Kdo získá Krutou milost?

recenze

Krutá milost (2022) 4 z 5 / Suzanne
Krutá milost

Zahru přežila smrtící Přechod, při němž měla být obětována. Na hrudi se jí ale objeví znamení, které ji označuje jako budoucího Mestraha. Jak by se ale chudá a nevzdělaná Našeptávačka mohla stát vládkyní celé Orkeny? Navíc stejné znamení má na hrudi i mocichtivý princ Kasta a Zahru je jasné, že je to kdo z koho.

Zahru s Kastou mají měsíc, aby se osvědčili v rolích následníků trůnu. Jeden z nich se poté stane vládcem a druhý rádcem. Zahru je odhodlaná se učit, přizpůsobit novému životnímu stylu i ovládnout moc magického Vlivu, aby dokázala, že z ní bude dobrý vládce. Pokud prohraje, tak Orkeně bude vládnout Kasta, který ji ve své touze po moci málem zabil. A to Zahru nehodlá připustit, zvlášť když Kastu podezírá z toho, že zabil svou dlouholetou kamarádku Maiu a stal se prokletým Tvaroměničem. Zahru musí dokázat, že Kasta spáchal ten nejhorší zločin a vraždil kvůli magickým schopnostem. Jenže současný Mestrah trvá na tom, aby s Kastou spolupracovala...

V Kruté milosti nechybí intriky, trocha akce a nebezpečí, pár překvapivých zvratů a špetička romantiky. Jet se snaží Zahru podporovat a nedávat najevo své pocity ohledně toho, že se stala následnicí trůnu. Ale je tu ještě Kasta, který s ní překvapivě spolupracuje a občas jí opravdu pomáhá. Zahru si připomíná, že ji hodlal zabít a že tohle je nepochybně jen další manipulace s cílem získat si znovu její důvěru a náklonnost, aby se mohl zmocnit trůnu. Ale občas přeci jen uvažuje, jestli se Kasta nezměnil...

Krutá milost přináší vyrovnávání se s novou situací a postavením, učení, intriky a pozvolný vývoj postav a jejich komplikovaných vztahů. Prvnímu dílu s názvem Laskavý jed jsem vyčítala obrovskou míru nelogičností a hloupých rozhodnutí. To se v Kruté milosti naštěstí nekoná. Zahru vyspěla, přestala se bezhlavě vrhat do nebezpečí, uvažuje, plánuje a intrikuje. Snaží se nepodléhat temné moci Vlivu, i tak jí ale některá rozhodnutí už nepřipadají tak hrozná jako předtím a občas sklouzává k manipulaci a nečestnému jednání, aby dosáhla svého. Nakonec toho možná má s Kastou společného víc, než by se na první pohled zdálo.

V Kruté milosti jsem konečně dostala to, co jsem chtěla už v prvním dílu. Natalie Mae se vypsala, přestala používat berličky v podobě nelogičností, zapracovala na postavách a v neposlední řadě věnovala větší prostor nejednoznačné postavě prince Kasty. Právě jeho postava je největší předností celé série, protože si ho musíte oblíbit, i když má ke kladnému hrdinovi daleko. Ale zloduši, kteří v sobě mohou, ale taky nemusí, mít špetku dobra, vždycky skvěle fungují a Krutá milost to potvrzuje.

Po zklamání z Laskavého jedu, jsem si čtení Kruté milosti skvěle užila a stránky mi doslova ubíhaly pod rukama. Takže pokud vám, stejně jako mně, Laskavý jed úplně nesedl, doporučuji dát Kruté milosti šanci, protože oproti prvnímu dílu je mnohem, mnohem lepší a mohu ji s čistým svědomím doporučit. Já už jen nedočkavě čekám na překlad závěrečného dílu s názvem Sweetest Betrayal a další porci Zahru a Kasty.

Komentáře (0)

Přidat komentář