Krvavá Tribeč

recenze

Cena za návrat (2023) 5 z 5 / katy238
Cena za návrat

I když hlavní osa příběhu se pohybuje kolem jiného slovenského divu, pohoří Tribeč je i díky knihám Jozefa Kariky známé mezi čtenáři hororového žánru jako místo, kde se ztrácí lidé vlivem tajemných sil. Mezi laiky stále dominují turisticky vděčné Tatry, kde se výletníci ztrácejí vlivem vlastní hlouposti, ale držme se tajemného Tribeče. Ovšem pro začátek příběhu samotného pojďme kousek jinam na Slovensku, a to na pohádkovou a divokou Muráňskou planinu, kam se hrdina knižní série Marek Koudelka stěhuje se svou mladou přítelkyní Martou. Začínají nový život po bestiálních brněnských událostech popsaných v předchozí knize a Marek se snaží navázat na trosky svého bývalého života s Andreou, které jsou popsány v první knize série.

Doporučuji obě předchozí knihy. Pro pochopení příběhu i vývoj postavy jsou vcelku zásadní, ale jednoduše jsou prostě dobré a stojí za to si je přečíst.

Marek jako odsouzený se záznamem v trestním rejstříku jen těžko hledá uplatnění a dohánějí jej staré hříchy, to dobré v jeho bývalém životě však pomůže Martě realizovat své sny. Vlivem nové práce u policie i vlastních ambicí se stává bojovnicí v kleci, sportovní umění skrývající se pod známou zkratkou MMA. Linie příběhu se věnuje jejich partnerskému soužití ve stínu Martina snu o bojování a Markových pochybností, zda o patnáct let mladší Martě může vůbec ještě v něčem stačit. Oběma začnou zmítat otázky, které je potřeba položit a žádný z nich si nechce přiznat odpovědi. Ani rozlehlost Muráňské planiny však nemá šanci pojmout jejich starosti. Oba se stále více schovávají jeden před druhým, a i přes svou stále se zvyšující tělesnou kondici nedokážou přeprat to základní.

Strach z budoucnosti, hlavně té společné.

Příběh však sleduje i jiné osudy. V horách se neskrývají jen raněné duše toužící po lásce a jejím naplnění, ale také o něco méně vzhledné společenství sekty. Uskupení schovávající se za výsost uctívaní soukromého božstva, reálně však zneužívající závislost na drogách a hrůzu z bolesti. Její vládci vytvořili skupinu, která nectí nic a dokáže mezi sebe zavléct duše pro společnost už mrtvé. Vidí zde naději na život, jejich život však žádnou cenu už nemá. Hrůzné praktiky fanatiků milujících cizí bolest jsou zatím skryty za hradbou tajemství a vynucené intimity, jak však vzrůstá lačnost, opadá i opatrnost.

Právě tyto dvě linky příběhu se k sobě nezadržitelně blíží a jejich protnutí je jako seknutí nožem.

Cena za návrat je první částí třetí knihy série. Autor tím zvýšil napětí příběhu a dávkuje je čtenářům postupně. Pokud jste příběh četli od Vysoké ceny za lásku, což je první díl série, můžete vidět, že příběh dospívá se svými hrdiny. Marek Koudelka nejenom, že dospěl v muže, ale s životními šrámy se odhodlává k dalším krokům, a právě vedle životem již okoralé Marty pociťuje vnitřní nejistotu. Slíbil si, že jeho život po ztrátě rodiny bude jiný, ale je ta jinakost to, v čem chce po zbytek dnů žít? Marta si při plnění snů uvědomuje, že její cesta začíná být pro Marka příliš náročná. Ani jeden již není ani naivní ani nechce znovu začít, ale netuší, zda je možné pokračovat spolu.

