Ochutnávačka

recenze

Ochutnávačka (2018) 4 z 5 / EvikU.
Ochutnávačka

Ochutnávačku jsem poslouchala jako audioknihu. Čte Valérie Zawadská. Musím pochválit přednes, který mi na knihu přesně sedl. Úplně jsem viděla starou paní, která sedí v křesle, já naproti ní a poslouchám příběh, který se jí míhá za očima, když mi ho vypráví při vzpomínání na její mládí, které neprožívala vůbec lehce…protože ve světě byla válka.

Byl to zase trochu jiný pohled na válku. Každý ji musel přežít po svém a není daný, že každý Němec absolutně souznil s Hitlerem. Spoustu věcí včetně lhaní dělali, aby přežili. Byli v nacistické straně, protože by byli stíhaný.

Berlín je bombardovaný a Magda tak odjíždí k příbuzným, kteří jsou zapálenými Hitlerovými stoupencemi. Získává práci OCHUTNÁVAČKY, aby ochutnávala jídlo pro Hitlera. První sousta jsou čirý děs, ale i tato práce se dá naučit. Učí se o jedech, konzistenci, vůni, aby i po čichu mohla reagovat.

V těchto podmínkách prožije celou válku, zamiluje se do důstojníka Karla, pozná osobně Hitlera i jeho milenku Evu. Nesouhlasí s Hitlerem, ale nedává to najevo. Snaží se přežít. Vůdce je silná osobnost a vyvolává u lidí obdiv nebo nenávist. I německou říši rozdělil na dva tábory. Můj další historický střípek do puzzle 2. světové války.

Komentáře (0)

Přidat komentář