Lunapark

recenze

Lunapark (2020) 4 z 5 / eva3992
Lunapark

Lunapark, Volker Kutscher

Příběh z Berlína z roku 1934. U železničního mostu se nachází mrtvola příslušníka SA, na první pohled vražda s politickým podtextem. Vyšetřování se ujímá komisař Gereon Rath, který se na místě potká s bývalým kolegou Grafem. Ten však nyní pracuje u Tajné státní policie.
V průběhu vyšetřování se vyhrocuje politická situace v Německu a detektiv se ocitá v sevření berlínského podsvětí a jeho ženy se navíc ujímá SA.

Již šestý díl ze série s komisařem Gereonem Rathem, která je natolik oblíbená, že se po světě prodalo již více než milion výtisků a byl podle ní natočen úspěšný a řadou cen ověnčený seriál Babylon Berlin.

V knize nesledujeme pouze tento vyšetřovaný případ, ale hlavu nám zamotá i Rathova manželka Charly, která se snaží pomáhat ostatním tak, až se sama dostane do nebezpečí.

Velice napínavý, spletitý a detailně propracovaný detektivní příběh, díky kterému se okamžitě ocitnete v Německu ve třicátých letech. Dozvíte se zde spoustu faktu i zajímavostí z politické situace té doby, kdy se nacisté snaží odstranit poslední komunisty a Hitler upevňuje svoji moc. Přečtete si o reálných postavách a politicích. Zároveň však nahlédnete do života běžných lidí.

Kniha má více jak šest set stran, i přesto je hodně čtivá, stránky Vám mizí před očima. Sem tam bych o něco zkrátila, kdy se mi zdálo, že se opakovaně dozvídám stejné informace. Ale posledních cca sto stran je tak napínavých, že knihu určitě neodložíte z ruky, dokud ji nedočtete.

Toto je moje první setkání s Gereonem Rathem, nečetla jsem ani předchozí knihy ze série, ani jsem neviděla seriál. I tak však musím říci, že se jedná o skvělé detektivní dílo. Taktéž mi vyhovuje, že nemusím znát předchozí díly a i přesto se mi kniha dobře četla a vše dávalo smysl.

Určitě doporučuji všem, kdo má rád detektivní příběhy, kdo se zajímá o historii, hlavně Německa. Kdo má rád opravdu silné knížky (myšleno počtem stran) a série k tomu, tak bude rozhodně nadšen.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
14.07.2020

Souhlasím všemi deseti - určitě je lépe číst celou sérii, ale i jednotlivé díly jsou plnohodnotné detektivní příběhy, ve kterých historická linka rozhodně není zanedbatelná, naopak. A já už se teď těším na další díl, který by měl vyjít na podzim . . .