka (i samotná autorka) velmi dobře uvědomuje: kontroverzní reakce plné emocí na téma, které nikoho nenechá chladným. Tohle přesně je voda na novinářský mlýn, takže Simona se rozhodně nenechá nikým zastavit. Jaké následky však její činy budou mít? Svými otázkami naráží na bariéru mlčení a ohrozí nejen svou práci, ale i své manželství...

Ať už je váš přístup k migraci a uprchlické krizi jakýkoli, všichni bychom si měli z příběhu odnést jednu důležitou myšlenku: ze současných událostí ve světě bychom se měli především poučit. Měli bychom si vážit života a běžných maličkostí. A také každého nového dne, který máme možnost prožít. Protože né všichni lidi jsou na tom stejně dobře jako my.

Byla jsem příjemně překvapené, co všechno bylo v tomto příběhu ukryté. Zdá se, že Jana Benková nepatří mezi autorky béčkových románů, takže se těším na to, do jaké její knihy se pustím příště.

Komentáře (0)

Přidat komentář