Kletba zahalena tajemstvím

recenze

Starý jako čas sám (2019) 5 z 5 / Kikina182
Starý jako čas sám

Belle žije se svým otcem ve městě, kde se necítí být sama sebou. Přijde si, jako kdyby tam nepatřila a ze všeho nejradši by se vydala poznávat svět. Její přání je splněno jen částečně, jelikož se stane zajatkyní Zvířete. Na jeho hradě se dotkne růže, která jí ukáže její matku. Nejpodivnější na tom však je, že v těchto vidinách je její matka čarodějkou, která na Zvíře uvrhla kletbu. Belle tak objevuje záhadu, kterou s pomocí Zvířete hodlá vyřešit. A možná že odhalení pravdy o její matce pomůže mnohem víc lidem, než čeká.

Příběh je vyprávěn v er-formě a střídají se tu dvě dějové linie. Jedna před prokletím, která odhaluje příběh Belliných rodičů a pak současná, která vypráví její vlastní. Ale tyto dvě linie se nedrží pouze hlavných postav, ale vypráví i o těch vedlejších. I když možná ne tak důkladně.

Ze začátku mě trochu zarazilo, že v knize není označeno, která kapitola se odehrává v minulosti a která v přítomnosti, ale v případě této knihy to moc nevadí. Jednak to jde dobře poznat z kontextu a pak tomu napovídají i názvy kapitol. Navíc se dějové linie na konci v podstatě protnou, což bez toho časového určení působí přirozeněji.

Kniha se čte opravdu skvěle. Liz Braswell psát skutečně umí. Její styl psaní je lehký, takže příběh ubývá neskutečně rychle. Ale zároveň se jí podařilo do knihy vložit i to, jak kdo vypadá a kde se co odehrává aniž by ji zaplnila dlouhými a nudnými popisy.

Starý jako sám čas je retelling pohádky Kráska a zvíře a jedná se o opravdu hodně doslovné převyprávění. Autorka se drží všem známé kostry a jen tam, kde to potřebuje odstupuje od klasického děje a vymýšlí ten vlastní. Případně ten původní rozvynuje a doplňuje o vlastní zápletky.

Je to tedy taková upravená alternativní verze Krásky a zvířete, která je podle mě opravdu skvěle promyšlená a zároveň zůstává věrná původnímu příběhu. Nemůžu tedy říct, že by kniha byla celkově nějak originální nebo nepředvídatelná, ale ty věci, které autorka pozměnila nebo přidala takové skutečně jsou a se zbytkem příběhu to tvoří opravdu nádhernou knihu.

Co se týká postav, tak jsou opravdu dobře popsané a to aniž by to autorka nějak zdlouhavě omílala. Myslím, že se jí skvěle povedlo vystihnout a rozvinout vnější i vnitřní charakteristiku všech postav tak, aby zůstaly věrné původnímu příběhu, ale zároveň měly ještě něco navíc.
Starý jako čas sám je opravdu skvělý retelling na Krásku a zvíře, který rozhodně stojí za přečtení. Pokud milujete původní příběh, tak si tuhle upravenou verzi pravděpodobně zamilujete stejně jako klasickou pohádku.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (0)

Přidat komentář