Lockdown uprostřed vězeňského pekla

recenze

Lockdown (2021) / LukBook
Lockdown

Když kniha v dnešní době dostane název Lockdown, asi si získá vaši pozornost. První díl trilogie Útěk z výhně od Alexandera Gordona Smithe má však z koronavirem pramálo společného. Její příběh se totiž odehrává ve vězení pro mladistvé, které bývá poslední tečkou za jejich zločineckým života.

Jednoho dne se do něj dostane i třináctiletý Alex, který byl neprávem odsouzen za vraždu (ne že by to byl vyloženě andílek). Velice brzy zjišťuje, že se dostal přímo do samotného pekla. Vězňům hrozí mnohá nebezpečí, řádí tu netvoři a probíhají kruté experimenty. Velice brzy proto začne spřádat plány na útěk, ale jak se dostat z prostorů hluboko pod zemí? Navíc může být každý den jeho posledním, protože pod rouškou tmy si pro některé odsouzence chodí to největší zlo.

Autor Lockdownu se rozhodl pro svoji sérii vytvořit opravdu temné místo, kam posílá všechny neposlušné chlapce. Výheň je natolik strašidelným vězením, že i většina dospělých by v něm křičela ze spaní. První díl se soustředí především na seznámení čtenářů se samotným prostředím, postavami a první části dlouhotrvající zápletky, která se rozvine v dalších pokračováních.

Mnozí asi tuto řadu zasadí do ranku young adult, zejména díky jejím mladistvým postavám. Minimálně úvodní část série však tento žánr zdaleka přesahuje a posouvá se i do vod thrilleru a hororu. Tvůrce dokáže opravdu mrazivě popsat atmosféru žaláře i všechny krutosti, které se v něm odehrávají. Velice brzy navodí u čtenářů doslova skličující rozpoložení a drží se ho až do konce vyprávění. V tomto pekle byste opravdu nechtěli skončit.

Přestože jsem to před chvílí trochu popřel, bude se kniha z velké části líbit zejména mladším čtenářům. Holt dnešní nároky na literaturu se trochu posunuly a Foglarem už některé teenagery neoblbnete. Jeden z hlavních motivů však od té doby přetrvává. Je to přátelství mezi chlapci, bez kterého by na podobném místě nepřežili. Ostatně vznikají tu i různé „gangy“, které ovlivňují většinu místních.

Na své si ovšem přijde i hodně dospělých. Koneckonců můj věk už před několika lety překročil třicítku a rozhodně mě děj nepřišel nijak naivní nebo dětinský. Na celé knize je ovšem znát, že se jedná o první díl série. V hlavě se vám při jeho čtení vyrojí spousta otázek a zodpovězeno jich bude jen minimum.

Hlavní předností tak zůstává zejména velice akční zápletka, výborné popisy tohoto pochmurného místa a přitažlivé postavy, jejichž osudy se podle mého mohou ještě zajímavě rozvinout. Dočkáte se několika strašidelných momentů, okamžiků plných přátelství a typicky nenáviděného konce, při němž je všechno přetnuto v tom nejlepším.

Ihned jsem si běžel přečíst anotaci pokračování, takže už vím, jakým směrem nás příběh povede. A rozhodně se tedy máme na co těšit. Samozřejmě pouze v případě, že se Naše nakladatelství rozhodne vydat i další díly. A k tomu můžete hodně pomoci i vy. Jestliže máte rádi thrillery či lehčí horory, zajímá vás vězeňské prostředí nebo jen chcete být při čtení hodně napjatí, určitě si Lockdown přečtěte.

Za recenzní výtisk děkuji Našemu nakladatelství.

Komentáře (0)

Přidat komentář