Linie sekty je rozhodně novou myšlenkou. Předchozí díl s bestiálním vrahem odhalil, že autor se umí popasovat i s linkou tvrdší, a i když se události prvního dílu, a hlavně jeho závěr, mohou zdát tvrdé velmi, v každé další knize jde autor o kousek dál. Jedná se o žánr erotického thrilleru, ovšem je dobré vědět, že erotický neznamená lascivní, a i když autor neuhýbá pohledem před scénami sexu a vzrušení, do kterých své hrdiny posílá, zároveň se ani nevyžívá v každé kapce tělesných tekutin. Vše je popsáno vkusně a s ohledem na linii příběhu, z jejíhož stylu nijak nevybočuje. Pozorovat hrdiny při těchto scénách je jako pozorovat vkusně vyfocený akt. Zde je fér zdůraznit, že sexuálním scénám se nevyhýbá ani v linii sekty a zde jsou již popsané scény méně příjemné, na druhou stranu, tahle část příběhu ani příjemná být nemá. Jenom tady už to nepřipomíná onen zmiňovaný akt, ale spíše něco, co si můžete přečíst v měsíčníku kriminalistiky.

Příběh nastiňuje mnoho myšlenek. Do prvního dílu třetí části je rozhodně vetknuto mnoho emocí, a i s ohledem na zápasy MMA se jedná o náhled do světa, který není úplně běžný. Sice se zvyšující se popularitou tohoto sportu se s ním v nějaké formě či zmínce setkal téměř každý, náhled do zákulisí sportovců samotných byl alespoň pro mě nový. Zde je nutné upozornit i na syrovost násilných scén. S Martou prožijete zápasy, a to se vším všudy. Naturalistické popisy zranění a bolesti pronikají až do konečků prstů svírajících knihu.

Rozhodně oceňuji poznámky pod čarou, v této knize jich naleznete hodně a názorně vysvětlují místopis, jazykové odlišnosti, historické souvislosti i další důležité věci pro kontext příběhu. Kniha je vyprávěna ve třetí osobě z pohledu vypravěče a příjemně členěna do kapitol. Oceňuji i příhodné dělení textu, sem tam je totiž nutné se v ději zastavit a chvíli události vydýchat. Napětím a akcí autor opět nešetří, i když zde již na to jde trochu jinak a dávkuje je plíživěji a méně přímočaře. Také je nutné upozornit, že v knize jsou také slovenské postavy a mluví slovensky. Pro mě je tento jazyk jako mateřský, ale někomu to může dělat problém. Říká se to.

Nyní se oklikou vrátíme k nadpisu a přiblížíme se k závěru knihy. Kniha sama je totiž sama o sobě tajemným kruhem, kdy se pro vysvětlení začátku musíte dostat na konec. Pohoří Tribeč nám otevírá úvod a uzavírá první část a literárně svírá tak slunečnou i bouřlivou Muráňskou planinu, ve které drsný horal Robo je vždy připraven svému mladému příteli uvařit silné kafe a uříznout kus špeku ke krajíci chleba. Události na Čierném hradu definují obě dějové linie a donutí vás letět příběhem jako chrt, a přitom se nezadýchat. Stále se stupňující napětí Markova osudu je jako magnet a když náhle první díl skončí, neucítíte ani prázdnotu ani zmar. Pouze živočišnou touhu po dalším pokračování.

Cena za návrat je skvělé čtení. Četla jsem jej v adventním čase a rozhodně jej doporučuji všem, co se nechtějí vést na vlně tradičních vánočních příběhů, kdo si nechtějí nechat cucat prsty instantním čtenářským cukrkandlem knih úmyslně vydaných pro recyklovanou nostalgii adventního času sněhových vloček za oknem a zaprášených dekorací, které za ty čtyři týdny stejně olezou pavouci. Kdo chce všechno toto vyrovnat čerstvou krví, má tuto možnost v Ceně za návrat. Pro mě to bylo perfektní čtení, a protože jsem měla prostor knihu číst hlavně po nocích, kdy za okny fičel ledový vítr a sníh nám na zahradě lámal stromy, atmosféra byla více než odpovídající.

Univerzálně se však hodí do každého počasí a já doufám v brzké vydání dalšího dílu. Je mi jedno, zda to bude v zimě či v létě. Marek a Marta jsou párem do nepohody, a i přes bolestná témata ve vztahu s věkovým rozdílem je jejich společnost více než příjemná. Přes všechny ty zlomeniny a pěsti, co stále schytávají.

Komentáře (0)

Přidat komentář