Mramorový ráj

Mramorový ráj https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434621/bmid_mramorovy-raj-XWC-434621.jpg 4 63 18

Metro Universe 2033 série

1. díl >

Fantazie Dmitrije Gluchovského zrodila kultovní román Metro 2033 a inspirovala vznik literární školy jeho následovatelů zvané Univerzum 2033. Román Mramorový ráj Sergeje Kuzněcova patří k těm nejoceňovanějším… Sergej, jeho žena a syn a průvodce Max se musí dostat po postapokalyptické katastrofě po povrchu do Moskvy a metra. Jenže v metru ožívají jeho neuvěřitelné temné legendy… Na cestě čeká hrdiny mnoho nebezpečných dobrodružství, která zavedou čtenáře do prostředí, kterému se Gluchovskij vyhýbal – do radioaktivního okolí Moskvy, kde nečeká žádný spasitel metra, ale zato fascinující příběh obyčejných lidí, kteří poznávají své možnosti a hranice a přinášejí do tragického světa Metra 2033 překvapivý doušek optimismu... Příznivci ruské postapokalyptiky kladou tento román naroveň románu Metro 2034. Čtenářům Gluchovského se tak nabízí možnost vstoupit znovu do prostředí, které je oprávněně fascinovalo a po kterém se jim tolik stýská.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Мраморный рай (Mramornyj raj) , 2010


více info...

Birlibán
Birlibán
27.01.2023 4 z 5

Kniha o putování otce a syna v postapokalyptickém světě v okolí Moskvy. Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami, nakonec dávám 4. Příběh rychle ubíhá, ale ke konci jakoby už autor spěchal vše vysvětlit a chtěl rychle skončit. Mohl příběh Denise, Sergeje a Maxe ještě trochu rozvést. Jako oddechové čtení se to dá.

Hall3006
Hall3006
29.05.2022 3 z 5

Román ze světa Metra o putování umírajícího otce, jeho syna a vojáka ze základny někde za Moskovou pustinou do moskevského metra. Nepotkáme žádné postavy z původní trilogie, zato plno mutantů a různých skupinek, které připraví našim hrdinům mnohá dobrodružství. Krásné 3,5*.


HockeyGirl
HockeyGirl
23.05.2022 4 z 5

Metro 2033 a další díly jsem zatím nečetla, ale jelikož Mramorový ráj na ně nenavazuje, koupila jsem si ji samostatně. Postapokalyptické knížky mám ráda, není to ani moc složité a navíc si v tomto směru může spisovatel vymyslet jakoukoliv hrozbu, která zahubí lidstvo a zanechá nějaké mutanty. Mramorový ráj se mi četl sám, líbilo se mi, že knížka nebyla moc složitá na pochopení, byla tenká a zápletka napínavá. Kdo má rád fantasy a sci-fi, pak doporučuji Mramorový ráj.

stanislav0373
stanislav0373
21.05.2022 3 z 5

Velice vítaný návrat do světa Moskevského metra byl pro mě drobným zklamáním. Na druhou stranu nelze na dvou stovkách stran čekat složité dobrodružství celé kolonie s popisy světa tam nahoře...

Příběh i zápletka jsou jednoduché, místy okořeněné o nějaký ten zvrat, který však není nic, kvůli čemu bych lapal po dechu. Což by mě však až tak nevadilo. Co dle mě ale trpí je popis a atmosféra, některé pasáže autor v honbě za příběhem prostě zbytečně zjednodušuje přeskakuje, urychluje....

Nicméně, kniha má spád, je čtivá a jako nenáročné čtení pro chvíle oddechu je jako dělaná. Navíc je tam nemalé množství zajímavých myšlenek a citátů. Já si zapsal mimo jiné tento:

"V životě neexistuje lepší dar než kniha a není lepší způsob, jak trávit volný čas, než četba."

kokrokr
kokrokr
01.05.2022 3 z 5

Malá skupinka přeživších, ze zaniklé kolonie na předměstí Moskvy, se pokouší dostat k nejbližší stanici Metra. Jde o zcela průměrný a jednoduchý příběh, který nedosahuje kvalit Gluchovského předlohy. Také autorův slovní projev není příliš zajímavý. Hodnocení: slabší průměr.

