Krásný historický román

recenze

Jošt (2020) / Marie.BM
Jošt

Kdysi jsem četla Aloise Jiráska, mám načtenou většinu jeho tvorby, ale přiznávám, že od „sametu“ už jsem na Jiráska ani nesáhla. A myslím, že by se mi ani číst nechtěl. Archaistické vyjadřování mě neláká, preferuji historické romány, které jsou psány v současné češtině. Proto mě oslovil historický román s jednoduchým názvem Jošt, který vydala MOBA v letošním roce.
Od autora pana spisovatele Zdeňka Grmolce jsem zatím žádné dílo nečetla, byl to pro mě neznámý autor. Poněvadž ráda vím, od koho čtu knihy, musela jsem si o panu autorovi najít informace na webu. Stejně jako já je pan Grmolec Moravák, přičemž se narodil v roce 1947 v Kyjově. Na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně (nyní Masarykově univerzitě) vystudoval češtinu a základy společenských věd a jako pedagog působil například v Praze i v Brně.
V dnešní době, kdy i média mnohdy používají nespisovnou češtinu, působí jako balzám na duši, když si člověk přečte článek nebo knihu psanou krásnou češtinou. U románu „Jošt“ si milovníci krásného jazyka českého přijdou na své.
Nebývá výjimkou, že i dnešní rodiny mají neshody a spory kvůli majetku. Obdobně Prokop, Jošt a

Jan Soběslav – tři synové moravského markraběte Jana Jindřicha – řeší mezi sebou neshody ohledně majetku. Situace je taková, že Prokop má v držení hrad Bzenec, ale Jošt, na jehož stranu se přidá uherský král Zikmund, se ho snaží dobýt. Snaha krále Václava IV. vyřešit tento spor smírem a následná hostina uspořádaná na Pražském hradě nakonec ale neskončí dobře …
Zde prozradím jenom tolik, že v podezření se ocitá i Jošt, podle kterého se kniha nazývá.
V knize mě zaujaly dialogy vedené mezi aktéry, které ukazují například to, jak byl Jošt zvídavý, a tak si dovoluji citovat:
„Rybou?“ vykulil oči malý Jošt.
„Plky,“ ozvalo se z místa, kde seděl starý Jean.
„Jde o pověst, o legendu, Jeane.“
„Kluk to tak nevnímá, ještě tomu bude nakonec věřit.“
„Co je legenda?“ zeptal se malý Jošt.
„No to je, když si někdo vymýšlí nesmysly,“ odpověděl mu Jean.
„Podivné. Náš rod začíná výmyslem?“ podivoval se Jošt.
Dílo „Jošt“ lze doporučit čtenářům národních historických románů psaných vytříbeným jazykem. Dávám plný počet bodů a děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář