Lastočka přehled

Lastočka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479092/bmid_lastocka-taG-479092.png 5 81 81

V roce 1932 se do rodiny českého komunistického funkcionáře Josefa, žijícího v ruském Novosibirsku, narodí malé děvčátko Ludmilka. Její idylické dětství, v přepychu a bezstarostnosti, se ze dne na den přehoupne do temna rudé zlovůle. Krátce poté, co Josef upadne v nemilost bolševických pohlavárů, prchá celá rodina do bezpečí Československa. Ale štěstí není zadarmo a pro každého... Druhá světová válka, nacismus a v neposlední řadě nástup komunismu k moci v roce 1948 opět zatlačí Josefovu rodinu až na samý okraj lidské existence. Josef je obviněn z vlastizrady a odsouzen k mnohaletému žaláři. Mezitím se Ludmila, daleko za branami věznice, snaží postavit na vlastní nohy, najít sebe sama a žít jak nejlépe dovede. Ovšem tlak politických událostí nepřímo ničí vše, co se snaží ze všech sil zachránit. Rodinu, vztahy v zaměstnání, a nakonec i manželství. Ve chvíli největšího osamění se z ničeho nic objeví. Zdánlivě prostý důvod, který ji přinutí změnit strnulý pohled na svět, pohlédnout svému životu do tváře a zamilovat si ho takový, jaký je... Životní příběh, sepsaný na základě skutečných událostí je vyprávěn paní Ludmilou, a najdeme v něm nejen autentické vzpomínky na významné historické milníky naší země, ale i na Rudolfa Slánského, Antonína Zápotockého, a nepřímo i Miladu Horákovou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lastočka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (42)

LadyCharlene
02.05.2024 5 z 5

Původně jsem knize chtěla udělit jen 4 hvězdičky, ale nešlo jinak. Příběh si mě získal, autorka píše velmi čtivě a poutavě. Všechny osudy jsem prožívala společně s hrdiny. Knihu bych mohla výstižně, ale trochu povrchně shrnout větou "Kolik neštěstí může jeden člověk prožít?"
Kromě příběhů jedné rodiny se vydáme na exkurzi skrz českou historií, a mě opravdu neskutečně vytáčí lidská povaha, nepoučitelnost a sklony k stádovitosti. Dokud se to netýká mě, tak se vlastně nic neděje... Stejně jako u Nabarveného ptáčete se mi tady z některých sousedů dělalo zle. Oproti lidské zlobě a nenažranosti stály silné osobnosti, neztrácely víru, neztrácely odvahu a houževnatost. Ať už jsme četli o Josífkově a Růženčině lásce, která skutečně hory přenášela, nebo o Jarmilce, sestře hlavní hrdinky, která se nebála "otevřít si pusu" na sovětské vojáky, nebo snad Miladě Horákové, která bojovala do poslední chvíle a před režimem nepoklekla... V knize se objevilo víc obyčejných lidí, kteří projevili dobrotu a empatii v prohnilé společnosti, kde jeden udával druhého, protože se na něj špatně podíval.
Příběh si plynul jako ta voda v Ohři a já bych do této řeky klidně vstoupila znovu. Pro mě je Lastočka jasným kandidátem na povinnou četbu, a ani některým dospělým by neuškodilo si pár stránek přečíst... Především 3. a 4. část.

kopeceli
16.04.2024 5 z 5

Nesmírně silný příběh! Připomíná mi trochu perzekuce, které postihly naši rodinu. Vzpomínám na maminku a dědečka a jejich těžké osudy. Chvílemi jsem knihu odkládala, abych se nadechla.
Paní Závodná, dobře jste celý ten život napsala, děkuji...


Lenka276
15.04.2024 4 z 5

Kniha je rozdělená do několika částí. Pro mě byla nejzajímavější část o pobytu v Rusku. Jinak hezky napsáno, těžké téma 50. let.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Lastočka

29.10.2023


Štěstí není pro každého a už vůbec ne zadarmo...

24.04.2022


Knižní novinky (44. týden)

31.10.2021


Citáty z knihy (6)

Josefe, koukej kolem sebe a sleduj. Nebuď naivní...


Cizí kocovina potěší mnohem víc než ta vlastní.


Jen moudrý člověk dokáže zůstat nad věcí a neopustí své přátele jen proto, že se jejich společné názory rozejdou.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Lastočka v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených10x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst158x
v Chci si koupit44x