Láska je láska, když kluci vraždí s holkama…

recenze

Vysoká cena za lásku (2010) 5 z 5 / katy238
Vysoká cena za lásku

Mám ráda Slovensko, respektive slovenštinu. Ráda v ní čtu, krásně se mi poslouchá a považuji ji za jeden z nejtrefnějších jazyků vůbec, protože je slovenština kouzelná i tím, jak si ta spisovná nebere s ničím servítky a přitom se stále mluví „slušně“.

I proto se mi kniha Vysoká cena za lásku četla výborně, protože děj se odehrává převážně na Slovensku a většina dialogů je vedena právě v této zpěvavé řeči. Ovšem abych to vzala od začátku…

Hlavní protagonistou příběhu je totiž Čech, Marek. Spanilý fotograf před třicátým rokem života, kterého nenapadne nic lepšího než se se svým kamarádem Filipem a svým i jeho dívčím doprovodem, vypravit na Slovensko, do líbezné přírody tzv. Muráňskej planiny, a prožít zde opět nějaké to dobrodružství. Drsný a postarší horský průvodce Robo je jejich dobrý známý a Marek neočekává od přírody ani krásné krajiny žádnou zradu. V rámci jeho doprovodu je to horší, tak se rozhodne časně z rána vyčistit si hlavu a třeba i vyfotit něco nebo někoho zajímavého. Marek projde krajinou, zastaví se v malé obci Rudná v místním nádražním bufetu na teplou stravu a posilněn dobrým jídlem i rozhovorem s krásnou Slovenkou Andreou, která bufet vede jako jediný zaměstnanec i nájemce, se vydá dále do hor.

Cesta skutečně není zbytečná, potká zde nejen spanilou přírodu, krásné výhledy, ale i postaršího medvěda, který jej zažene na strom a Marek si při pokusu o únik z nebezpečného místa přivodí pádem právě z onoho stromu vážná zranění. Čeká jej noc v horách, kde teplota klesá pod nulu a to pouze s pocitem, že tohle nemusí přežít. Pro záchranu svého života však udělá maximum a zde musím vyzvednout, že se jedná také o blbuvzdorný návod na přežití i pro čtenáře s vysvětlením, co si vzít do hor, proč u toho přemýšlet a co má jaký význam.

Jedná se o první část knihy a hlavního hrdinu, proto si dovolím ještě pustit informaci, že Marek dobrodružství víceméně přežil i s přičiněním Andrey, která zalarmovala právě Roba, a ten jej spolu s jeho českým kamarádem Filipem našel, byť cesta sama takto jednoduchá nebyla. Ono by totiž smysl nedávalo, že by v první části knihy náhle ústřední protagonista skončil, duchařina to není a právě touto příhodou se životy Marka a Andrey spojí. Marek se rozhodne pro život na Slovensku i službu divočině v řadách strážců a spolu s Andreou vychovávají její dceru Barborku z prvního, násilně přervaného manželství.

Jen zmíním další akční vložku se záchranou lyžařů a tím se přesouváme do druhé části knihy… Z té první poloviny je totiž nad slunce jasné, že oběma mladým lidem to funguje a nejsou spolu jenom tak z hecu. Jenže jejich společné slunce překryje černý mrak a Andrea bude muset kápnout božskou.

Proč se i po smrti prvního manžela odmítla vrátit do města, proč se jako samotář tak dlouho trápila s nálepkou náplavy na malé vesnici a kým vlastně je. Hlavně i byla… Osidla temné minulosti ji popadnou zpět do drápů a hrozí s sebou stáhnout i Marka, který se však ani na vteřinu nerozhodne zabývat myšlenku, že by svou milovanou opustil. Raději bude čelit jejím démonům a bojovat s nimi, pokud ji naleznou. Což však nikdo za pravděpodobné nepovažuje.

A pak jednoho dne démon zaklepe na dveře…

Vysoká cena za lásku je rozhodně pozoruhodné dílo českého spisovatele a z mnoha ohledů by nemělo zapadnout. Když tedy pominu svou osobní radost z nádherných slovenských dialogů, autor se staví rozumně i blahosklonně k otázce sexu. Ovšem ne jako k lascivní porno potřebě, kdy tělesné tekutiny zastírají zrak postavám i přítomnému čtenáři a záplavy orgasmů rozvlňují stránky knihy, ale jako k normálním situacím, které prožíváme asi většinou všichni. Nikdo nejsme mnich a právě fakt, že v knize se mezi postavami toto neopomíjí, ale citlivě zobrazuje, napomáhá jejich přirozenosti. Jistě, ne každý to vítá, ne v každém příběhu se to hodí, ovšem ve vyprávění o dvou mladých lidech je to celkem přirozená linka příběhu a nijak násilně nic nepřerušuje. Naopak. Marek i Andrea jsou takto o dost uvěřitelnější.

V první části knihy je také možné setkat se s pocity postav v zamilování, autor čtenáře provede několika fázemi vztahu, kdy se může projevit bolest z vystřízlivění i úleva v nalezení nové vášně, to vše je okořeněno lidskými omyly a přešlapy, jaké jistě mnoho z čtenářů pozná. Někteří mohou namítnout, že v této rovině je kniha vhodnější spíše pro ženy, ovšem když se tak podívám občas na preference obou pohlaví (jsem staromódní) v literárních žánrech, často jsem sama překvapena, nenechme se proto vláčet stereotypy a jak jsou mezi ženami cynické ranařky, jsou mezi muži citlivější povahy. A ruku na srdce, ono zase v knize tolik zamyšlení tímto směrem není, aby se to nedalo vydržet, a akce tyto části spolehlivě přebíjí.

