Margaret Atwood, Alias Grace - audioverze

recenze

Alias Grace (2018) 5 z 5 / Daysy
Alias Grace

Možná je nevinná. Třeba ale opravdu vraždila a jen si to nepamatuje.

23. července 1843 došlo v Kanadě k dvojnásobné vraždě Thomase Kinneara a jeho hospodyně a zároveň milenky Nancy Montgomeryové. Grace, která pochází z Irska, je právě 16 let a je spolu s Jamesem McDermottem obviněna z tohoto hrůzného činu.. Tento případ se ve společnosti okamžitě stává senzací a všichni samozřejmě prahnou po spravedlnosti. McDermott se ani nenaděje a je odsouzen k trestu smrti oběšením. Grace málem dopadne stejně, ale díky jejímu dobrému obhájci jí je trest zmírněn na doživotí ve věznici. Toto “od přírody něžné stvoření” přece prý nemohlo dle společenských konvencí tak hrůzný čin spáchat. Ona ale sama neví. Nepamatuje se. Možná je šílená, posedlá, možná byla k činu donucena McDermottem, možná pochybila jen v tom, že nikoho nevarovala, když se jí McDermott se svým úmyslem vraždit svěřil a ona se s ním po tom všem vydala na útek. Možná ji tyto věci trochu omlouvají, možná je dokonce zcela nevinná. A nebo taky ne.

Po nějaké době Grace ve věznici navštěvuje mladý psychiatr doktor Simon, který hodlá u dívky zkoumat její psychiku, přijít na věci, o kterých Grace tvrdí, že si je nepamatuje a ověřit, zda je opravdu duševně nemocná a nebo to pouze předstírá, aby si zajistila lepší podmínky. Jsme tedy svědkem jejich schůzek a vyprávění o životě Grace. O tom, jak se dostala do Kanady, jak přišla k práci služebné a nakonec i přímo k panu Kinnearovi a Nancy.

Příběh je smyšlený, ale autorka se inspirovala u skutečného soudního procesu Grace Marksové, čímž kniha samozřejmě získává na atraktivitě. Děj je postaven na dostupných historických zdrojích, avšak autorka dala Grace zajímavý beletrický příběh navíc.

Kromě událostí kolem samotné Grace mě ale dost bavilo i to, že můžeme v příběhu sledovat vystupování lidí v době 19. století, také jak to na různých místech v této době chodilo, a jak se tenkrát nahlíželo na služebné nebo vůbec ženy.

Jelikož se poslední dobou vyžívám v různých thrillerech, detektivkách a hlavně knihách, které se zabývají lidskou psychikou, už nějakou dobu mě tahle kniha zajímala. Celý případ jsem vůbec neznala, ani jsem netušila, že je podle knihy natočen seriál nebo nahraná audiokniha, ale podle anotace mě to dost lákalo. Když jsem se dostala k audioknize, hned jsem se zaposlouchala a skoro nebyla schopná přestat, protože mě příběh totálně pohltil. Ani sekundu jsem se při poslouchání nenudila a bylo tu pro mě přesně to, co na knihách miluju - ta touha pokračovat dál a dál, dokud se nedostanu až na konec. Myslím, že tohle dílo se autorce moc povedlo, protože přesně ví jak to udělat, abyste skoro měli pocit, že sedíte těsně vedle hlavní postavy. A pro audioverzi je tenhle příběh ideální. Vůbec jsem neměla pocit, že bych se něčím ochudila, když jsem si zvolila poslouchání místo čtení.

Audioknize hodně přispěla i interpretace. Lucii Pernetovou, která zde mluví za Grace, moc jako herečku nemusím, ale v audioknihách je to přesně naopak. Její hlas jsem si zamilovala už v audioverzi knihy Do vody a poslouchám ji opravdu ráda, protože mi přijde, že se umí skvěle vžít do mluvené postavy a tady to bylo opravdu dost žádoucí. Pavel Batěk jako doktor Simon mi také sedl dokonale a nic nemůžu říct ani proti Martinu Zahálkovi a Lucii Juřičkové, kterým připadla interpretace částí novinových článků a dopisů.

Hudba v nahrávce mi přišla ze začátku otravná, nevím proč. Ale pak jsem si na ni zvykla, přehodnotila to a nakonec uznala, že se k příběhu skvěle hodí, protože výborně navodí historickou atmosféru. A dokonce jsem si ji oblíbila. Nahrávku celkové audioknihy bych zhodnotila dost povedeně - zvuk byl čistý a poslouchalo se mi moc příjemně.

Hodně zajímavý byl kromě samotného příběhu i doslov autorky, kde jsem se dozvěděla spoustu pravdivých skutečností o reálné Grace.

Abych to tedy nějak shrnula, audioknihu určitě ráda doporučím. Autorka mě dokonce přesvědčila natolik, že se moc ráda vrhnu i na její ostatní díla, protože mi její styl psaní skvěle sedl.


Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Historický román Alias Grace je založen na skutečných událostech, vraždách Thomase Kinneara a Nancy Montgomeryové, z nichž byla obviněna mladičká služebná Grace Marksová a sluha James McDermott. Za mladou Grace, trpící ztrátou pam... více


Komentáře (0)

Přidat komentář