Mladokrevní

Mladokrevní https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516889/bmid_mladokrevni-646c77f4002a4.jpg 3 42 18

Střední vám může pěkně pít krev. Zvlášť když je plná upírů Kat a Taylor spolu mají sdílet pokoj na koleji a oběma je jasné, že to neskončí dobře. Zatímco pro Kat je prestižní upírská škola vykoupením ze života v chudobě a utajení mezi lidmi, Taylor má plné zuby konzervativních hodnot upírské smetánky. Pak ale Kat začne odhalovat tajemství krevní náhražky, kterou kvůli nebezpečnému viru všichni pijí místo lidské krve. Ačkoli jejich přátelství minule neskončilo dobře, Kat a Taylor musí spojit síly, aby rozkryly záhadu, která možná sahá daleko za hranice školy.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Youngblood , 2022


více info...

Přidat komentář

M.C.SMITH
23.03.2024 3 z 5

Od této knihy jsem čekala naprosto něco jiného. Slibovala upíry a místo toho jsem dostala docela sladkou romanci. Smrticí virus, náhražka krve, to všechno mělo obrovský potenciál, který nebyl moc využit. Škoda. Kniha by určitě dostala mnohem větší grády.
Jinak se četla dobře a rychle, určena je spíše pro mladší generaci, ale i tak jsem si čtení docela užila. Byla to jednoduchá kniha, která nenadchne a ani neurazí.
Škoda, že autorka nevyužila všechny možnosti. Takže takové
2,5*.

ByulGi
04.02.2024 2 z 5

Kniha se mi nečetla moc dobře a do čtení jsem se nutila. Autorka rozebírá spoustu témat ale žádné neřeší víc do detailu. Postavy jednají naprosto hloupě a nelogicky. Děj v anotaci se stane až za půlkou knížky a hlavní děj se stane na pár stránkách. Vůbec nechápu proč má taková knížka tolik stránek, protože autorka s tím vůbec neumí pracovat.


nela3812
31.01.2024 1 z 5

No co na to říct. Tohle má tak skvělý námět, že je ho opravdu škoda. Pokud vás na této knize lákají především upíři, raději sáhněte po jiném titulu.

Kniha je plná středoškolských žabomyších válek s tím rozdílem, že je vedou upíři. O upířích je v knize hned několik zmínek, ale pokud by tam nebyli - nejste schopni poznat, že se jedná o příběh o upírech. Autorka do příběhu natlačila mnoho problematických témat: šikana, odsuzování, queer komunita, comingout, tajuplná minulost, neznalost vlastních kořenů...je tam toho tolik, že zapomněla, co bylo jejím hlavním námětem a co je propagováno jako tahoun příběhu. Upíři se v tom všem úplně ztrácí.

Myšlenka krevní náhražky, viru a privilegované univerzity pro mladokrevné je skvělá - ale v knize dostane tak málo prostoru! Více jak 2/3 příběhu se o tom autorka vůbec nezmíní. A když už, semele se celý nejdůležitější děj na pár stránkách. Gradace děje nula, napětí nula, zajímavé scény nula. Bohužel na tom příběhu nenacházím nic, co by mě vtáhlo a motivovalo k neustálému čtení. Tady jsem cítila spíše potřebu neustálého odkládání, hlavně ať už je ta štafeta brzy za mnou...

Ráda bych vyzdvihla alespoň hlavní postavy, ale bohužel ani zde nebudu pozitivní. Snaha o vytvoření milostných trojúhelníků - proč hned několika nechápu?! Ale ať už se autorka snažilo o cokoliv - chemie a jiskření tam prostře nefungují. Není to vidět, není to cítit a postavy se k sobě absolutně nehodí. Nehledě na jejich natlačený vývoj, který je jako když přepnete vypínač.

Tohle za mě ne, pokud chcete upíry - vyberte si jiný titul.

Hodnocení: 1,5/5

Damonka12
01.01.2024 4 z 5

4,5 vzhledem t tomu jaké jsem na knihu četla recenze jsem nečekala, že mě tolik nadchne. Měla moc originální nápad a samotná LGBT linka mě nadchla. Líbil se mi i lehký politický podtext.

