Město knih a jeho velká magická knihovna

recenze

Město knih (2021) 4 z 5 / Spuffy
Město knih

Kniha mě zaujala už samotným názvem město knih a po přečtení anotace se ihned zařazoval do očekávaných titulů na začátku roku. Každý knihomol mi snad dá za pravdu s tím, že příběhy obsahující námět či prostředí okolo knížek je jednoduše prostě tahem k tomu si ji alespoň přečíst.
Město knih je tudíž snad ještě větším lákadlem samo osobě. Svět, v němž existuje něco takového je úžasný a autorovi rozhodně nemůžu upřít, ty rozmanité popisy prakticky nekonečné knihovny. A i když mi ty sáhodlouhé popisy někdy v knížkách nebaví, zde to na mě mělo opačný vliv. Čtení těchto pasáží jsem si opravdu užívala, a i když bych občas brala pomalejší tempo, čtivost tomu neodpářu.
Spolu s tím mu rozhodně nechybí ani fantazie v případě zvláštních a originálních stvoření, jež můžeme objevovat ve společnosti hlavních hrdinů. A to bývalého zloděje Sama a služebné Kani. Tito dva nás provází celým příběhem. Ten je hned od začátku plný akce a zvratů, které rozhodně nečekáte. Místo kde se vše odehrává má dokonce dlouhou a zajímavou historii, jenž se nám pomalu postupně odkrývá. Občas se mi, ale zde stával menší problémem pochopit co nám příběh vysvětluje, jejichž důvodem byly názvy či jména. Někdy byla potíž se v tom trochu zorientovat a byla občas nutnost si přečíst třeba daný odstavec vícekrát.
Pro mě však asi největším plusem knihy byla právě jeho originalita. Děj je nabitý a nikde moc nezvolňuje, a tak stránky dost rychle mizí pod prsty. Avšak pokud bych se zaměřila třeba na postavy, už mé hodnocení nebude asi až tak kladné. Myslím, že byly trochu odstrčeny stranou na úkor všeho okolo a nedostali tolik potřebného prostoru pro svůj samotný vývoj.
Jedná se ale pouze o první díl a já osobně doufám v pokračování. V němž bude na naše hrdiny určitě čekat další temné tajemství se kterými se budou muset vypořádat.


Město knih Město knih Akram El-Bahay

Sam je zloděj, kterému se pomocí lsti podaří získat práci u palácové stráže v Mýtii. Sní o novém životě a velkých úkolech. O slávě a cti ve službách Bílého krále. Když se však dozví, že jeho posláním má být hlídání obrovské kni... více


Komentáře (0)

Přidat komentář