Komu pijí krev Mladokrevní upíři?

recenze

Mladokrevní (2023) 3 z 5 / Suzanne
Mladokrevní

Katherine Kat Finnová touží po studiu na prestižní střední škole Harcote pro mladokrevné upíry. Proto když se objeví tajemný mecenáš, který jí uhradí školné, neváhá a nabídku přijme, i když je její máma proti. Jenže na Harcote se setká s Taylor Sangerovou, kterou nenávidí.

S Taylor byly před lety nerozlučné kamarádky, jenže pak ji Taylor zradila. Teď se musí potkávat ve škole, na hodinách a navíc sdílet společný pokoj. Taylor nesnáší zkostnatělou upírskou společnost plnou pokrytectví, pokroucené morálky a nenávisti vůči menšinám a je jí jedno, že na ni zbytek školy kouká skrz prsty, protože se vyoutovala jako lesbička.

Jenže pro Kat je studium na Harcote jediná šance, jak si zajistit budoucnost, která nebude obsahovat mizernou práci, neustálé finanční problémy a nedostatek krevní náhražky Hemy. Krmení na lidech je totiž zakázané, protože většina lidské populace trpí PFaSK, poruchou faktoru srážlivosti krve, který je pro upíry smrtelný.

Kat se snaží zapadnout a skamarádit se s Evangeline a Lucy, nejpopulárnějšími upírkami na škole. A navíc se o ni zajímá chladný, zádumčivý a povýšený Galen Black, syn jedné z nejmocnějších upířích rodin. Jenže na toho má políčeno Evangeline... Kat má na zkostnatělou upírskou společnost moderní myšlení a touží po rovnoprávnosti mezi upíry i klidném soužití upírů s lidmi. Jenže snaha vyšplhat se po společenském žebříčku ji začíná svádět na scestí...

Sasha Laurens píše čtivě a chytlavě a příběh slušně odsýpá. Autorka se víc než na upíří svět a studium na střední škole soustředila na hledání léku na poruchu srážlivosti krve. V příběhu nechybí řada tajemství, intriky, pokrytectví, manipulace, ale také objevování vlastní sexuality, trocha humoru a romantiky. Mezi Kat a Taylor to sympaticky jiskří, přestože ani jedna není ochotná prolomit bariéru a s tou druhou si promluvit. Autorka do příběhu zakomponovala řadu vážnějších témat jako je homofobie, rasismus, otroctví, sexismus nebo globální oteplování. Bohužel všechna tato témata jen kloužou po povrchu. Nicméně Mladokrevní fungují slušně jako upířina i jako slow burn romance. Navíc se jedná o samostatný román, takže nemusíte čekat na další díl.

Mladokrevní nemají nijak originální příběh, a pokud už jste nějakou upířinu četli nebo viděli postapokalyptický film, tak nejspíš většinu zvratů poměrně brzy odhadnete. Větší problémem pro mě bylo, že zápletka je postavená na klišé "neřekla jsem ti to, protože jsem tě chtěla ochránit", které z duše nesnáším. Navíc Kat je kvůli šplhání po společenském žebříčku naprosto nesnesitelná, vedlejší postavy jsou šablonovité, což je škoda, protože Galen měl potenciál, a romantika má podobu podivného mnohoúhelníku. Mladokrevní nepřináší v upírské fantasy nic nového, zato všechna možná (a otravná) klišé young adult literatury. Ve výsledku se dá tato kniha nejlépe zhodnotit frází "neurazí, ale ani nenadchne".

Komentáře (0)

Přidat komentář