ElikaBendova
30.11.2023 1 z 5

Davam jednu hvezdu za napad a odvahu. Zbytek je bohuzel bida. Komentare nize to uz popsaly presne. Bohuzel je skoda, ze prvni polovina kladnych recenzi jsou zaplaceni propagatori a ty ostatni "spatne" jsou od realnych ctenarskych kritik. Knihu jsem v polovine vzdala. Vic hnezd bohuzel dat nemuzu

Betulefetule
17.11.2023 3 z 5

Kniha byla dobrá, ale četla jsme mnohem lepší. Bylo tam spoustu namíchaných věcí, a občas jsem se ztratila. Věřím, že autorka mohla ubrat minimálně milostný trojuhelník. Bylo to krásné, a bylo toho dost - Sbohem a šáteček
:)

vandalindakova
08.11.2023 3 z 5

Kniha se mi osobně četla dobře, a hlavně rychle. Byla to taková typická oddechovka, jako když sáhnu po contemporary akorát s příměsí fantasy prvků. Po jedné třetině jsem se i začetla a zajímalo mě, jak to bude pokračovat. Líbily se mi komplikované vztahy tím, že to nebyla okamžitě láska na první pohled a hotovo. Taky oceňuji LGBT linku. Fantasy linka za mě měla smysl, přišla mi zajímavá a celkem k formátu příběhu i dostatečně propracovaná. Na stranu druhou tam bylo hodně moc klišé věcí, což by mi možná nevadilo až tolik. O něco víc mi vadí, že jsem snad všechny hlavní zápletky odhadla, a to hodně dopředu.

baru_lienka
09.09.2023 3 z 5

Kdybych tuhle knihu četla v 16, tak jí tady teď vychvaluju do nebes. Jenže už toho mám celkem dost načteného, takže nijak ohromená nejsem.

Nejvíce mi na knize vadilo to, kolik témat se tam autorka snažila nacpat:
- elitní internátní škola & drama na střední
- upíři
- hledání léku na smrtelnou nemoc
- zjišťování pravdy o minulosti
- napravování vztahu matka/dcera
- hledání sebe sama a romantika
- LGBTQ+
- mystery & vražda
... prostě jich bylo moc, takže se navzájem bily o pozornost čtenáře

ester4597
05.09.2023 3 z 5

Děkuji @humbook za poskytnutí výtisku. #spoluprace

Tahle recenze bude o něco kratší, protože vůbec nevím o čem psát a co bych měla zmínit.

Začnu tím jak se mi kniha četla.
S autorkou jsem se setkala poprvé a musím říct, že kniha se mi četla velmi dobře.

Řekla bych, že celá kniha je jedna taková velká zápletka, která se postupem času odekrývá.

Byly tu hodně zapletené vztahy a nikdy jste nedokázali říct, u kterého hlavní hrdinka skončí .

Celkově mi kniha nepřišla ničím extra originální, ale za její čtivost dávám i tak 4/5.

Verii_chan
03.09.2023 3 z 5

Tohle není klasická kniha plná hladových upírů a litrů čerstvé krve.
V tomto světě lidstvo napadl zákeřný vir, který upíra dokáže jednoduše zabít, pokud se napije z nakaženého člověka. Upíři se proto tedy živí uměle vytvořenou krevní náhražkou.
Bohužel mi ale přijde, že celé téma upírství nebylo příliš dotaženo do konce a dovysvětleno:(
Upřímně jsem chvílemi i zapomínala na to, že vůbec čtu o upírech. Tato kniha se totiž snažila pojmout až příliš mnoho témat a bohužel to nějak nedopadlo.

Mimo již zmiňované upírství je zde velkým tématem středoškolský život, hledání léku, nedorozumění z minulosti, tajemství a neshody v rodině, hledání své orientace, toxické vztahy, nerovnost mezi elitou a zbytkem upírů a detektivní část, kterou nebudu vyzrazovat.

Myslím si, že některá z těchto témat tam už byla opravdu navíc a obírala o místo jiná relevantnější témata.

Mé hodnocení ale definitivně vylepšily postavy, které byly velmi nápadité a uvěřitelné.
Hlavní hrdinky spolu sice chvílemi vážně neuměly komunikovat, ale jinak se mi jejich příběh opravdu líbil Šlo o takovou friends to hate to friends to love linku Ano, o drama nebyla nouze!

Vedlejší postavy mě také opravdu mile překvapily. Některé podstoupily opravdu velký osobnostní vývoj a bylo skvělé s nimi trávit čas.

