Kultovní Metro opět ožívá

recenze

Mramorový ráj (2020) 4 z 5 / LukBook
Mramorový ráj

Mramorový ráj je spásou pro všechny fanoušky kultovní série Metro, kteří nemohou zapomenout na podivuhodný postapokalyptický svět plný monster a života v podzemí.

Sergej Kuzněcov je jedním z mnoha autorů, navazujících na toto nezapomenutelné literární dílo. A zároveň prvním zástupcem nové české série Metro Universe 2033.

Dmitry Glukhovsky ohromil svým Metrem 2033 i jeho pokračovately natolik, že si vysloužil řadu ocenění a jeho kniha se stala předlohou pro velice úspěšnou počítačovou hru. Nemůžeme se proto divit, že na ní mnoho lidí se slzou v oku vzpomíná. Naštěstí i čeští fanoušci se dočkali jednoho z titulů, které se na ní snaží navázat.

Celý projekt vznikl v Rusku za přispění samotného autora Metra a v současné době už obsahuje poměrně velké množství zástupců. Mramorový ráj u nás vycházející jako první byl v pořadí již šestý román, který se stal následovníkem původního bestselleru. Vedle ruských autorů už přispěli i tvůrce z Anglie, Francie, Německa, Itálie či USA.

Hlavní postavou je tentokrát Sergej, který žije společně se svou manželkou a synem v podzemních prostorech objektu vysoké školy. Jednoho dne se musejí vydat na dlouhou cestu do Moskvy a jejího proslulého metra. Putování po povrchu země však představuje velice nebezpečnou záležitost a nikdo neví, co je čeká na konci jejich cesty.

Když jsem se dozvěděl, že má tato kniha vyjít, samozřejmě jsem poskakoval radostí, ale zároveň se i trochu obával, jak to celé dopadne. Zejména Metro 2033 mě svou úžasnou atmosférou totiž nadchlo natolik, že jsem prostě nechtěl být zklamaný a zkazit si vzpomínky na krásné čtení z minulosti.

Musím říct, že mé obavy byly zbytečné. Mramorový ráj je velice zajímavou knihou, i když se inspiroval spíše druhým dílem svého předchůdce. Velká část se totiž odehrává na povrchu a legendární prostředí metra se objevuje až téměř v samém závěru. Zatímco v Metru 2033 jsem se upřímně bál, tentokrát jsem spíše s očekáváním sledoval, jak to s hlavními hrdiny dopadne.

Autor se totiž soustředil především na postavy a jejich životní příběhy. Sergej je vlastně takovej dobromyslnej tatínek, kterému jde především o blaho vlastní rodiny. Tato motivace ho dožene až na pokraj smrti a přinesu mu nejednu nebezpečnou situaci. Vedle něj si velký prostor získává zejména jeho syn Denis, který je díky ozáření jeho rodičů tak trochu zvláštní. A potom je tu Max, velký drsňák, typickej bojovník, na první pohled klaďas, avšak s velkým tajemstvím. Až do konce totiž nebudete vědět, na jaké straně vlastně stojí.

Samozřejmě tu jsou i krvelačná zmutovaná monstra, která se rozhodnou povraždit pár přeživších osob. Vedle nich však nebezpečí hrozí i od některých jedinců, kteří už v sobě mají jen velmi málo lidskosti. Můžete se tedy těšit na pořádné přestřelky a drsné konflikty, určitě se dočkáte i mnoha mrtvých.

Zápletka by se celkově dala přirovnat k takové hrdinské fantasy, akorát soustředěné do postapokalyptického světa. Jak už jsem se zmínil, trochu mu zde chybí on mysteriózní tajemno, kterého se dočkáte až téměř v závěru. Nakonec se totiž přecijenom podíváte do metra, kde celá cesta hlavních hrdinů bude končit.

Mramorový ráj rozhodně není špatnou knihou, ale záleží na tom, co od ní očekáváte. Za mě se nedokáže vyrovnat originálu, zároveň však je důstojným následovníkem. Nabízí slušnou porci akce, zajímavé postavy, několik emotivních momentů, a nakonec i návrat tam, kde to celé začalo.

Přestože je zde samozřejmě patrná inspirace kultovním předchůdcem, zároveň ukazuje i originální tvář a přináší mnoho nového. Takže vítejte zpět v Universu Metra 2033.

Komentáře (0)

Přidat komentář