Lastočka přehled

Lastočka
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479092/bmid_lastocka-taG-479092.png 5 86 86

V roce 1932 se do rodiny českého komunistického funkcionáře Josefa, žijícího v ruském Novosibirsku, narodí malé děvčátko Ludmilka. Její idylické dětství, v přepychu a bezstarostnosti, se ze dne na den přehoupne do temna rudé zlovůle. Krátce poté, co Josef upadne v nemilost bolševických pohlavárů, prchá celá rodina do bezpečí Československa. Ale štěstí není zadarmo a pro každého... Druhá světová válka, nacismus a v neposlední řadě nástup komunismu k moci v roce 1948 opět zatlačí Josefovu rodinu až na samý okraj lidské existence. Josef je obviněn z vlastizrady a odsouzen k mnohaletému žaláři. Mezitím se Ludmila, daleko za branami věznice, snaží postavit na vlastní nohy, najít sebe sama a žít jak nejlépe dovede. Ovšem tlak politických událostí nepřímo ničí vše, co se snaží ze všech sil zachránit. Rodinu, vztahy v zaměstnání, a nakonec i manželství. Ve chvíli největšího osamění se z ničeho nic objeví. Zdánlivě prostý důvod, který ji přinutí změnit strnulý pohled na svět, pohlédnout svému životu do tváře a zamilovat si ho takový, jaký je... Životní příběh, sepsaný na základě skutečných událostí je vyprávěn paní Ludmilou, a najdeme v něm nejen autentické vzpomínky na významné historické milníky naší země, ale i na Rudolfa Slánského, Antonína Zápotockého, a nepřímo i Miladu Horákovou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lastočka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Ďobi-1968
07.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Je to silný příběh a určitě kandidát na povinnou četbu. V době kdy Jozefova rodina cestovala na východ za novými zítřky tak polovina otcovi Rusínské rodiny z bídneho Slovenského východu putovala za lepšími zítřky do USA. Zůstal jen můj děda financ a v budoucnu bojovník proti Nemeckým nacistum a hlavně Ukrajinským banderovcum. V knize se zapomělo na Polsko které obsadilo rok před Hitlerem naše hornické Slezsko. Ten Hitler který před válkou byl ve Varšave na pohřbu generála Pilsudského. Tak prosím nešpiňme jen Rusáky. Poláci vyhaneli Čechy od Bohumína, Karviné, Těšína až po Jablunkov. Jejich heslo znělo Ostravicí granica! Od kolegy otec měl hodně polnosti a na pole za Ostravicí nemohl jít pracovat. Nezapomeňte na to jak nás zradil západ v Mnichově a po válce v Jaltě! Naši občané si ještě k tomu zvolili demokraticky Komunistickou stranu a tak jsme se vlastní blbostí stali totalitním režimem. Dnes naše společnost zakazuje svobodu projevu! Kdo řekne jinači názor jak provladni tak je označen za rasistu nebo chcimíra. Naše Pražská garnitura chce bojovat s Ruskem do posledního Ukrajince. My nejsme ve válce a Ukrajina není členem NATO. V EU jsme uz více jak dvacet let a je opět rozděleno na bohaté západní členy a chudé východní v EU. V osmnácti létech jsem chtěl také emigrovat za železnou oponu, ale naše krásná vlast a rodina, přatele mě udrželi doma.

LadyCharlene
02.05.2024 5 z 5

Původně jsem knize chtěla udělit jen 4 hvězdičky, ale nešlo jinak. Příběh si mě získal, autorka píše velmi čtivě a poutavě. Všechny osudy jsem prožívala společně s hrdiny. Knihu bych mohla výstižně, ale trochu povrchně shrnout větou "Kolik neštěstí může jeden člověk prožít?"
Kromě příběhů jedné rodiny se vydáme na exkurzi skrz českou historií, a mě opravdu neskutečně vytáčí lidská povaha, nepoučitelnost a sklony k stádovitosti. Dokud se to netýká mě, tak se vlastně nic neděje... Stejně jako u Nabarveného ptáčete se mi tady z některých sousedů dělalo zle. Oproti lidské zlobě a nenažranosti stály silné osobnosti, neztrácely víru, neztrácely odvahu a houževnatost. Ať už jsme četli o Josífkově a Růženčině lásce, která skutečně hory přenášela, nebo o Jarmilce, sestře hlavní hrdinky, která se nebála "otevřít si pusu" na sovětské vojáky, nebo snad Miladě Horákové, která bojovala do poslední chvíle a před režimem nepoklekla... V knize se objevilo víc obyčejných lidí, kteří projevili dobrotu a empatii v prohnilé společnosti, kde jeden udával druhého, protože se na něj špatně podíval.
Příběh si plynul jako ta voda v Ohři a já bych do této řeky klidně vstoupila znovu. Pro mě je Lastočka jasným kandidátem na povinnou četbu, a ani některým dospělým by neuškodilo si pár stránek přečíst... Především 3. a 4. část.


kopeceli
16.04.2024 5 z 5

Nesmírně silný příběh! Připomíná mi trochu perzekuce, které postihly naši rodinu. Vzpomínám na maminku a dědečka a jejich těžké osudy. Chvílemi jsem knihu odkládala, abych se nadechla.
Paní Závodná, dobře jste celý ten život napsala, děkuji...

všechny komentáře

Související novinky (3)

Lastočka

29.10.2023


Štěstí není pro každého a už vůbec ne zadarmo...

24.04.2022


Knižní novinky (44. týden)

31.10.2021


Citáty z knihy (6)

Josefe, koukej kolem sebe a sleduj. Nebuď naivní...


Cizí kocovina potěší mnohem víc než ta vlastní.


Jen moudrý člověk dokáže zůstat nad věcí a neopustí své přátele jen proto, že se jejich společné názory rozejdou.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Zfilmováno

Lastočka (2002)


Kniha Lastočka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených10x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst160x
v Chci si koupit43x