Vyzdvihnout musím také překlad od @endlessbibliophile , která si krásně poradila s některými cizími slovíčky a se znázorněním rodu nebinárních postav

Za poskytnutí této knihy k recenzi moc děkuji @humbook a @humbook_blogeri

monikasbookclub
03.09.2023 3 z 5

Upřímně, ani moc nevím co o téhle knize napsat. Děj byl pro mě takový o ničem, rozhodně mě neurazil, ale ani nenadchnul. Podle mě měla kniha hodně velký potenciál, ale bohužel byl promarněný. Strašně povrchově tam byly nakousnuty témata jako homofobie, otročení, globální oteplování a rasismus, ale nic nebylo rozebrané nějak do hloubky. Taky jsem si myslela, že bude kniha více ukazovat jakýsi pohled do světa upírů, ale bohužel tomu tak není. Zároveň mi ani samotné hlavní postavy, které děj vyprávějí nebyly obzvlášť sympatické. Upřímně jsem si nebyla do konce knihy jistá jestli tam bylo naschvál napsané třeba "chtěl/a" nebo je to chyba. Mě osobně to vadilo, protože jsem pak nevěděla jestli daná postava je žena nebo muž. Ale abych knihu jenom nekritizovala, tak musím říct, že hlavní zápletka byla dobře promyšlená i když se dala odhadnout a předpokládat. Také se mi líbil nápad s tím, že upíři musí pít krevní náhražky kvůli viru, kterým jsou lidi infikováni. I nápad se školou pouze pro upíry byl skvělý.


Moc děkuji za poskytnutí knihy @humbook_blogeri #humbookblogeri #spoluprace

Lostinfantasy
31.08.2023 4 z 5

Kat je upírka, která se narodila do doby, kdy jsou lidé nakažení virem, kvůli kterému jim upíři nemůžou sát krev. Jsou tedy odkázáni na krevní náhražku. Hema je ale šíleně drahá a Kat s mamkou si ji skoro nemůžou dovolit. Proto se Kat rozhodne podat přihlášku na prestižní upírskou školu, protože věří, že ji to v budoucnu otevře spoustu dveří. Když ji na školu přijmou a ještě k tomu získá plné stipendium, tak neváhá a vydává se na školu, i když je její mamka zásadně proti.

Začátek knihy je pomalejší, protože nás autorka seznamuje se školou, s upíry a jejich zvyklostmi a taky s chodem celé Vampyrie. Fakt se mi líbí celý ten nápad s nákazou a krevní náhražkou, ale bohužel bylo strašně předvídatelné, jak se celý příběh bude vyvíjet. Pak se to rozjelo a i když jsem tušila, kam to celé směřuje, tak mě to bavilo a četlo se mi to hezky svižně.
Autorka řeší i spoustu zajímavých témat, jako třeba rasismus, otroctví, homofobii, elitářství, ale podle mě je nakousla jen okrajově a zasloužily by si víc rozebrat. Takhle mi občas přišlo, že to tam autorka šoupla jen proto, že se to momentálně řeší ve světě a to je docela škoda.

Příběh nám vypráví Kat a taky její bývalá kamarádka Taylor, se kterou se pár let neviděly. Taylor je jediná vyoutovaná osoba na škole a má to tam dost těžké. Byla mi mnohem sympatičtější než Kat, protože se narozdíl od ní nesnažila neustále někomu zalíbit a prostě si žila svůj život. Kat mi naopak občas lezla na nervy, protože radši přehlížela svoje zásady a názory, jen aby jí měli rádi školní oblíbenci.
Romantika je hodně pomalá a je to tak trochu enemies to friends to lovers.

Ta hlavní zápletka byla fakt super, bylo to dobře vymyšlené, jen je to opravdu hrozně okatě napsané, že na to musí přijít snad každý.

Tohle je úplně jiná upířina než na jakou jsem normálně zvyklá, ale bylo to zajímavé čtení. Jen jsem si celou dobu myslela, že to bude mít další díl a ono ne. Přijde mi to docela škoda, protože pak by autorka mohla víc rozebrat ta důležitá témata a neuspěchat konec.

Hodnocení: 3,5/5

Knihu jsem dostala v rámci spolupráce od Humbook.

