Královna rebelů by Nikola

recenze

Královna rebelů (2022) 3 z 5 / obedova.pauza
Královna rebelů

"Vzkaz byl jasný: Nenech ji zemřít. Už jdeme."

Sedmnáctiletá Kiva je ranhojičkou v nechvalně známé věznici Zalindov. Už deset let přežívá za zdejšími zdmi a pomáhá zmírnit utrpení vězňů.

Jednoho dne se jí dostane do péče zraněná královna rebelů, kterou přivezli jen proto, aby mohla podstoupit smrtící zkoušku čtyřmi elementy. Společně s královnou dostane Kiva i vzkaz od své rodiny. "Nenech ji zemřít. Už jdeme." Ví, že královna zkoušky nezvládne přežit a tak se uchyluje k zoufalému kroku. Nabízí se coby královnina šampionka a její břímě tak bere na sebe.

Zvládne Kiva úspěšně složit všechny čtyři zkoušky? Přijde její rodina včas? Nebo to celé bude úplně jinak?

První knihu série o ranhojičce jsem měla doma v knihovně už nějaký ten pátek a stále odkládala její přečtení. Na pulty knihkupectví však míří už třetí díl, a tak jsem si řekla, že správná doba nastala. Jak hodnotím Kivu a její příběh? Za mě jednoduše: "NEURAZÍ, ALE ANI NENADCHNE."
Mladá, "neprávem" odsouzená dívka, která je postavena před zdánlivě nezvládnutelný úkol. Takových už tu bylo, viď Feyre? Je tedy jen na vás, zda-li dáte Kivě a jejím přátelům šanci.

(SPOILER ZONE ->)

Když bylo Kivě sedm let přišli vojáci a zatím co zbytku její rodiny se podařilo uniknout, ji společně s otcem odvlekli do jednoho z nejkrutějších vězení, které existovalo. Zalindov bylo místo, odkud nebylo úniku. Životnost vězňů se zde nepočítala na roky či měsíce, ale týdny a dny. Kiva však přežila. Po smrti otce nastoupila na jeho místo a stala se ranhijičkou. Ve vězení žije již dlouhých deset let.
Snaží se nevyčnívat. Plní pokyny dozorců a s nikým se nepřátelí. Až na pár výjimek, jako je například Tipp. Jedenáctiletý chlapec je pro ní něco jako mladší bratr. Mot, bývalí lékárník, který má ve vězení na starosti márnici. A od nedávna se k jejím "přátelům" řadí také Jaren. Toho přivezli do Zalindova zcela neobvykle v zimě a Kivě byl přidělen, aby mu ukázala, jak to ve vězení chodí. Na mladíkovi je však něco zvláštního...Ehm, je to princ a nechal se zavřít zcela dobrovolně, aby od královny rebelů získal informace. Ale to předbíhám...na začátku je to jen "záhadný" nový vězeň s hezkou tvářičkou a už jenom proto je pro naší hlavní postavu zajímavý.
Jednoho dne přivezou do Zalindova zraněnou slepou ženu. Kiva se dozvídá, že se jedná o královnu rebelského hnutí, které se snaží sesadit současnou panovnickou dynastii. Společně s ní dostává Kiva zašifrovaný vzkaz od své rodiny. Stojí v něm, že má královnu udržet naživu a že je její rodina jde osvobodit.
Královna má však ve věznici podstoupit takzvanou zkoušku čtyřmi elementy, aby se prokázala její nevina. Jelikož ale není ve stavu, aby zkoušku byla schopná absolvovat, rozhodne se Kiva přihlásit jako náhradnice/šampionka. Jedná se skutečně o moment, jako vystřižený z Hunger games.
Břímě zkoušek je tedy nyní přeneseno na Kivina ramena a příběh může začít.

