Láska navzdory zášti

recenze

Odvážná volba (2022) 5 z 5 / Kikina182
Odvážná volba

Mezi Montgomeryovými a Daviesovými panuje už léta zášť. Není proto divu, že Madeline Montgomeryová nemůže už od dětství vystát Gryffa Daviese. Nebo to alespoň tvrdí a nikdo se tomu vzhledem k jejich rodinné historii nepodivuje. Když se však Gryff vrátí z napoleonských válek, situace mezi nimi se zásadně změní. Gryff se rozhodne, že by nebylo na škodu si s Madeline něco začít. To, k čemu jejich románek povede, by však neodhadl ani ve snu.

Nejen, že má Kate Bateman styl psaní, díky kterému jsem se do knihy začetla v podstatě okamžitě, ale on má i spád. U historických románů jsem zvyklá, že často je velká část příběhu zaplněna dlouhými a pro příběh bezvýznamnými popisy, které ho jen zpomalují. Autorka ale zvládla všechno krásně popsat, aniž by zbytečně dlouho chodila kolem horké kaše a narušila tak spád a hladký průběh příběhu.

Nenávist mezi dvěma lidmi, popřípadě dvěma rodinami, je téma, které se v literatuře používá už od pradávna. Je to ale téma, které mám neskutečně ráda, a i když by někdo mohl namítnout, že je už ohrané, tak se vždy dá zpracovat originálně, čehož je kniha Odvážná volba důkazem.

Příběh mě bavil v podstatě od první chvíle. Mezi hlavními hrdiny byla chemie, která jiskřila na každé stránce. Sice bylo od začátku jasné, kam příběh povede (u tohoto typu knih mi to ale vždycky přijde spíše jako plus než mínus), ale autorka si přichystala mnoho překvapení. Většinu zápletek a zvratů jsem ani v nejmenším nepředpokládala. Moc se mi líbila kombinace předvídatelnosti a nepředvídatelnosti spolu s úžasnou chemií hlavních hrdinů.

Postavy byly stejně jako příběh hezky promyšlené. Autorka šla do hloubky a nezapomněla v knize jasně vyjádřit, co se hlavním hrdinům honí v hlavách a srdcích, což obohatilo nejen příběh, ale i charakteristiku.

Od knihy Odvážná volba jsem toho příliš nečekala, ale ve výsledku příběh opravdu překvapil! Jedná se o nádherný romantický příběh, který si člověk užije a krásně si u něj odpočine. Já mu nemám absolutně co vytknout a rozhodně můžu jen a jen doporučit. Určitě se k němu v budoucnu ještě vrátím a už se moc těším na druhý díl.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář