Lastočka

recenze

Lastočka (2021) 5 z 5 / EvikU.
Lastočka

Další rodinná sága, příběh odehrávající se ve 20 století. Příběh, který se Vám dostane hluboko do srdce. Při čtení jsem měla husinu. Neprožíváme ani z poloviny to, co prožívali naše babičky. U někoho i prababičky. Jen se oklepali z první světové války, už tu byl začátek komunismu, druhá světová válka a těžkosti s ní spojené. Když skončí po dlouhé době další válka, nastoupí naplno komunisté a lidé snad ani nevědí, co je horší.

Teror jako teror. Spoustu lidí sledují, svobodně nemůžou nic. Kdo se jim politicky znelíbí, zavřou ho klidně na 13 let, ani se nedivím, že už pak někteří lidé neměli naději v lepší zítřky. A přesto všechno byla spousta lidí, kteří se radovali z přítomného okamžiku a snažili se být šťastný v každé době. Někdo jako hlavní hrdinka Ludmila.

A co nedokázali komunisti, to dodělala nemoc rakovina, s kterou si v té době vůbec nevěděli rady. Bezmocnost, smutek, rozervané srdce na mě vykukovalo z knihy téměř z každé kapitoly. Velmi mě kniha zasáhla. Je dobře napsaná, jen moc smutná. Ale i hezké chvilky v knize byly, jen jich s ohledem na dobu bylo opravdu poskrovnu. Knihu moc doporučuji. Hlavně mladým lidem, abychom nezapomínali.

Komentáře (3)

Přidat komentář

kopeceli
14.03.2023

Já také knihy střídám, nedokážu číst dlouho jen jeden žánr. Válečných ale už teď moc nečtu, nějak mi to s přibývajícím věkem nedělá dobře. Po Krvavých jahodách jsem dlouho měla problém usnout.

EvikU.
14.03.2023

Já díky za krásný komentář. Já musím knihy prokládat, střídat, musím mezi válečné, které také ráda čtu dát něco milého. Ale jinak mě by kniha asi rozervala i v létě. :)


kopeceli
14.03.2023

Lastočku mám už delší dobu v merku, jen jsem se k ní nemohla horou připravených knih pročíst. Teď vidím, že si ji nechám na léto, až bude sluníčko, pohoda, energie. V tomhle pošmourném předjaří by mi nemusela udělat dobře. Za moc hezkou recenzi děkuji!