Mona_booklover
30.08.2023 3 z 5

Kniha u mě měla potenciál, ale nenaplnily hoPrvní polovina knihy se mi fakt líbila, jenže to ta druhá půlka zkazila. V knize jsou dva pohledy - Taylořin a Katin takže můžeme sledovat dvě hrdinky na jednou. Ze začátku jsem měla Kat ráda, ale postupem knihy mi přišla, že vlastně neví co nebo koho chce a trošku mě spíš začala štvát.
Záporáka knihy jsem odhalila už na začátku a upřímně to nebylo vůbec těžké. Ale abych knihu jenom nekritizovala, tak bych tu chtěla vypíchnout i dobré věci. Hodně se mi líbila ta myšlenka upírů jako gen z a bylo dost zajímavé i realistické. Také nápad se školou pro upíry se mi moc líbil a i to, že nemohou pít lidskou krev, kvůli té nemoci. Přesto, že Evangeline byla docela mrcha jsem k ní chovala určité sympatie a její charakter mi přišel zajímavý (podobné to mám i s Lucy).
Od konce knihy jsem teda čekala víc, ale zas mě úplně neurazil.

Za poskytnutí knihy děkuji @humbook a @humbook_blogeri

Local_Bunny
27.08.2023 3 z 5

Mladokrevní jsou velmi zvláštní kniha. První polovina je vlastně dost nicneříkající. Máme zde Kat, jejíž život je opravdu nešťastný, ale její šancí je vidina stipendia na prestižní upíři škole. Ta je plná teenagerů, kteří se narodili důležitým lidem pro upíří svět a vše jim padá k nohám. Zde mě hodně bavilo dozvídat se, jakým způsobem si autorka postavila svůj vampyrismus. Jelikož lidstvo napadl smrtící vir, musí se všichni spokojit s krevní náhražkou. Také způsob proměny je velmi zajímavý, stejně, jako samotná hierarchie. Jednoduše je to zase svět, který je úplně jinak postaven, ale tato část mě na podobných knihách dokáže zaujmout nejvíce. Nejlepší bylo poté začít postupně pronikat vrstvou korupce a zjistit, jak moc jsou místní upíři zkažení.
S knihou jsem ale měla obrovský problém - řeší se zde spousta důležitých témat, jenže všechny naprosto povrchově. Rasismus, sexismus, homofobie, globální oteplování, otročení. Vše bylo nakousnuto, ale už se tomu autorka nevěnovala do hloubky, což mi přijde jako obrovský problém. Kdyby tato témata pořádně rozebrala, kniha mohla mít vážně silné téma a působit na čtenáře lépe, než jen jako upíří teen drama ze střední školy. Společnost je zde velmi povrchní a i když si připadají nadřazení, do lidské tolerance mají velmi daleko. Postavy podle mě nedostávaly příliš prostoru, vše bylo hrozně rychlé a nic nebylo pořádně rozebrané. Kat i její enemies to friends to lovers interest Taylor jsou obě relativně sympatické, ale jejich neschopnost komunikovat mi drásala nervy. Krom toho byly velmi zajímavé hlavně postavy v pozadí, které se ve finále staly nejdůležitějšími figurkami.
Na knize mě celkově asi nejvíce bavila právě ta skrytá zápletka a postupné pátrání, které k ní vedlo. I když si během čtení pár vodítek poskládate, tohle bylo fajn. Krom toho se kniha i příjemně a rychle čte.
-
za knihu děkuji Humbook bloggerům

mybooksonly
24.08.2023 4 z 5

Knížku jsem dostala v rámci spolupráce s humbook blogery.
Tohle byla moje úplně prvni knížka z upířího prostředí, nikdy me to nelákalo, ale tohle jsem si moc užila! Začátek byl na me trochu pomalejší, takže jsem se trochu bála ze me knížka nebude bavit, ale po par stránkách jsem se začetla a bylo to v pohodě.
Moc se mi líbilo prostředí střední školy a celkově atmosféra, kterou jsem si užila. Další plus byl worldbuilding, to, jak bylo popsané jak to v upířím světě chodí, jak se řesí vir a náhražka krve.
Romantická linka sice byla dost předvídatelná, ale i pres to jsem si vztah mezi Taylor a Kat neskutečně užila.
Poslední věc kterou chci zmínit je styl psaní. Ten mi moc sedl, knížka se četla rychle a příjemné ubíhala.
Celkově moc doporučuju, moc jsem si knížku užila!

lapetitedeny
16.08.2023 4 z 5

Youngblood jsem četla v angličtině na posudek pro Humbook v době, kdy kniha ještě nebyla venku ani v originále. Do knihy jsem tedy šla s naprosto čistým štítem a přesvědčením, že vzhledem k námětu, to buď bude naprostá pecka nebo naprostá blbost. A k mému nadšení to byl ten první případ.