Miliarda
Miliarda
17.01.2022 4 z 5

Neznaje původní trilogii jsem si postapokalyptické výjevy Ruska oblíbil a jedinečná, depresivní atmosféra na mě dýchala takřka na každé stránce. Přes rozvláčnější úvod nabral děj poměrně svižný spád, kdy vše vyvrcholilo v poměrně očekávanou, ale nikoliv špatnou pointu. Celkově mě však kniha navnadila na původní trilogii a těším se na další "putování" po jaderném výbuchu zničeném Rusku.

jan0223
jan0223
26.12.2021 3 z 5

Jako fanda trilogie metro, jsem musel doplnit sbírku i o tuto knihu. Jsem z ní poněkud rozporuplný. Na jednu stranu je to čtivé, má to spád, jednoduchou příběhovou linku a jednotlivé pasáže nutí čtenáře pokračovat a popohání ho kupředu za dalším kouskem skládačky. Ovšem na druhou stranu je zde až příliš velká přímočarost, které se autor drží zuby nehty, některé úseky jsou až příliš rychle preskočeny, urychleny a celý potenciál který kniha nabízí je zadupán do země, proč nerozvinout příběh a prostředí více do hloubky, vždyť se to tam přímo nabízí. Každopádně i přes nedostatky je kniha čtivá, zaujme, pobaví a stejný zážitek nabídne i při opakovaném čtení, takže u mě dobrý a rozhodně lepší než m2035.

E.lisabeth
E.lisabeth
10.12.2021 4 z 5

Nebylo to spatne, naopak to bylo asi i dost dobre, jen ten konec.... Proste nejak by se mi k tomuhle hodilo neco trochu temnejsiho a nehappyendovskeho

AndulinaU
AndulinaU
08.10.2021 5 z 5

Za mě je to asi tak stejně dobrá knížka jako metro 2033 (2034 ještě docela dobrý, 2035 za mě katastrofa). Mám ráda post-apo, do toho sci-fi, takže jsem zklamaná nebyla. Děj nebyl nijak složitý, ale stejně jako u Metro 2033 se mi líbilo poznávat různé kultury, které vznikly po katastrofě a mutanty

Sidonka3
Sidonka3
06.07.2021 3 z 5

„… Těžko se tohle dvacetileté přežívání v podzemí dalo označit jako život, spíše šlo o existenci. Snášeli to jen kvůli lásce, netečnosti a naději, že jednoho dne se zase vrátí na povrch. Obyvatelé se léta modlili o to, aby ten den nastal co nejdřív. A modlí se dodnes.“

Akční postkatastrofická sci-fi, kde se to hemží zmutovanými nestvůrami a statečnými muži na cestě, kteří se s ničím moc nepářou. Ve zničeném světě přežívají zbytky lidí, různá dosud ještě vcelku nezdegenerovaná lidská společenství žijící v podzemí nebo třeba i na bývalých stožárech vysokého napětí. Kromě nich se v jiném světě rodí nové živé bytosti, rozliční zvířecí a ostatní agresivní mutanti (například kanibalové), kteří se živí všelijak, nejraději masem jiných.
Hlavními postavami je malá rodina Sergeje, sociálního pracovníka, jehož jediný syn Denis má lečitelské a jiné nadpřirozené schopnosti. Rodina sní o tom, že se jednou dostane z chřadnoucí kolonie v dosluhující budově. Potřebují se dostat ze zničeného městečka do moskevského metra, kde žije lékař, který by mohl rodičům podat lék proti rakovině. Po zničujícím útoku masožravých čmeláků se společně se záhadným silákem Maxem vydávají na nebezpečnou výpravu po zpustošené zemi, kde se to hemží všelijakou havětí. O dobrodružství není nouze. Představuje se nám pestré panoptikum různých lidských tlup (třeba komunita Amazonek, co se touží rozmnožovat :-)). O mutanty všeho druhu taky není nouze. Jsou vězněni a zajímáni, bojují, nabírají a ztrácejí spojence. Jdou dál a dál… A metro je dlouho v nedohlednu… Dojdou do cíle a jak se jim tam povede?
Ve sci-fi nemám moc načteno, takže můžu těžko nějak moc srovnávat a hodnotit originalitu, ale asi úplně superoriginální námět toto nebude. Zpracování je fajn, čte se to dobře, řekla bych, že je to kvalitativně lepší béčko, které mi vcelku zaujalo. Taková sci-fi jednohubka na dva sváteční dny (čteno 5. a 6.7.). Souhlasím s tím, že to sice mohlo být rozvedeno ještě lépe, mohlo to ovšem dopadnout i hůř.

„Stvořitel neumožnil lidem cestovat do minulosti, aby tam mohli napravit své chyby. Jak obrovskému utrpení by se dalo zabránit, kdyby jen dovolil zrevidovat alespoň ty největší přehmaty! I kdyby měl člověk za celý život pouze jednu jedinou šanci znovu udělat něco jinak, opravil by alespoň to, co je v jeho očích nejdůležitější…
... Kdybychom tak mohli nahlédnout do budoucnosti! (Vědět, k čemu náš postoj povede, přidat tuto schopnost ještě dodatečně k vlastnostem jako schopnosti analyzovat a na základě správného rozboru přijímat rozhodnutí)…“ Jo, taky si říkám. Nebyl by i ten náš současný svět mnohem lepší?

Highlander
Highlander
05.05.2021 4 z 5

Okey, půjdu trošku proti proudu. Ale tak nějak jinak, než by si možná mohl někdo myslet?

Pro mě je to víc než 'rovno Metru'... pro mě je to víc.
Metro pro mě bylo velikým zklamáním. Třetí Metro jsem skoro obrečel nad promrhaným potenciálem. Možná jsem od série očekával příliš. Ale ani ty náznaky z prvního dílu, které jevily onen potenciál, který jsem očekával, nejen do dalších dílů neprosákly, ale o třetí ani nezavadily.

Naopak Mramorový ráj je velmi dobré postapo v radioaktivním světě. K dokonalosti tomu chyběl větší prostor. Trošku více rozmanitosti...
Takže za mě jsou to velmi zasloužené 4 (rudé?!) hvězdy. :)

Adasin
Adasin
21.03.2021 4 z 5

Musím říct, že mě to bavilo víc než dvě "přímá" pokračování původního metra. Dobře se to četlo, rychle mi to utíkalo, nemořila jsem se s tím. Většinou se pořád něco děje a na konci se všechno uspokojivě vysvětlí. Samozřejmě nejradši bych, aby se to v metru odehrávalo celé. 7/10

Mickhesh
Mickhesh
03.02.2021 5 z 5

Dobré čtivo i pro nefanoušky univerza Metra (knihy, hry..) 80% (pro fanoušky klidně 90%) Doufám že se přeloží i další knihy z tohoto světa.

Erutan
Erutan
17.01.2021 1 z 5

Četl jsem trilogii Metra a hrál první dvě hry. Na tuhle knihu jsem se těšil a musím říct, že mě hrozně zklamala. Ocenil by jsem spíš příběh, jen z Kolonie nebo jen z Moskevského metra (ze stanic které nebyly v trilogii). Kniha se odehrávala na hodně místech a s tím, jak byla krátká, nemohl být využitý potenciál. Byla moc přímočará, moc "béčková". Pokud je tohle jedna z nejlepších knih "Metro Universe" tak by mě ani nemrzlo kdyby už žádnou nepřeložili.

mareksevc
mareksevc
13.01.2021 4 z 5

o hviezdu naviac že sa jedná o príbeh z metro universe ,, kniha je dobrá aj ked trošku krátka a koniec sa mi zdá dosť rýchlo uzavretý ale do metra som sa vrátil rád. Kiežby bolo preložených viac kníh pretože metro universe ma už okolo 20 titulov rôznych autorov!!

KubaHanzelin
KubaHanzelin
04.01.2021 3 z 5

Přímočaré s bohužel ne úplně využítým potenciálem.
Takhle bych do jedné věty shrnul novou knihu z Glukhovskyho Metro universa.
Podívali jsem se taky jinam než do moskevského metra, nebo do samotné Moskvy a to je za mě plus, bohužel, jelikož autor je taktéž Rus, tak mě nepřekvapilo, že se scenárie změnily pouze minimálně, i když změna by byla příjemná, kdyby byla řádně využitá a příběh nás nakonec nezavedl zpátky do metra..
Každopádně, podle předmluvy již bylo knih napsaných víc i od neruských autorů, takže uvidíme, třeba se časem objeví něco o kapku zajímavějšího:)

Selve
Selve
28.12.2020 5 z 5

Jako milovník původního Metra 2033, 2034 a 2035 mohu říct, že se jedná o velmi zdařilý pokus o návrat do tohoto zajímavého "světa" Knihu sice nemám stále dočtenou, ale už teď jí mohu v klidu doporučit.

P.s. na obalu knihy se dočtete, že na původní metro navazuje více autorů, asi budu hledat další zmíněné knihy ;)

LukBook
LukBook
15.12.2020 4 z 5

Mramorový ráj je důstojným nástupcem kultovní série Metro. Nabízí charismatické postavy a slušnou porci akce i dobrodružství. Velká část se odehrává na povrchu, ale nakonec se podíváte i tam, kde to celé začalo.

Štítky knihy

ruská literatura podzemí metro příšery, monstra sci-fi postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Sergej Kuzněcov
ruská, 1966
2020  76%Mramorový ráj
2014  60%Motýlí kůže

Kniha Mramorový ráj je v

Přečtených82x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce83x
Chystám se číst60x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x