Vládce džinů

Vládce džinů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487641/bmid_vladce-dzinu-5Lk-487641.jpeg 4 82 23

Steampunková urban fantasy z alternativní historie Někdy kolem roku 1872 otevřel záhadný mystik al-Džáhiz v Káhiře portál, kudy se do světa vrátili džinové a magie. Tím byl urychlen pokrok lidstva a Egypt se stal po technologické i magické stránce světovou velmocí. Roku 1912, v předvečer mírového summitu, na němž egyptský král hodlá odvrátit hrozící válečný konflikt v Evropě, dojde v Gíze k hromadné vraždě spáchané magickým způsobem. Pachatel, záhadný muž se zlatou maskou, tvrdí, že je zmizelý al-Džáhiz, který se vrátil zpět. Vyšetřování se ujímá mladá, ale již proslulá agentka Fátima, zvláštní vyšetřovatelka ministerstva alchymie, kouzel a nadpřirozených entit…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: , Host
Originální název:

A Master of Djinn , 2021


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velice zajímavá steampunková fantasy detektivka. Rozhodně zaujala živým a parádně popsaným světem, neutuchajícím napětím, tempem a detektivní zápletkou (ač velmi lehce předvídatelnou). Autor v knize používá mnoho témat, která jsou v současné době ve společnosti (zejména té americké) velmi přetřásána. Mám na mysli zejména rasové otázky, sexuální orientace, doverzita atd. Mnoho současných děl velmi trpí tím, že veškerá tato liberální témata působí velmi nepřesvědčivě, přehnaně a "na sílu". Výslednému příběhu spíše škodí, než že by ho svou činila zajímavějším. Není to případ téhle knihy a velmi oceňuji, že se autorovi povedlo tato témata zapracovat velmi nenásilně a organicky - tedy alespoň většinou (občas to také trochu přehnal). Oceňuji také fakt, že mezi jednotlivými kapitolami je čtenář udržován v napětí a děj má velmi slušný spád.

Aby tento komentář nejel jen na pozitivní notu, tak jednu hvězdu strháván zejména za nepříliš povedený závěr. Autor se nechal unést a vygradoval fantastično až přespříliš. Takto divoký závěr mi neseděl k celkovému vyznění knihy a myslím, že by bylo lepší se držet více při zemi. Na hraně byla také posedlost oblečením, kterému je věnováno extrémně mnoho řádků. Chápu, že pro barvitě vykreslený svět je to důležité, ale i zde to autor přehnal. Některé postavy byly v knize téměř zbytečné a klišovité (dívám se na tebe Hadío). Některá setkání absolutně náhodná a zbytečná (muzikanti z New Orleans, Azíza...). Celkově těch omáčkových scén bylo více, než by se mi líbilo.

Každopádně se jedná o čtivou knihu se světem, který vtáhne, sráženou chybami, ze kterých se autor snad poučí a příště se vybičuje k ještě lepšímu dílu. Tahle kniha rozhodně neurazí (ale asi ani extrémně nenadchne) a je pro mě takovým mírným nadprůměrem.

Deia
Deia
25.01.2024 3 z 5

Príbeh ma spočiatku veľmi nalákal, mal veľký potenciál k tomu, aby sa mi naozaj páčil. Ale nejak mi prišlo, že nemá dušu. Veľmi sa mi páčil ten svet, Káhira v alternatívnej minulosti, ako aj mágia a rôzni džinovia. Ale napriek tomu ma to nejak nebavilo. Nič ma nelákalo, aby som v čítaní pokračovala a často som sa pri čítaní pristihla, že mi myšlienky ubiehajú niekde úplne inde. Možno za to mohlo aj dosť veľa nových a neznámych pojmov, ktoré neboli poriadne vysvetlené, ale ktovie, asi to bola súhra viacerých okolností, možno aj toho, že pred touto knihou som čítala dve naozaj skvelé. Takisto aj vyšetrovanie mi prišlo slabé - Fátima bola síce fajn postava, ale nechápem, ako sa stala takou známou vyšetrovateľkou, lebo sa mi zdalo, že jej to až tak nejde a na kopu vecí mohla prísť skôr. Ako ináč to bolo fajn, celkom akčné, vtipné, čítalo sa to dobre, len mňa to úplne nenadchlo.


renefer
renefer
02.11.2023 3 z 5

Zajímavé fantazy ze zajímavého prostředí. Detektivní linka je chabá, jak už píšou v komentářích přede mnou. Prostředí Egypta, muslimů a džinů je bezesporu zajímavé. Co mě ale dostalo, je uvedení Egypta jako světové velmoci, před kterou padají na kolena všichni vládcové Evropy a líčení postav, kde všichni Evropané jsou banda neschopných pitomců, zatímco domorodci musí všechno zachraňovat. To je takový rasismus naruby.

