Láska je jako kaleidoskop...

recenze

Devět tváří tebe (2019) 3 z 5 / katule1992
Devět tváří tebe

Příjemné chvíle s krásnou knihou. Tak popsalo nakladatelství Metafora svoji edici 7lásky, která se objevuje na českých pultech již od loňského roku. Spadají sem knihy obsahující krásné, veselé a dojemné příběhy. Jsou to přesně ty knihy, které vás chytí za srdce a pohladí po duši. Coby zvědavý knihomol i já jsem se rozhodla podívat této kouzelné edici na zoubek a pro své první setkání si vybrala Devět tváří tebe.

Pokud právě teď držíte v ruce Devět tváří tebe máte před sebou velmi působivý román složený z devíti příběhů o mladé bezejmenné ženě. Tyto příběhy jsou podávány z pohledů těch nejdůležitějších lidí v jejím životě. S nimi budete sledovat důležité životní milníky mladé ženy od jejího dětství po dospělost.

Učitel, přítel, kamarádka, milenec, manžel....

Janice Pariat pojala svůj první román velmi netradičně a originálně. Jednotlivé kapitoly představují příběhy psané ich - formou z pohledu blízkých lidí z okruhu naši bezejmenné. Devět tváři tebe začíná nevinným příběhem mladého učitele, který má před sebou tvrdohlavou a přesto nesmírně šikovnou mladou dívku. Dále na nás čekají příběhy vyprávěné kamarádkou a kamarádem ze školy, přítelem, milencem a manželem. Každý z těchto příběhů je naprosto odlišný a přesto víte, že popisují jednu a tu samou osobu v různé době. A v tom skví to kouzlo celé knihy.

Když jsem se pustila do čtení, byla jsem unesena. Netradiční pojetí dodávalo celé knize jakýsi nádech tajemna a dramatu a čtenáře pokračovat ve čtení. Mně osobně vůbec nevadilo, že se každá věta v románu stahovala k jedné a téže osobě, ale možná bych nevolila pouze příběhy zaměřené na to, jak je někdo zamilovaný do naši bezejmenné. Myslím si, že to není úplně pro každého to pravé ořechové, ale přesto věřím, že si kniha své čtenáře rozhodně najde.

Bude to možná trochu zvláštní, ale já osobně jsem měla největší problém s vývojem samotné postavy naši bezejmenné ženy. Zde právě chybí jakýsi krátký epilog z jejího pohledu, abychom pochopili její mnohdy prazvláštní pohnutky, jež ji vedly ke svému chování. Možná to byl autorčin záměr ponechat její životní příběh takto otevřený, ale naneštěstí pro mě se tak hlavní hrdinka stala někým, kým bych já sama nikdy nechtěla být. Ale jak jsem psala, je to čistě můj názor a vycházím z toho, jak na mě kniha ke konci působila.

Devět tváří tebe je krátký realisticky napsaný román, který Vám uteče doslova před očima. Rozhodně bych knihu doporučila všem romantickým duším, které rády hledají něco nového což například tato kniha nabízí.

Komentáře (0)

Přidat komentář