Láska v pekle jménem Osvětim

recenze

Černá a purpurová (2020) / LukBook
Černá a purpurová

Černá a purpurová je příběhem o zakázané lásce v pekle jménem Osvětim. Polský spisovatel Wojciech Dutka v něm popisuje hned dva životní osudy, které se jednoho dne střetnou a změní oběma jedincům jejich životy.

Milena Zingerová je slovenská židovka, pocházející z vlivné rodiny advokáta. Franz Weimert je obyčejným německým mladým mužem, který se nechá zlákat vidinou zajímavé kariéry u SS a postupně se přes frontu dostane až do vyhlazovacího tábora Osvětim. Stejný cíl určení má i Milena, která byla do polského pekla transportována. Nejenže se potkají, ale mladý nacista si v židovce získá zalíbení. A tím začíná vznikat vztah mezi vrahem a jeho potencionální obětí.

Ale vezměme to hezky od začátku. Značná část knihy se totiž věnuje jejich životu před vstupem do samotného tábora. Poznáváte tradice židovské rodiny, první dívčiny milostné zkušenosti i postupný nástup restrikcí ze strany nacistů. Tato dějová linie se odehrává na Slovensku, díky čemuž bude i nám Čechům velice blízká.

Postava židovky Mileny je poměrně sebevědomá, nechce se nechat svázat pravidly náboženství svých rodičů, a naopak se snaží kráčet vlastní cestou. Díky zajímavé práci si ještě během války nežije zase tak špatně a náhlý přesun do Polska je pro ni opravdu šokem. I v táboře pak vystoupá na povrch její nepoddajná povaha, díky čemuž se může dostat do velkých problémů.

Oproti tomu budoucí nacista Franz vyrůstá v rakouské rodině a je velice nábožensky založený. Jednoho dne ovšem dostane jeho víra trhliny, což je prvním krokem ke zhoubě. Z velké části díky kamarádovi se dostává do Hitlerjugend a postupně se vypracovává až ve člena SS. Na své cestě dokonce náhodou potkává i doktora Mengeleho, který později ještě významně ovlivní všechny události.

Na jeho osobě je vidět obrovský vývoj a přerod, a to vlastně hned několikrát. Neustále se mi v hlavě honila myšlenka, co by se muselo stát jinak, aby se z nej nestal nacistický vrah. Jeho linka je ještě o něco emotivnější. Postaví totiž Franze do situací, kdy si musí vybrat mezi blízkými a vlastním vyznáním. Zároveň ovšem dokazuje, že všechno není jen černobílé.

Události před vstupem obou figur do tábora jsou vlastně docela poklidným vyprávěním. Samozřejmě obsahují i několik zvratů, ale na tehdejší dobu se dá říci, že nic zvláštního. Situace se samozřejmě obrací o 360 stupňů v samotné Osvětimi. Jestli jste už četli nějakou literaturu o holocaustu, asi víte, co očekávat.

Neustálé mučení, vraždy a řada opravdu brutálních scén. Autorovi se podařilo vylíčit atmosféru tohoto pekla velmi přesvědčivě a přibližuje čtenářovi obrovské zlo, které se zde odehrávalo. Příkladem je několikastránkový popis procesu od selekce až po smrt v plynové komoře, během něhož na vás padne opravdu velký smutek. Zároveň se ovšem na pozadí hrůz začíná rýsovat nepravděpodobný vztah dvou lidí z opačného spektra, kteří si mohou navzájem pomoci.

Aby se zamiloval nacista do židovky, a ještě jí pak pomáhal je opravdu hodně unikátní. Sledujeme vlastně ono pověstné světlo na konci tunelu, díky kterému přežilo hned několik lidí vlastní smrt. Nečekejte ovšem žádný velký milostný příběh. Dvojice se musela schovávat a postupovat velice opatrně. Navíc je tu stále onen fakt, že Franz je vrah. Dokáže se do něj i tak židovka zamilovat?

Celé vyprávění je napsané románovou formou. Byly změněny jména hlavních postav, jinak se ovšem jedná o skutečný příběh, přestože působí až absurdně neuvěřitelným dojmem. Kniha je napsaná opravdu čtivě a až do konce vás napíná, jak to vlastně s oním zakázaným vztahem dopadne.

Černá a purpurová je opravdu zajímavý román, který by rozhodně neměl uniknout všem lidem, kteří se o holocaust zajímají. Není to jen milostný příběh, ale zároveň i smutné svědectví o tehdejší temné době. Obsahuje opravdu realistické scény a hodně emotivních momentů, během nichž budete napětím jen trnout.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Nymf
12.03.2021

Dobrý den, prosím,zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi touto knihou a knihou Láska za ostnatým drátem?Co jsem pochopila, příběh je stejný v obou případech,jen jména se neshodují. Kromě tedy Franze který je v jedné knize popsán jako Franz Weinert a ve druhé jako Franz Wunsche. Děkuji pokud někdo bude vědět .