Grohlinka
Grohlinka
27.09.2023 3 z 5

Osciluji mezi 3 a 4 hvězdami. Co se mi hodně líbilo a považuji to za neotřelé je doba a místo děje, Egypt, steampunk a džinové, v našich končinách poměrně originální a zajímavý koktejl.

Z čeho jsem unešená, je svět, ten nápad s propojením různých dimenzí, kdy do našeho světa proniknout bájné a pohádkové bytosti, lišící se dle folkloru daného území je prostě skvělý. Chci více knih z tohoto světa a nejen z Egypta, jedná se vlastně o nekonečnou studnici možností, kterou si autor vytvořil. Obrovský potenciál, a já smekám a tleskám!

Kniha se dotýká mnoha populárních témat jako je rasismus, feminismus, lgbtq romantická linka, vše velmi pěkně, citlivě zpracované. Vývoj postav je minimální, ale vzhledem k časovému rozpětí, ve kterém se děj knihy odehrává dostačující. Větší posun by byl jen těžko uvěřitelný.

Co ale musím vytknout a sráží to mé hodnocení je detektivní linka, která ovšem zabírá většinu knihy. Je tak banální a průhledná, až to pěkné není.

Njangu
Njangu
19.09.2023 4 z 5

Poslední dobou zjišťuji, že se horko těžko prokousávám začátkem knížek. Netuším, zda je to výběrem, nebo mnou. Tady se opět děj do poloviny knihy vlekl. Možná to bylo až dost popisné, ale pak se to začalo postupně rozjíždět a posledních 100 stránek se moc povedlo.
Knížka mě zaujala, dej skloubený z fantasy a detektivky je zajímavým námětem a myslím, že se povedl. Určitě si ráda někdy přečtu něco dalšího.
Trochu je škoda, že knize něco předchází, je to zde zmiňované, ale bohužel není přeloženo do ČJ.

Dragell
Dragell
06.08.2023 4 z 5

Je libo steampunkovou detektivku v exotickém Egyptě? Tak přesně to je Vládce džinů, který vás zavede do Káhiry, kde kromě běžných obyvatel se to hemží v ulicích džiny a svět je protkán magií.

Příběh má tři silné ženské postavy a autor si dobře vyhrál i s jejich oblečením. Ale nejsou to žádné slečinky a pro ránu nejdou daleko. Jako mínus beru v příběhu zmiňované případy, které se v knize ale neodehrávají. Samotný Vládce džinů je u nás jedinou přeloženou knihou autora, je to první díl série, ale i přesto v angličtině existují další novely knize předcházející.

LiliDarknight
LiliDarknight
22.07.2023 4 z 5

Americký spisovateľ píšuci pod pseudonymom P. Djèlí Clark vytvoril kultúrne bohatý svet. V Egypte sa stretáva niekoľko rozličných národov. Navyše v pomerne turbulentných časoch. Nejde však len o rozličnosť názorov, ale aj vierovyznania. Staré zabudnuté krivdy tak prikrývajú aj tie novšie. Okrem toho sa hovorí aj o novom práve žien voliť, zatiaľ čo na obzore sa vynára hrozba vojny.

Je teda jasné, že do deja zasahujú rôznorodé postavy a stvorenia nielen z arabskej mytológie. Vďaka tomu je dianie okolo protagonistov pestré. Na prvý pohľad sa teda môže zdať, že dej je zatlačený trochu do úzadia. Opak je však pravdou. Tieto malé i väčšie odbočky základnú príbehovú líniu práveže rozvíjajú. Zároveň pomáhajú skryť fádnosť zápletky i neprekvapivú predvídateľnosť jej vývoja.

Napriek všetkému totiž autor hovorí hlavne o jednom o moci a o tom, čo je ten či onen (nielen) človek ochotný urobiť, aby ju získal. V tomto smere bude mať čitateľ miestami pocit, že niečo podobné už niekedy čítal a pravdepodobne nebude ďaleko od pravdy. Obdobne pôsobí aj ústredná detektívna zápletka.