V Youngblood se hodně řeší rasismus, homofobie, elitářství a chudoba. A mně se to zpracování upřímně líbilo, vůbec jsem nečekala, že v knize o upírech budou hrát takovou roli současný společenský témata. Místy toho bylo hodně, což může být někomu do určité míry nepříjemné, něco mohlo být určitě podané lépe, ale obecně mi to nepřišlo jako něco špatného a především mi to dávalo smysl.

Celkově se mi jinak hrozně líbil autorčin přístup k upírství. Máme tu umělou krev a taky nemoc, která dělá lidskou krev pro upíry smrtelnou... Místy by si některé aspekty upírství zasloužily dovysvětlit, ale obecně to je prostě jiný a dokazuje to, že ani upíři ještě pořád nejsou úplně vyčerpaný téma and I'm here for it.

Děj a romantická linka jsou předvídatelný, není tu nic extra nového. Autorka využívá prvky, který v YA fungují a funguje to i tady. Kat a Taylor mají skvělou chemii, je to slow-burn a hate-to-love a já jim hrozně fandila. Konec byl teda dost rychlej, celou dobu jsem si myslela, že půjde o sérii a myslím, že by to příběhu bývalo nijak neuškodilo, ba naopak.

Kniha se mi četla dobře a i přes chyby jsem se od ní nemohla odtrhnout. Je to ten typ příběhu, který po technické stránce sice není perfektní, ale získal si mě tak, že mu to ráda odpustím.

Pokud se vám líbil třeba First Kill nebo Carmilla (ta série na YouTube od KindaTV), tak si jsem celkem jistá, že vás tohle bude bavit taky.

PosPol
13.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Upíři se mezi námi vyskytují již od nepaměti. Jsou nesmrtelní a dokáží lidi očarovat a vysát krev tak, že přežijí a nic si nepamatují. A tak žijí mezi lidmi skrytí. Problém nastane ve chvíli, kdy lidé onemocní virem, který upírům rozpustí vnitřnosti a zahubí je krutou smrtí. Naštěstí je vynalezena Hema, krevní náhražka pro upíry...

Kat se snaží se svojí matkou přežít, Hema je drahá a tak má občas chuť vypít krev svým kamarádům. Když je nečekaně přijata na soukromou a prestižní upíří školu a dostane stipendium od tajného Mentora, nemůže uvěřitm, jaké štěstí ji potkalo.
Taylor problémy s penězi nemá, zato má problémy s okolím, kor když je jediná lesba na škole, která si potrpí na klasiské hetero. Když se setká s Kat, kterou znala tolik let a která se jí před pár lety vypařila ze života, je v šoku.

Obě prožívají těžkosti mládí, šikanu od ostatních, problémy se svojí sexualitou a jejím přijetím. Jejich vztah je plný nedorozumění, často toxický a tam, kde by stačilo si promluvit, vzniká buď trapné ticho, nebo nastane útěk jedné z nich.
Vše se změní, když Taylor nalezne mrtvého upíra. Začíná pátrání a dívky rozehrají poměrně nebezpečnou hru. Jaká je pravda o nalezení léku na smrtící virus?

Tuhle knihu bych hodnotila ve dvou rovinách první je queer příběh dvou úžasných holek, obě mi byly sympatické i přes chyby, co dělaly. Jenže kdo z nás nedělal v telecích letech chyby? Druhá rovina je upíří linka. Autorka v doslovu uvádí, že o upírech nikdy nečetla a zároveň, že jí přijde představa někoho pijícího lidskou krev odporná. Napadá mě ehm, tak proč sakra píše o upírech?

Mám ráda nekonvenční myšlenky, obrození a modernizaci starých pojetí, ale tady je to špatně. O upírech kniha de facto není, spíše jen o viru a nalezení protiléku a to mě hodně mrzí, autorka se se světem upírů moc dobře nepopasovala... Navíc mi vadí překlad hlavních slov tesákotvůrce, tesákorozený, mladokrevní apod., někomu se určitě bude líbit, radši bych však nějaké originálnější výrazy, než jen doslovně .

Děkuji za poskytnutí knihy Humbook a hodnotím 3/5* - kniha je osvěžující, vibe mezi Kat a Taylor parádní, zakomponování problémů dnešní mládeže stejně jako páchání zla v zájmu vyššího dobra oceňuji, bohužel upíří linka příliš slabá...

evineckY
31.07.2023 3 z 5

Autorka na konci tvrdí, že žádnou knihu o upírech nečetla...
Asi je to chyba, protože o upírech se moc toho nedovíme
Kniha je hlavně o vývinu viru, umělém rozmnožení ( co to asi připomíná)
a hledání protilátky :-(