Vysoká cena za lásku

Vysoká cena za lásku https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82947/bmid_vysoka-cena-za-lasku-Sq3-82947.jpg 4 16 9

Potkáte dívku, zamilujete se, oženíte se. Svět vypadá jako ráj. Do chvíle, než se otevřou dveře a v nich stojí přízrak z minulosti. A z ráje je peklo. Marek Koudelka, osmadvacetiletý amatérský fotograf, se při svých toulkách Muráňskou planinou seznámí s Andreou Vargovou, mladou majitelkou nádražního bufetu v Rudné. Zajiskří to mezi nimi, něco se snad i rýsuje, ale Marek se nemůže zdržet. Je rozhodnutý ještě ten den pořídit fotografie medvěda. Míří do divoké části planiny, kde na svůj vytoužený fotoobjekt skutečně narazí. Setkání s velkou šelmou ale nedopadne úplně podle jeho představ. Marek skončí s těžkým zraněním, neschopen se z nepřístupného lesa sám dostat. Čeká ho dlouhá a těžká noc, kterou možná nepřežije. Nikdo o něm neví, jen ta dívka z bufetu má zlé tušení a navzdory pochybám vyburcuje ještě v noci záchrannou výpravu, která Marka najde a dopraví do nemocnice. O pár měsíců později se Marek vrátí, aby si promluvil s tím hezkým děvčetem, se kterým si na podzim tak dobře rozuměl. Návštěva se protáhne, přibydou další a jejich vztah po čase vyústí ve svatbu. Mladí manželé a Andreina malá dcera spolu žijí v Rudné. Marek pracuje jako profesionální strážce přírody, Andrea se stará o nádražní bufet, kde se seznámili. Jsou šťastní a bezstarostní. Do chvíle, kdy se jednoho večera objeví nezvaný návštěvník, který Andree připomene, že před bratislavskou mafií, prahnoucí po pomstě, se ukrýt nedá. Mafián Andreu viní ze smrti svého bratra a chce ji zabít. Nevyhnutelný konflikt skončí jeho násilnou smrtí, ale to je teprve začátek. Zbytek gangu se objeví zanedlouho a idylický život uprostřed krásné přírody se rázem změní v noční můru a boj o holé přežití. Cena, kterou budou muset Marek s Andreou za svou lásku zaplatit, bude vysoká. Romantický thriller s prvky krimi, cestopisu a sociálního dramatu. Příběh se odehrává převážně v Národnom parku Muránska planina na středním Slovensku a v jeho okolí, ale zavede vás i do Banské Bystrice, Bratislavy, Brna a dalších míst. Hlavní dějová linka se odehrává v letech 1997–2000.... celý text

slunina
slunina
02.12.2022

Popravdě, knihy (tuhle a druhý díl) jsem dostala na Vánoce a vůbec nic od toho nečekala. A byla jsem tak hodně překvapená, že vůbec nechápu, proč není autor známý všem a všude. Úžasný popis přírody, vztahů...Teď, rok po přečtení, napadla trocha sněhu a já najednou začala myslet na hlavní hrdiny. Na to, co se jim stalo, na atmosféru, která jde napříč celou knihou. Jednoznačně kniha, kterou stojí za to číst a totéž si myslí i další, kterým jsem ji půjčila na přečtení. A přesunutí části děje na Slovensko mi přijde jako zajímavé zpestření.

miklaras
miklaras
07.06.2022 5 z 5

Bohdan Dlouhý se nesnaží být zásadní autor, který pohne vesmírem nebo lidstvem. Vybral si přesně takový žánr, jaký ho baví a umí si s ním pohrát. Chce napínat, bavit, komunikovat se čtenářem, což se mu ve velké míře daří. A jeho knihy se čtou s radostí. Poctivý autor se schopností konstruovat výborné dialogy, takových ve skutečnosti moc není.
V rámci žánru jde o top kvalitu


MishaVi
MishaVi
03.02.2022 5 z 5

Zprvu děj příjemně plyne, kocháte se slovenskou divokou přírodou, ponořujete se do vztahu Marka a jeho milé, do jejich problémů, které se ale rázně mění na boj o přežití. Kniha má spád, má nápad, má erotický náboj, je protkaná obohacujícími slovenskými dialogy a odehrává se v krásné krajině. Neodložíte ji, jste zvědaví, jak vše dopadne. A po přečtení na ni nezapomenete. Skvělé čtení.

TamčaBard
TamčaBard
12.01.2022 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. První polovina nenápadná, držela mě hlavně prostředím Muráňské planiny (četla jsem s mapou). Ale pak se to zvrtlo a nemohla jsem se odtrhnout. Nedoporučuji dočítat večer, neodložíte ji, dokud nebude konec.

ahavelm
ahavelm
01.12.2021 5 z 5

Tato kniha mě velmi oslovila. Našla jsem v ní romantiku i napětí a četla jsem ji jedním dechem. Děkuji za hezký příběh Andrey a Marka. Je velmi barvitý, plný života i napětí. Děj postupně graduje a nedovolí čtenáři přestat číst až do konce.

moril
moril
18.07.2021 odpad!

Autor umí psát. Jen ale opakuje vše co bylo napsáno. Nuda. Každá červená knihovna má stejný užitek. A jeho vnucovani tady a jinde (fcb a tw) je trapné.

veronika8232
veronika8232
23.05.2021

Už dlouho se mi nestalo, abych knížku přečetla pomalu jedním dechem. Příběh pomalu, ale jistě a zároveň velmi nenápadně gradoval. Poslední třetinu jsem stále čekala, kdy příběh zvolní, kdy už budu moci jít spát a knížku dočíst druhý den. Nepovedlo se. Příběh měl ke konci obrovské grády, spád, do poslední chvíle jsem netušila, jak se to rozmotá a dopadne. Nemám ráda příliš čitelné příběhy se zřejmými charaktery a velice se mi líbilo, jak se postavy vyvíjely a co vše autor pomalu odhaloval. A popis Muráňské planiny? Po přečtení knížky ji chci vidět!

katy238
katy238
31.01.2021 5 z 5

Vysoká cena za lásku autora Bohdana Dlouhého pro mě byla příjemným překvapením začátku tohoto roku. Českým autorům jsem se v žánru thrilleru dlouho vyhýbala a po přečtení této knihy mohu zodpovědně říct, že to byla blbost. Příběh Marka a Andrey, který se spojí vlivem neuvěřitelných okolností, pokračuje zprvu poklidně, postupně se však mladí lidé zapletou do víru událostí, které vyústí v boj o přežití s mnohem silnějším protivníkem. Marek je však odhodlán svou milou zachránit i před její vlastní minulostí a bude se rvát až do naprostého konce. V žádné fázi však není jisté, kdo všechno zůstane stát a kdo padne…

Příběh příjemně plyne, v první polovině knihy čtenář žije v poklidu na okraji slovenské divočiny, prožívá s hrdiny jejich první zamilované krůčky i další fáze vztahu, které nemusí být vždy příjemné. Autor se nebojí ani otázky sexu, ale musím zdůraznit, že tato rovina je v knize podána vkusně a přirozeně. Lascivní scény stahujícího se svalstva v příběhu čtenář nenajde. To jen upozornění, pokud by jej tam hledal. Postupně se však akce zhušťuje a poslední čtvrtina knihy už je spanilou jízdou, kdy celý příběh a i náznaky v něm vygradují.

Pokud tedy hledáte thriller, kde lze nalézt i další roviny jako přidanou hodnotu vedle temné zápletky příběhu, nevadí vám trocha té romantiky a nevadí vám ani slovenské dialogy, ve kterých se většinově kniha odehrává, dejte šanci vyprávění o Markovi a Andree, drsné pohádce ze slovenské divočiny, kdy byste hrdinům však raději přáli potkat draka…

Jirka73
Jirka73
13.07.2011 5 z 5

Vysoká cena za lásku je příjemné letní čtení plné napětí. Kniha není žádné umění a ani si na to nehraje. Je však skvělou relaxací, v které si každý najde to svoje. Mé doporučení směřuje spíše dívkám a ženám, pro nás muže tam bude asi moc romantiky...

Štítky knihy

láska příroda thrillery napětí akční romantika vztahy

Autorovy další knížky

Bohdan Dlouhý
česká, 1966
2010  85%Vysoká cena za lásku
2004  55%Architektura zahrady
2021  91%Vždycky zaplatíš
2023  100%Cena za návrat

Kniha Vysoká cena za lásku je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst26x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x