Román začína brutálnou vraždou členov tajného spolku. Väčšina čitateľov už od prvých strán bude tušiť, kto je za to zodpovedný. V polovici si bude svojou teóriou takpovediac istý. Čiže odhalenie páchateľa nezapôsobí ako veľkolepé prekvapenie. Autor sa ale, našťastie, nesnažil nikoho ohúriť. Miesto toho sa sústredil na detailné opisovanie toho, ako vyšetrovanie vnímajú rôzne postavy.

V prvom rade hlavná hrdinka a vyšetrovateľka Fátima. Sympatická a pomerne svojrázna agentka ministerstva. Vykreslená ľudsky, nedokonalo, ako niekto, kto je schopný priznať svoju chybu a ospravedlniť sa za ňu. Aktérov uprostred diania je ale omnoho viac, napríklad Fátimina nová spolupracovníčka alebo jej romantická partnerka. Tiež sa tu objavia zástupcovia polície, ale aj pozostalí obetí hrozného masakru. No a v neposlednom rade nespokojní a vystrašení obyvatelia mesta, ktorých je jednoduché zmanipulovať. Stačí im sľúbiť lepšiu budúcnosť. Textom sa teda premieľajú aj silné emócie a všetko so všetkým súvisí.

Čitateľ teda na stránkach nájde mnoho tém i postáv, k tomu sa pridajú aj prvky rôznych žánrov. Na konci sa však dá skonštatovať, že bez ohľadu na bohatosť a farebnosť kulís ide o svojho druhu sociálnu sondu. Sledujeme totiž osudy obyčajných ľudí na pozadí ďalšej veľkej krízy. Je už však na čitateľovi, aby sa rozhodol, či to všetko môže ľudstvo posunúť vpred.

V knihe Vládce džinů vyskladal autor mohutnú kultúrnu mozaiku. Jeho aktéri majú svoju minulosť a okrem vlastných problémov musia čeliť aj spoločenským predsudkom a starým krivdám. K tomu sa pridá takmer až stereotypná zápletka. Jej ošúchanosť ale zakrývajú čiastkové sociálne orientované drámy. Vďaka tomu ide o príjemné a svižné rozprávanie. Najviac ho však ocenia tí, ktorí nad prečítaným radi premýšľajú.

P-puma-
P-puma-
17.06.2023 4 z 5

Alternativní reality ze začátku 20. Století. Egypt je světovou velmocí, díky otevření alternativních světu a vpuštěni magie do našeho světa. Vpuštěni magie způsobilo, že různé po zeměkouli se objevují nadpřirozené bytosti. V Egyptě jsou to džínové, kteří sebou přinesli obrovský rozvoj techniky a vědy.

Ale co když se najde někdo kdo jich chce využít pro svoje vlastní účeli. Agentka Fatima, agentka Hatia a jejich přítelkyně, musí urychleně odhalit podvodníka a vraha a zastavit tak jeho plán.
Krásná oddechová kniha. Kombinace fantazi, detektivky a dobrodružství. Díky bohu jednodílná
Knihu jsem pak nakonec napůl poslouchala napůl četla. Ke knize nemám výtku, dobře se to četlo ale hůř se mi to poslouchalo. To bylo asi po druhé co mi hlas ke knize neseděl.

Finn69
Finn69
02.05.2023 3 z 5

Docela zajímavý to bylo a pěkně se to četlo. Je to originální svět alternativní Káhiry počátku 20. století, kde nejen ožijí Pohádky tisíce a jedné noci, ale přičinliví džinové začnou obratem vyrábět mechanické pomocníky a automaty plné tikajících ozubených koleček a hřídelek. Staré egyptské bohy to klapání ovšem budí ze spánku a tak taky začnou vystrkovat rohy a drápy ze sarkofágů. A jelikož jsou to všechno loajální občané, Egypt se díky nim osvobodí od anglické nadvlády a stává se z něj pomalu nové centrum moci. Je to čtivě a občas i vtipně napsané, a ten arabsko-egyptský svět je na téhle knížce to nejlepší, to jsem si fakt užíval.
To ostatní už mi tak nesedlo. Dějově jde vlastně o detektivku, a ta zas tak moc skvělá není. Dál se tu dost řeší současná populární témata, tedy otroctví, kolonialismus, LGBT a podobně, a já jsem na angažovanou prózu už od mládí dost alergický. Ani postavy mi nijak k srdci nepřirostly, jsou jakési schematické a hlavní hrdinka Fátima mi už někdy připadala skoro jako karikatura.
Takže za ten zajímavý svět dám 5 hvězdiček, za slabší detektivní zápletku a přemíru agitace na úkor příběhu zase něco seberu a vyjdou mi 3,3*.

katallinka
katallinka
01.04.2023 4 z 5

Autor v knize vytvořil hodně zajímavý svět. Nečekala jsem detektivní zápletku, ale ve výsledku mi to vůbec nevadilo a naopak vyšetřování s džiny, mě moc bavilo. Jediné výhrady mám k délce knihy, byly místa, kdy mi příběh připadal malinko zdlouhavý. 3,5*

Vendulis
Vendulis
26.02.2023 4 z 5

Než jsem začala číst, vůbec nic jsem si o knize nezjišťovala a nevěděla jsem, do čeho že se to pouštím. Nicméně jsem byla mile překvapena. Je to taková detektivní fantasy z alternativního historického Egypta. Úplně něco jiného, než co jsem dosud četla, hlavně i kvůli prostředí, kde se příběh odehrává.
Postavy byly sympatické a zábavné, exotické prostředí s prvky steampunku dodalo hodně na zajímavosti.
Na plný počet hvězd to za mě nebylo, něco mi v knize pořád chybělo a začátek měl pomalejší rozjezd, ale za přečtení to určitě stojí.

Vesmich
Vesmich
20.02.2023 3 z 5

Audiokniha mi několik večerů sloužila jako uspávací hlas místo Šeherezády. Největším přínosem bylo, že jsem neměla tušení, co to je za příběh a proč by měl být vyprávěn. Když už tedy jde o džiny. A protože mě to současně ani extra nezajímalo, ani extra nedráždilo, uspávalo to skvěle.

veriszv
veriszv
27.01.2023 5 z 5

Fantasy detektivka, steampunk a alternativní historie…
Zní vám to dobře?
Tak si k tomu ještě přidejte úžasnou atmosféru Egypta, kapku feminismu a spoustu akce!
P. Djèlí Clark napsal několik oceňovaných novel a Vládce džinů je jeho první román, který ceny sbírá taktéž.
A není se čemu divit.
Je to originální, nemá to hluchá místa má to silné ženské hrdinky, které vás budou bavit a budete jim fandit od začátku až do konce.
Zápletka je poměrně jednoduchá a nejsou tu nějaké výrazné odbočky. Nicméně to má celé takový drive, že to ničemu nevadilo.
Pokud vás láká zkusit něco jiného, něco co se odehrává mimo Evropu, tak Vládce džinů je přesně pro vás.

cathyblack
cathyblack
20.01.2023 3 z 5

Alternativní historie? Detektivka? Egypt? Steampunk fantasy?
To by mohlo být přesně pro mě, říkala jsem si. Když jsem knihu rozečetla, řekla jsem si, že mě asi baví. Na začátku totiž velkej tajem a pak totální masakr. Všichni jsou mrtví, Dave.
Zábava, dokud nepřišla Fátima, agentky ministerstva alchymie, kouzel a nadpřirozených entit. To je ta v bílém obleku, co ráda kouká ženskejm pod sukně v Zeppelínu. Samozřejmě je to ona, kdo musí ten prapodivný masakr vyřešit. Dostane otravně nažhavenou parťačku Hádii, co nemá pro zábavné historky hluboko do kapsy, to abychom si už tak štiplavé jídlo okořenili ještě o nepovedené bratránky a klasické buddy krimi může zakusit nové kulisy prostředí rozrůstající se Káhiry, kde na na tržištích a v slumech můžeš potkat prohnané džiny, ifrity, ale i spoustu dalších neuvěřitelných kreatur, kteří rádi pijí kávu, sází na velbloudí dostihy a při poslechu jazzu takňák upozorňují na to, že rasismus není košér a že feministickej progress je vrcholu blíže než tvoje manželka, byť se hodně snažíš. Detektivní linka uplně dech nevyrazí, ale celkově příběh působí jako dobře vymyšlené peklíčko pro všechny fandy klasických egyptských mýtů. Problém u mě nejspíš nastal ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že je to celé pokrouceným odrazem klasické anglické detektivky a těm já na chuť nepřišla. Občas i ten humor působil tak nepřirozeně a občas i nějaká ta postava (Hádia) byla plytká jako talířek pod šálek. Naštěstí - v téhle knize je tím hlavním hrdinou město samo a druhý housle hraje jeho životní tempo. Tím uznávám, že má pan Clárk představivosti nadmíru a že to celé má obrovský potenciál. Ale. Tam někde uprostřed té přelidněné Káhiry, tamhleten plechový enuch, to jsem já. Protože jsem si myslela, že se mi dostane aspoň trochu emocí. Navíc mi vůbec neseděl styl psaného textu. Já snad po Hamnetovi svůj hlad po nádheře textové ve fantasy neukojím. Asi si skočím do jiné sekce... Za tři a půl z pěti hvězd, protože jsem bad robot :D

