Láska napříč galaxií, to je něco pro mě!

recenze

Star Wars - Ztracené hvězdy (2015) 4 z 5 / GirlWConst
Star Wars - Ztracené hvězdy

Kniha měla plusové body už jen při pohledu na obálku téma Star Wars, jehož jsem velký fanda a také autorka Claudia Gray, díky které jsem z části začala sama psát a miluju její sérii Akademie Evernight. Kniha každopádně není oficiální kánon Hvězdných válek, ale odehrává se během vlády Dartha Vadera, takže během původní trilogie, což znamená, že se knižní postavy potkávají s těmi filmovými a to se mi hrozně líbilo a vždy mě to tak nějak zahřálo u srdce.
Hlavní zápletkou je válka. Pro ty, kdo neví, tak vládne Impérium a jejím vládcem je císař, jehož zastupuje Darth Vader. Impérium se během své nadvlády nad galaxií snaží dobývat další a další planety, ale je tu i část odbojová, která se tomu snaží zabránit a vrátit vládu Republice. Jsou tu dva hlavní hrdinové Thane a Ciena, nejlepší přátelé, kteří spolu vstoupí na imperiální akademii, aby se stali součástí letky. Během knihy sledujeme, jak stárnou a také jak reagují na různé situace a události, například zničení planety Alderaan.
Jak už jsem zmiňovala výše, moc se mi líbilo, že nové postavy existovaly v rámci původního příběhu a mohla jsem si tak prožít příběh znovu. Dále samozřejmě i milostná linka mezi těmito dvěma postavami, ta byla nenápadná a milá, bylo vidět, že o tom autorka tolik mluvit nechtěla. Více například rozvádí takový vnitřní rozkol postav, jestli jsou vlastně na správné straně barikády. Je to, co dělá Impérium, správné? Co když dělají špatné věci? Pro člověka musí být hrozná rána, když se mu začne rozpadat skládačka jeho světa, jeho přesvědčení a názory. Tohle bylo u postav hezky popsáno a to je za mě velké plus.
Mám u té knihy ale jednu výtku. Přišlo mi, že časově byla trochu uspěchaná. Na to, jak byla kniha tlustá, jsem doufala, že bude jednotlivé události více proplétat a budou na sebe nějak navazovat, ale občas jsem měla pocit, že koncem kapitoly skončil i příběh a navázal další o těch stejných hrdinech. Uspěchaná byla často i linka hlavních hrdinů, takže moc není čas si je jako potenciální pár představit a oblíbit.
Kniha se mi celkově moc líbila. Téma Star Wars a milostná linka, včetně ideologické rozpolcenosti, za mě skvělá a čtivá kniha.

Komentáře (0)

Přidat komentář