Královna a její corgi je kreslený životopis královny Alžběty pro děti

recenze

Královna a její corgi (2024) 4 z 5 / Terkaodkafe
Královna a její corgi

Životopisů britské panovnice Alžběty II. je celá spousta. Před nedávnem v češtině vyšel její životopis určený dětem Královna a její corgi, netradičně je pojatý jako příběh královny a jejího psa.

Princezna Alžběta se narodila do britské královské rodiny. Souhra dějinných událostí tomu chtěla, aby nakonec ona převzala korunu a stanula v čele svého národa. Její dětství, válečná léta či cestu k trůnu popisuje dětská kniha Královna a její corgi prostřednictvím královniných psů, zejména fenky Susan, kteří Alžbětu II. provázeli celý život. Text Caroline L. Perry doplňují krásné ilustrace Lydie Corry.

Myšlenka odvyprávět životní osudy významné panovnice prostřednictvím jejího pejska, kterému byla oddaná, je skvělá myšlenka. Ukazuje, jaký vliv na život panovnice měli její čtyřnozí společníci a že se na ně mohla vždy spolehnout. Dětem je Alžbětin příběh podán zjednodušenou formou, takže je prostor pro další vysvětlování ze strany rodičů. Zároveň kniha působí i jako pohádka, vypráví přece o princezně, ze které vyroste silná královna a potká svého prince.

Pozornost je věnovaná i Alžbětině mladší sestře Margaret, takže si holčičky mohou vybrat, jestli se spíše ztotožní se sportovně a domácky založenou Alžbětou, nebo s Margaret, která se ráda strojila a parádila. Jen mě trochu mrzí, že největší pozornost je v knize věnovaná jejímu dětství, dospívání, svatbě a korunovaci, tedy prvním 28 letům života a její další osudy jsou podány jako z rychlíku. Ovšem chápu, že právě pro děti je dětství a korunovace to nejzajímavější.

Velká pozornost je kladena i na nádherně jemnou kresbu, která knihu provází. Holčičky si přijdou na své, protože je plná krásných šatů a korunek a také rozpustilých kousků corgi Susan.

Britským dětem musíme závidět, že pro ně vznikla kniha, která pro ně přijatelným jazykem vypráví příběh jejich historie a jejich významného státníka. Třeba by šlo podobnou knihu napsat i u nás. Navrhuji například tituly T. G. Masaryk a jeho kůň, Václav Havel a jeho psací stroj nebo Petr Pavel a jeho flanelová košile. Já bych je domů potomkům rozhodně pořídila.

Komentáře (0)

Přidat komentář