Knihovna zla a temnoty

recenze

Z ohně a papíru (2018) / Kikina182
Z ohně a papíru

Velká knihovna v Alexandrii je jediné místo, kde jsou knihy. Původní ručně psané knihy, a proto aby k nim měl člověk přístup, musí projít hodně těžkou zkouškou. Obyčejní lidé totiž nemají ke knihám přístup a je přísně zakázáno, aby je vlastnili. Vědění je totiž velmi nebezpečná věc.

Jess už dávno zjistil, že Velká knihovna je mnohem víc, než se na první pohled zdá. Je totiž plná zla a temnoty. Jess se do tohohle světa nechtěně zamotal a už toho mnoho ztratil. Přišel o své blízké a v knihovně teď musí pracovat jako voják. Ovšem Jess se jen tak snadno nevzdává a doufá, že by přeci jen mohl někoho zachránit. Žádná záchranná mise však není taková, jak se na první pohled může zdát. Zvlášť když se Jessovi a jeho příznivcům do cesty postaví další komplikace.

V podstatě nedokážu odolat žádné knize, která je o knihách. Nebo v tomto případě o tom, že je zakázáno vlastnit knihy. První díl série Velká knihovna sice nebyl úplně takový, jak jsem čekala, ale rozhodně se jedná o zajímavý příběh, který není k zahození, a tak jsem druhý díl jednoduše nemohla vynechat.

Od minulého dílu se skoro nic nezměnilo. Aspoň co se stylu psaní týče. Příběh je opět vypravován v er-formě a mapuje Jessova dobrodružství. Je opravdu čtivý, ale v prvním díle se občas stávalo, že byl příběh najednou vleklý a nebylo to dějem, ale právě stylem psaní. V tomhle díle se to ale naštěstí nestalo. Ze stylistického hlediska mi přijde všechno vyhlazené.

Už v knize Z kostí a inkoustu jsem se přesvědčila o tom, že se autorka nezdržuje žádnými přehnanými úvody a proslovy, ale pouští se rovnou do dobrodružství. U druhého dílu se to nezměnilo. Pokud něco, tak se to spíš ještě umocnilo, což se mi opravdu líbí. Občas je osvěžující přečíst knihu, která nechodí kolem horké kaše.

Samotný příběh se mi také moc líbil. Občas se stane, že druhé knihy jsou takovou výplní mezi prvním a třetím dílem, ale to rozhodně není případem Rachel Cain. Autorka využila každou stránku této knihy, jak nejlépe mohla. Naplnila ji skvělou zápletkou plnou neuvěřitelných dobrodružství a situací za kterých opravdu nebylo jednoduché udělat správné rozhodnutí.

Z ohně a papíru se mi opravdu moc líbila. Možná ještě o trošičku víc než první díl, ale je to docela vyrovnané. Nejedná se sice o top knihu ani sérii, ale dle mého názoru je to rozhodně nadprůměrné čtení, kterým lze kvalitně strávit čas.

Jedná se samozřejmě o čtení, které je přednostně určeno čtenářům kolem patnácti let, takže právě tahle věková skupina si ho užije asi nejvíce. Ale podle mě nemůže kniha zklamat ani starší čtenáře. Jedná se o dobrodružnou knihu se špetkou romantiky, která určitě neurazí. Zvlášť pokud máte rádi téma knihoven tak, jako já.

Knihu tedy určitě doporučuji. Je to skvělé pokračování prvního dílu, takže pokud se vám zalíbil, tak druhý díl rozhodně nezklame. Spíše naopak vzbudí zvědavost. Tedy alespoň ve mně. Už se nemůžu dočkat až se dozvím, jak celý tento příběh skončí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář