Krvavý souboj o přání

recenze

Zmije a křídla noci (2024) 3 z 5 / Kikina182
Zmije a křídla noci

Oraya je adoptovanou dcerou upířího krále. Ve světě upírů má tak jako člověk velmi dobré postavení, ale nestačí to. Nejen, že nezapadá do upířího světa stejně, jako nezapadá do toho lidského, ale zároveň netuší nic o své minulosti a tak sama neví, kým vlastně je. Aby to mohla zjistit, potřebuje vyhrát Kejari, protože vítězi splní bohyně smrti jakékoli přání. Jako člověk mezi upíry to však nebude mít vůbec lehké. Nebezpečí jí bude hrozit na každém kroku a spojenectví s upírem Raihnem může mít katastrofální následky.

Autorka píše dobře. Nedá se říct, že by mě styl psaní pohltil, ale zároveň se nečetl špatně. Je to zkrátka jeden z těch, který příběhu na atraktivitě nijak zásadně nepřidává, ale ani neubírá.

Kniha je prezentovaná jako upíří Hunger Games. Nemůžu popřít, že nějaká podoba s Hunger Games tam skutečně je, stejně jako s hromadou dalších knih. Většinou jsou to maličkosti a podobné motivy, ale nic výrazného.

Vlastně mi tahle kniha nepřišla ani ničím zvláštní a tak jsem se prvních čtyřistastran nudila. Příběh byl zdlouhavý a něco zajímavého se dělo jen málokdy. Skutečně bavit mě kniha začala až na posledních sto stranách, které byly nabité akcí a dějem.

V knize jsem si nejvíc užila vývoj vztahu mezi Orayou a Raihnem. Tihle dva jsou naprosto skvělí a chemie mezi nimi je úžasná. Romantická linka tak za mě byla nejlepší částí knihy a je mi líto, že jí ve prospěch nezáživného a nepříliš zajímavého děje bylo věnováno tak málo prostoru.

Hodně mě mrzí, jak autorka celou knihu ukončila. Nabízel se jí perfektní konec, který by odpovídal vývoji událostí, ale knihu zakončila jinak, nejspíš hlavně kvůli tomu, aby si připravila půdu pro další díl. Jenže já tomu konci zkrátka nevěřím, nepřijde mi pravděpodobný.

S postavami si autorka vyhrála. Mají hodně vrstev a komplikovanou povahou, takže s úplnou jistotou člověk až do poslední chvíle nedokáže říct, kým jednotlivé postavy skutečně jsou.

Možná to bylo kvůli všeobecnému nadšení z této knihy, ale já zkrátka čekal něco mnohem víc. Nějaký wow efekt, který se nedostavil. Je to dobrý příběh, ale příliš natahovaný a v podstatě jede podle stejné šablony jako spousta jiných. Za mě je to tedy bohužel průměr, který sice neurazí, ale ani nenadchne.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji projektu Humbook.

Komentáře (0)

Přidat komentář