A právě akce je jedna z velmi silných stránek knihy, je jí tam totiž více než dost. Sotva si čtenář vydechne z jednoho dobrodružství, už je hozen do další nové situace a s ubývajícím stránkami se děj zhušťuje do šílené koncentrace. Samotné se mi knihu nechtělo odkládat a pak zase k ní vracet, byť nic jiného než vědět, co bude dál, mě nezajímalo. Už jsem oběma protagonistům přála a klid a RIC! Zase se něco semlelo. Ale i zde platí to co ve Výměně manželek. Harmonické příběhy bez zápletky baví málokoho a národ chce vidět krev, pot, slzy a špínu pod kobercem. A právě proto se závěr svou dynamikou blíží jízdě na horské dráze.

V tomto mě zradila čtečka, ta mrcha se v poslední čtvrtině knihy začala sekat, zrádkyně, o to bylo ještě čtení napínavější. Kdo všechno se konce příběhu dožije a zda bude moje čtečka mezi těmi úspěšnými.

Zatím ještě je…

Vysoká cena za lásku je skvělý a dynamický thriller s uvěřitelnými hrdiny, jemně okořeněný sexem a erotikou a dokáže vtáhnout do děje až bolestivě pevně. Hrdinové nejsou jen surovci bez mozku, ale především lidé, kteří se ocitnout na hraně a najednou musí udělat všechno, aby zachránili nejenom sebe, ale i své milované. Můžeme autorovi vyčítat romantické myšlenky a mnohdy rychlý přerod hrdinů v někoho jiného, kým se nezdáli být, ale to se děje i v životě a nikdo neví, kým by se stal ve skutečném ohrožení života, jaké potkalo právě Marka.

Pokud tedy hledáte uvěřitelnou knihu na zkracující se, ale stále dlouhé zimní večery, zkuste právě setkání na Muráňské planině s bratry Slováky a jedním Čechem a nebojte se nechat se provést mezi štíty hor a medvědími brlohy, mezi upřímnou láskou a nekončící nenávistí a chvílemi se zkuste zasnít. Ale jen chvílemi, v této krajině si nelze ničím být jistý…

Za možnost přečtení knihy autorovi mnohokrát děkuji a přeji mnoho zdaru v další tvůrčí činnosti. Už jen dle této knihy lze soudit, že je to na skvělé cestě.


Vysoká cena za lásku Vysoká cena za lásku Bohdan Dlouhý

Potkáte dívku, zamilujete se, oženíte se. Svět vypadá jako ráj. Do chvíle, než se otevřou dveře a v nich stojí přízrak z minulosti. A z ráje je peklo. Marek Koudelka, osmadvacetiletý amatérský fotograf, se při svých toulkách Mu... více


Komentáře (13)

Přidat komentář

bohdan0402
14.03.2021

Netuším, co je na tom pravdy. :) Ale je fakt, že v zipu jsou ty soubory asi bezpečnější.

katy238
14.03.2021

Zajímavé. To by mě nenapadlo, co poštovní klient dokáže...


bohdan0402
14.03.2021

A Jirikk, odkud jste tu e-knihu měl? U katy238 to vím, té jsem to posílal mejlem já. Konzultoval jsem to s nakladatelstvím, testovali to a nesekalo se jim to. Ale prý dokáže ty epuby poškodit poštovní klient, když se to posílá mejlem v nezazipované formě. Jestli vám to přišlo v zipu, mohla by to být ještě nějaká nekompatibilita se čtečkou. V každém případě, pokud jste si to někde zaplatil, přišlo vám to v zipu a zlobí to, nechám vám to poslat znovu, chcete-li.

Jirikk
10.03.2021

mne taky epub to dělal epub... jste o nějak blbě nakomprimovali, u jiných eknih mi to nedělá

katy238
10.03.2021

u mě epub, ale faktem zůstává, že mám opravdu starší čtečku, takže to nemusí znamenat nic

bohdan0402
09.03.2021

Který formát e-knihy vám to dělal?

katy238
19.02.2021

Za info o čtečce děkuji, už jsem se lekla, že budu muset zainvestovat, ovšem tohle se Vám stalo stejně jako mě, což je celkem zajímavé...

Jirikk
19.02.2021

Kniha se mi taky velmi libila, byla fakt napínavá. Ale pár věcí bych jí vytknul.

Název mi prijde naprosto strašný a kniha se bude mín prodávat

Kniha je zbytečně fakt dlouha, zkrátil bych ji tak o sto stran a treba tu kapitolu s lyžařema bych uplně vynechal..

Jak se píše v recenzi ze se zasekavala čtečka, tak to se mi stalo taky po 3OO stránce se soubor dlouze otevíral zasekaval a nešlo to číst , nakonec jsem to dočítal z počítače...

Každopadně se těším na další knihu která ma letos vyjít

katy238
11.02.2021

Přeji příjemný čtenářský zážitek :-)

Jirikk
11.02.2021

Už to čtu přes čtečku

bohdan0402
08.02.2021

Dneska jsem se díval, že už se to začalo objevovat v předprodejích i dalších e-shopů. A mall.cz vystartoval rovnou s 24% slevou za 287 Kč.

katy238
08.02.2021

Moc děkuji, knihu je možné zakoupit i zde :-) :

https://www.bohdandlouhy.cz/knihy/

Jirikk
08.02.2021

Diky za vycerpavaji recenzi, zkusim se po knize podivat