Když je jeden život málo

recenze

Vězeň času (2018) / HelenaHH
Vězeň času

Zdánlivě obyčejný učitel na dobrodružné výpravě napříč staletími. Chlapík s anomálií, kterému budete závidět, a vlastně vůbec ne. Pouť za láskou, dcerou a věčným pokojem. To je výprava s Vězněm času.

Tom Hazard vypadá jako obyčejný čtyřicátník. Možná trochu výstřední, protože se odmítá fotit, nechce rodinu a nehledá lásku. Vlastně vůbec netouží po pozornosti, kterou všichni chtějí. Tom chce jen v klidu žít v londýnském bytě a dobře učit dějepis. jenže ve skrytu duše nosí obrovské tajemství.

Tom sice působí jako čtyřicátník, ale ve skutečnosti je mu více než 400 let. Už čtyři století bloudí po naší krásné Zemi, probíjí se všelijak, někdy úspěšně, jindy méně. Tento zvláštní muž trpí zdravotní anomálií, po níž by většina z nás bez rozmýšlení chňapla. Jeho životní cyklus běží opravdu, ale opravdu velmi pomalu. No řekněte, kdo by nechtěl zajít na drink s Fitzgeraldem, hrát divadlo se samotným Shakespearem či plout světem s kapitánem Cookem? A poznat, jak to s lidským rodem bude dál?

Každá mince má však dvě strany. Tom je po většinu času velmi osamělý, střídá identity a skrývá se před těmi, kteří by jej chtěli upálit, pitvat, ze zloby zabít, nebo podrobit tisícům lékařských testů, aby objevili, v čem se skrývá jeho „zázrak“. A navíc mu organizace, která nad podobnými lidmi bdí, zakazuje se zamilovat.

Poslední podmínku Tom ale jednou hodně dávno porušil a od té doby hledá svou ztracenou dceru, neboť žije v naději, že malá podědila jeho dispozici. Povede se mu to v tomto století, této identitě učitele dějepisu a ve společnosti kolegyně francouzštinářky? To vám již prozradí napínavý a vtipný román Vězeň času.

Britský autor Matt Haig, jenž už není českému čtenáři neznámý, tentokrát zvolil téma, které je blízké snad každému z náš. Jaké by bylo stárnout desetkrát pomaleji než všichni ostatní? Nese to s sebou jen zábavu nebo také smutek a hluboký zármutek? A je vůbec možné někdy najít klid?

Kniha Vězeň času, vydaná nakladatelstvím Metafora, se točí kolem složitých otázek lidství, ale zachmuřeně do ní rozhodně hledět nebudete. Haig stvořil sympatického hrdinu, který vás uhrane upřímností, chutí do života a jemným humorem. Román potěší všechny, kteří touží po dobrodružství, milovníky neotřelých zápletek i nečekaných výprav do minulosti.

Nebojte se roztáhnout křídla jako albatros a rozlétnout se za štěstím. Zkušeným průvodcem, kterého nebudete chtít na poslední stránce románu opustit, vám bude Tom Hazard. A nezapomeňte, že v životě je vždycky místo pro překvapení.

Komentáře (0)

Přidat komentář