První je zkouška vzduchem. Kiva má během ní přeskočit ze strážní věže na 10 metrů vzdálenou zeď. Úkolu se zhostí vcelku hrdinsky a skutečně skočí...nicméně ne úplně úspšně a z věže se zřítí. Zkoušce přihlíží také princezna s princem, kteří se přijeli podívat na její průběh. A protože princ má pro brunetky slabost, Kivu na poslední chvíli ve vzduchu zachytí a zachrání ji tak život. Jak on, tak i jeho sestra totiž ovládají elementální magii.
Úkol číslo jedna máme tedy za sebou. Kiva je potlučená, ale živá, a protože princ je opravdu "galantní jelen" uprosí svou sestru, aby Kivě pro druhou zkoušku (ohněm) darovala svůj medailon, který jí má během úkolu ochránit před smrtícími plameny.
Záludná zkouška čtyřmi elementy ale není to jediné, co Kivu trápí. Královna rebelů je stále ve špatném zdravotním stavu a vězením se začíná šířit nákaza, která postihuje čím dál tím větší množství vězňů. Ti ulehnou se žaludečními potížemi a během pár dnů umírají. A pak je tu také ten nový vězeň, který nedá Kivě spát.
Během druhé zkoušky je Kiva nucena strávit deset minut v peci vězeňského krematoria. To se jí podaří, jen díky medailonu, který dostala od princezny a který ji před plameny skutečně ochrání...tedy alespoň před většinou plamenů.
Kiva si uvědomuje, že před třetí zkouškou (vody) jí už patrně nikdo nezachrání, ale protože je přeci především ranhojičkou, veškerou svou energii soustředí na nalezení příčin záhadné choroby, která se zatím rozšířila do celého vězení....žádnou ovšem nenachází, neb se nejedná o nemoc ale o otravu. Celá nákaza se dá tak docela jednoduše vysvětlit, vezení je přeplněno a jeho vedení se proto rozhodlo "pár" jeho obyvatel zlikvidovat.
Kiva je zděšena svým zjištěním ohledně trávení vězňů. Čeká ji ovšem zkouška vodou a tentokrát jde opravdu do tuhého. Jejím úkolem je vydržet celých 15 minut pod vodou. Dozorci jí tedy k noze přiváží balvan a shodí do zatopeného lomu. Ačkoliv se Kiva snaží zadržet dech co jen jí síly stačí, její tělo nakonec boj vzdává a mladá hrdinka se topí. Ale nebojte...přichází hrdina dne...hlavní mužský protagonista v podobě Jarena aka prince Devericka skáče za Kivou do vody a pomocí své magie...ano, vidíte správně...princ totiž ovládá všechny elementy a jak se ukazuje, byl to on, kdo zatím pomohl Kivě se všemi zkouškami...zachraňuje naší ranhojičku a společně se vynoří zpět nad hladinou. To ovšem nepotěší ředitele věznice. Jaren je za vměšování do zkoušky zbičován (opět...protože každý pořádný mužský musí mít v knihách jizvy od biče na zádech) a Kiva je odvlečena do Rokle, kde je vhozena do tmavé kobky a čeká tu na svůj poslední úkol.
Ten absolvuje společně s Jarenem. Jsou odvlečeni hluboko do opuštěných důlních šachet a mají najít cestu zpět na povrch. Pro prince, který umí ovládat všechny živly je to hračka, a tak společně strávený čas využijí k "rozmluvě". Však jí celou dobu lhal, ne?
Když nakonec úkol dokončí, ve věznici vypukne vzpoura. Královna rebelů je zabita a Kiva, Tipp a Jaren naznají, že je čas k úprku. Společně tedy kradou kočár a utíkají z vězení vstříc hlavnímu městu království. Kira ještě ve spěchu posílá vzkaz rodině: "Matka je mrtvá. Jsem na cestě do Vallenie. Nastal čas znovu získat naše království."

Je to tak holky a kluci, Kiva je dcerou královny rebelů a "dědičkou" koruny. Nebohý princ vůbec netuší, že si do kurníku právě pustil lišku. A kdyby kniha nebyla tak "tuctová" a "předvídatelná", tak bych ji za twist na konci i pochválila. Takhle jsem bohužel celou dobu zvrat očekávala a spíš si jen říkala, kdy to přijde...

Komentáře (0)

Přidat komentář