Lily, víla z tůňky.

recenze

Lily, víla z tůňky (2023) 5 z 5 / bajub
Lily, víla z tůňky

Až příště půjdete kolem tůňky, zastavte se a pořádně se rozhlédněte. Možná, že tam kromě žab, vážek, rybek a šneků objevíte ještě někoho. O tůňky a jejich obyvatele totiž pečují vodní víly a Lily, naše nová kamarádka, je jednou z nich!

Pamatujete nádherný příběh Ela a noční světýlka autorky a ilustrátorky Lucy Fleming? V tom případě vám dnes uděláme radost - vyšla u nás její nová knížka! Lily, víla z tůňky. Příběh o přátelství, strachu, a hlavně o tom, že požádat o pomoc není žádná ostuda, právě naopak. Spousta situací, strachů a nejistot se mnohem snáz řeší, když v tom nejste sami.

A jak hodnotí knihu sama Prdislava?
"Moc se mi líbilo, jak ta Lily měla všechny láda, všechny milovala (píšeš to tam, mami?), chtěla sama všechny ochlánit a uklízela nepožádek, co tam dělali lidi. A po boužce chtěla sama uklidit tůňku, ale bála se, že to nedokáže, a bála se žíct o pomoc. Skončilo to dobže, plotože jí kamaládi pomohli (mami, dej tam hodně sldíček, jo?!). A na tom, žíct si o pomoc, vůbec nic není!"

Kniha je určená čtenářům od 3 let, textu je tedy tak akorát, abyste zvládli přečíst celý příběh na jeden zátah, povídat si o něm a zároveň se věnovat nádherným celostránkovým ilustracím, které místy i neverbálně doplňují text (na vysvětlenou zmíním jeden nenápadný moment, kdy Lily uklízí tůňku - autorka nijak nezmiňuje ani nekomentuje, kdo ji zaneřádil, ale na obrázku vidíme, že sbírá knoflík, drátek, tužku, přesto byla reakce Prdislavy okamžitá: Mami, dívej, to jsou čuňata, co jim tam všechno ti lidi náházeli do té vody! To se pžece nedělá! - aneb enviromentální výchova v praxi..).

Komentáře (0)

Přidat komentář