Kdo je tajemný Vládce džinů?

recenze

Vládce džinů (2022) 4 z 5 / Suzanne
Vládce džinů

Mladá agentka Fátima z egyptského Ministerstva alchymie, kouzel a nadpřirozených entit dostává nový případ. Členové tajemného Bratrstva al-Džáhizova byli hromadně zavražděni a očividně za to můžou nadpřirozené síly. Káhirou se navíc šíří zvěsti, že se vrátil legendární al-Džáhiz, který před čtyřiceti lety propojil jednotlivé vesmíry, vpustil džiny do našeho světa a navždy ho změnil. Je to ale skutečně al-Džáhiz? A pokud ano, tak jak se z hrdiny stal vrah?

Aby toho nebylo málo, tak Fátimě přidělí parťačku, agentku Hadíu, z čehož nemá ani trochu radost. Fátima je nejlepší agentka na Ministerstvu, ale taky je poměrně svérázná, ráda pracuje po svém a ne vždycky dodržuje pravidla a předepsané postupy. Z čeho pro změnu má radost je návrat její bývalé milenky a přítelkyně Siti do Káhiry. Jenže Siti má neklidnou povahu, nepředvídatelné chování a navíc skrývá nejedno tajemství.

Píše se rok 1912 a z Káhiry se stala světová velmoc. Nad pyramidami v Gíze létají vzducholodě, po silnicích jezdí automatizované drožky, v kavárnách zákazníky obsluhují plechoví eunuši, mezi lidmi žijí džinové a magie je běžnou součástí života.

Vládce džinů přináší zajímavou kombinaci steampunku, detektivky, fantasy a romantiky. Nechybí košatý a stále se zamotávající detektivní pátrání, akce, pořádná porce magie a skutečně překvapivé zvraty a odhalení. P. Djélí Clark v knize neotřele vylíčil alternativní historii a inspiroval se islámskými nadpřirozenými bytostmi, jako jsou džinové, ghúlové a ifríti, které si ale přetvořil podle svého. Podprahově se v knize objevuje i téma kolonialismu, boj za rovnoprávnost žen a celkově silná women-power. Žádný prvek tu ale není použit lacině a násilně, naopak k sobě všechno ladí. Vládce džinů plyne pomalejším tempem a nechybí v něm bohaté popisy prostředí či vymyšleného světa a popisování jeho zákonitostí.

Detektivní linka ve Vládci džinů je uzavřená, takže román funguje samostatně. Nicméně je pravděpodobné, že P. Djélí Clark plánuje volné pokračování. Vládci džinů už totiž předcházely povídky, v nichž se čtenáři mohli seznámit s alternativním světem Káhiry, Fátimou i Siti, ale do češtiny bohužel nebyly přeložené. Proto jsem občas měla pocit, že mi něco uniká, protože autor předpokládal, že čtenáři už určité informace znají.

Vládce džinů je rozhodně zajímavý a netradiční román, ale právě proto nemusí sednout všem. Já jsem měla problém se začíst, zorientovat se v komplikovaném světě a nechat se do něj vtáhnout. Nicméně jak se příběh rozvíjel a přibývaly zvraty, tak jsme si k sobě s Vládcem džinů našli cestu. Nicméně pokud hledáte lehkou, svižnou a akční fantasy, tak Vládce džinů nebude to pravé.

Vládce džinů doporučuji všem, kdo chtějí originální mix steampunku, alternativní historie, arabské (a egyptské) kultury, detektivky, fantasy s trochou romantiky. Nebo prostě všem čtenářům, kteří si chtějí přečíst zase něco jiného, neotřelého a svěžího.

3,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář