Loutkové divadlo plné mrtvol

recenze

Loutkové divadlo (2019) 5 z 5 / LukBook
Loutkové divadlo

Thrillerů vychází v současné době opravdu velké množství, takže je velice těžké se v nich zorientovat. Jestli ovšem chcete pořádně syrový příběh s kvalitní detektivní zápletkou, a ještě trochou humoru, určitě by vám nemělo uniknout Loutkové divadlo od M.W. Cravena.

Potkáte v něm sériového vraha, který se nemazlí se svými oběťmi a zaživa je upaluje. Novináři mu dali přezdívku Podpalovač, které se nakonec chytili i samotní vyšetřovatelé. Do třetí oběti je vyryto jméno suspendovaného policisty Washingtona Poa, který se tímto způsobem k samotnému případu dostane. Po boku kolegyně Tilly Bradshawové se pouští do zběsilého vyšetřování, které přinese překvapivé závěry.

Jedním ze základních kamenů Loutkového divadla jsou jednoznačně postavy. Hlavní hrdina Washington Poe je bývalý inspektor, nejdříve suspendovaný za chybu v minulosti a následně znovu povolaný v roli seržanta. On se vlastně ani tolik na funkci hlavního vedoucího nehodil, protože se při vyšetřování případu nebojí porušit nějaká pravidla a úctu k autoritám u něj také příliš nenajdete. Ostatně tyto vlastnosti se projevují v rámci celého příběhu. Jinak je to ale sympaťák, kterému jde především o spravedlnost.

Mojí nejoblíbenější osobou se ovšem stala jeho kolegyně Tilly Bradshawová, která je tak trochu génius, ale zároveň vůbec neumí komunikovat s lidmi. Stoprocentně u ní platí rčení “co na srdci to na jazyku“, i když svou řečí občas poruší nějaké to společenské pravidlo. Díky tomu se s ní dostanete do řady komických situací, které příjemně osvěží jinak temný děj. Ze začátku je v takovém stavu, že byste se báli ji samotnou pustit na ulici. Postupem času se její postava zásadně vyvíjí, nicméně úplně změnit povahu samozřejmě nemůže. Přestože se nejedná o nic nového (podobné charaktery už jsme mohli několikrát v knihách či filmech potkat), během chviličky si mě naprosto získala. Troufám si tvrdit, že by si zasloužila svoji vlastní sérii.

Vedle této dvojice se pohybuje velké množství dalších postav, které rovněž sehrají důležitou roli. Rozhodně se tedy nejedná o žádnou one man show, ale promyšlený příběh plný více či méně důležitých jedinců. Vše je přehledné a nepříliš komplikované, takže se v klidu můžete věnovat hlavní dějové linii.

Detektivní zápletka je výborně propracovaná. Nechybí několik zvratů, důsledná práce vyšetřovatelů i jejich občasné přešlapy. Autor si uvědomuje, že lidé dělají chyby, a proto je jich třeba i u osob v románech. Veškerý děj pak působí daleko realističtěji a dokáže více zaujmout čtenáře. Už bylo dost superhrdinů v oblecích detektivů, kteří jsou téměř dokonalí a nedělají žádné boty. Pochybení je navíc velice důležité i pro vývoj postavy Washingtona Poa.

Samotné vraždy jsou provedeny opravdu brutálním způsobem, takže se dočkáte i některých velice drsných okamžiků. Zabiják je nemilosrdný a jeho totožnost pečlivě zatajována. Minimálně stejně jako identita vraha vás šokují jeho pohnutky a důvody k vraždám. Od začátku vám bude vrtat hlavou, proč chtěl do případu zapojit Washingtona Poa a odpověď na tuto otázku vás rovněž překvapí.

Na lásku tentokrát nezbyl prostor, i když se zrodilo jedno nové a velmi silné přátelství. Vlastně v celém ději hraje kamarádství prim a všechny události jsou jím alespoň částečně ovlivněny.

Loutkové divadlo nabízí opravdu skvělou kombinaci drsných momentů, úsměvných situací a nečekaných zvratů. Po vlně psychologických titulů tu opět máme klasičtějšího zástupce žánru thrilleru, který představuje vynikající začátek zajímavé série. Snad se dočkáme i jejího pokračování, které vyšlo letos v originále pod názvem Black Summer.

Za recenzní výtisk děkujeme Našemu nakladatelství, pod jejichž značkou Vendeta kniha vyšla.

Komentáře (0)

Přidat komentář