Když miluješ Krásku a zvíře, není co řešit

recenze

Dvůr trnů a růží (2016) 4 z 5 / GirlWConst
Dvůr trnů a růží

Poměrně známý fantasy příběh na motivy Krásky a Zvířete. V nakladatelství CooBoo nejspíš nejprodávanější titul. S Maasovou jsem se seznámila během stáže v Albatros Media.
Kniha vypráví o hlavní hrdince Feyre, která žije se svou rodinou v chudobě a jednou v lese zastřelí vlka. Ten se ukáže být blízkým přítelem Tamlina, vládce Jarního dvora. A co víc, Tamlin je víla! Nejdříve mi to připadalo trochu hloupé, ale víly tam jsou ukázané jako majestátní a silné osobnosti. Tamlin přiměje Feyre, aby s ním odešla do jeho paláce a žila tam s ním jako trest, že zabila jeho přítele. Pravdou ale je, že má vládce po dlouhé době šanci zlomit zlou kletbu, která nad ním visí. Dál sledujeme jejich příběh, kdy se nenávist mění v lásku a Feyre poznává svět víl.
Co bych ráda vyzdvihla, je čtivost. Kniha je sice tlustá, ale jazyk má jednoduchý a přečetla jsem ji během pár dnů. Dále pak hlavní hrdinka. Mám pocit, že po dlouhé době jsem našla chytrou a normální hrdinku. Třetím pro je rozhodně seznámení s pozadím. Myslím tím vyprávění o vílách a dalších bytostech, vypráví tam různé příběhy z minulosti, o jednotlivých dvorech, které v tomto světě existují. Dozvídáme se i o minulosti Tamlina, jak celá kletba kolem něj vznikla a podobně. Rozhodně vás autorka zvládne vtáhnout do svého světa.
Našla jsem i pár nedostatků, ale rozhodně ne nijak zavrženíhodných. I když jsem byla ráda za příběhy kolem daného světa, byla tam často místa, která tam vůbec být nemusela. Taková hluchá místa. Párkrát jsem je i přeskočila, protože byla vážně o ničem. Dále mě trochu mrzelo, že pořádná akce přišla až ke konci knihy. Do té doby se jen povídalo, povídalo a povídalo, pak jsme zjistili, že Tamlin jel něco řešit, a to bylo vše.
Celkově si myslím, že kniha za přečtení stojí. Hodně se o ní píše, že je tam dost sexuálních scén. No, není. Jsou tam tak dvě a ještě ne nic pikantního, jak čtu všude kolem. Je to spíše příběh dvou tvorů, kteří v nepříznivé době hledají útočiště jeden u druhého.

Komentáře (0)

Přidat komentář