Láska je láska

recenze

Pátá minuta je o nás (2020) 4 z 5 / Nezletilci
Pátá minuta je o nás

Láska dvojice kluků, ta je námětem knihy Pátá minuta od autorské dvojice Evy a Kláry Pospíšilových. Vyprávění se střídá z pohledů dvou teenagerů Ethana a Kaie.
Kluci to nemají snadné jak ve společnosti, tak v rodině. Ethanovi umřela sestra, a to zapříčinilo rozpad rodiny, neustálé hádky a obviňování. Kai má také své starosti, jeho otec je psychicky nemocný - fascinují ho bouřky, jen když s ním za nějakou jede je normální, a to má Kai rád. Jeho matka domů jezdí málokdy a také je tu Brax – bratr, který chce mít svého brášku v bezpečí, aby měl “normální život“, a v něm není místo pro nic “nenormálního“.
Oba se poprvé střetnou na oslavě Ethanovy kamarádky Nory. První setkání pro ně nebylo nejlepší, mezi školou, kam chodí Kai, a Ethanovou školou panuje nevraživost kvůli basketu. Kai, ten kluk s bílými vlasy a kapitán basketbalového týmu je pěkný debil, to je první dojem, který Ethan má.
Podruhé se setkají u kočky, kterou Kai chodí krmit, a Ethan tam má shodou okolností své místo na střeše, kde odpočívá od okolního světa. V tuhle chvíli už si oba uvědomují, že jde o něco výjimečného, bohužel Kai má problém to přijmout, ne kvůli sobě, ale právě kvůli společnosti a hlavně bratrovi. A Ethan? Tomu je jedno, jestli se zamiluje do kluka nebo do holky stejně jako, co si ostatní pomyslí nebo jaký by to mohlo mít dopad.
Postupně se skamarádí a tráví hodně dost času, jenže se pohádají a dlouhou dobu spolu nemluví. Kai se opije, Ethan se o něj bojí, a tak ho přivede k sobě domů, Kai v opilosti prožije svůj coming out a vyzná Ethanovi lásku. Ale ráno si nic nepamatuje, zato Ethan jo. Nakonec spolu začnou chodit.
Ale i v ráji bývají černé mráčky. Kai je u školy se svým týmem a Ethana zapře, pohádají se a celé prázdniny se nevidí. Kai si vybuduje režim, zatímco Ethan leží doma v depresích.
Znovu si spolu něco začnou, ale nakonec mu dá Ethan ultimátum. Kai si neví rady, ale po tom, co ho kamarád osočí z toho, že spal s jeho holkou, přizná se před celou školou, že je gay.
Příběh je úžasný, nádherně napsaný a pomohl mi ujasnit si i pár věcí. Nemyslela jsem si, že vztah mezi dvěma kluky, je vlastně tolik podobný vztahu mezi holkou a klukem. A vůbec žádnou představu jsem neměla o tom, jak pro někoho může být těžké vyoutovat se. Nedoporučovala bych Pátou minutu mladším čtenářům, jelikož je tam dost vulgarismů. Ale ti starší si knihu jistě oblíbí jako já.
Co se mi moc nelíbilo byl konec, protože je takový všelijaký, otevřený, ale kniha se i tak stává mojí nejoblíbenější. Mimochodem název Pátá minuta odkazuje k cíli dosáhnout něčeho nemožného - vydržet pět minut pod vodou, o což se snaží Kai, ale nakonec přichází na to, že tou pátou minutou v jeho životě je úplně něco jiného...
Anna, 16 let

Komentáře (0)

Přidat komentář