kallipsa2685
kallipsa2685
09.01.2023 5 z 5

Celý příběh mi připomínal filmy o starších sexy, geniálních agentech - boje, záhady, obleky, krásné a chytré ženy, cool vystupování - jen tentokrát to byla žena. Kniha mě, i přes moji skeptičnost vůči detektivní části (detektivky nečtu), nadchla a uchvátila. Svět mě hodně bavil ať už svojí exotickou zemí, cizí kulturou, časovým zasazením nebo skvěle napsanými postavami.
Doufám že autorka už pracuje na dalším díle :)

Fallenyard
Fallenyard
27.12.2022 3 z 5

Velmi zajímavý a dobře napsaný počin zasazený do originálního světa. Právě popis světa je asi nejsilnější stránkou tohoto díla - detektivní zápletka sama o sobě není zlá, ale zato poměrně průhledná zhruba od první třetiny. Naštěstí je samo pátrání po zločinci poměrně akční, takže (aspoň u mě) nedošlo k nijak výrazné frustraci ze zoufalého čekání na moment, kdy to konečně dojde i vyšetřovatelkám.
Zpočátku mi celkem vadila absence slovníčku nebo vysvětlivek pojmů pod čarou, jak tomu bylo například v Duně - běžný čtenář pravděpodobně nezná deset typů arabských oděvů. Čtení mi ztěžovalo i to, že tyto pojmy ani zvolání v arabštině nebyly alespoň odlišeny kurzívou. Z nějakého důvodu mě kniha ani nijak zvlášť nevtáhla - možná protože mi přes veškerou snahu o popis světa přišla kniha až moc sterilní, nevyvolala ve mně žádné emoce. K žádné z postav jsem nijak nepřilnula, nic mě nepřimělo nesnášet (nebo obdivovat) záporáka, vtipné to upřímně taky nebylo. Těžko říct, kniha je dobrá, promyšlená a akční, ale něco tam za mě chybělo, jen nedokážu popsat, co :)

SBH
SBH
21.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Naprosto okouzlující záležitost. Co všechno se mi líbilo? Asi nejlepší bylo prostředí, steampunková Káhira plná džinů, automatických drožek, pouličních trhovců, pestrých hidžábů a vzducholodí. Jaké osvěžení a úleva od anglosaských reálií.
Hlavní hrdinka představovala další lahůdku. Ta se pro změnu po orientálním městě pohybovala v extravagantním obleku včetně hůlky a buřinky. Kdyby nosila ještě kulaté brejličky, asi bych knihu láskou snědla. V té souvislosti musím dát palec nahoru vůbec všem postavám, kromě úchvatné Fátimy si svůj part procítěně odehrála i Siti, a vlastně vůbec všichni od mrzutého knihovníka až po zotročeného ifríta. Jo, postav jak na orloji a netvrdím, že jsem čas od času nedumala, o kom že je vlastně řeč. Ale i tento chaos autor dost dobře ukočíroval, takže za mě prostě super.
Ohledně děje nemám nejmenší výhrady, jednalo se o plnoprávnou detektivku se vším všudy včetně toho – tenhle moment byl naprosto luxusní – jak Fátima nejvrchnějšímu džinovi strčila pod nos policejní odznak a seznámila ho s plnou šíří obvinění. Padoucha jsem neodhalila, ba přiznám, že jsem se autorem nechala svést na scestí šikovně poházenými drobečky.
Teď když o tom přemýšlím, tak vlastně nevím, proč andělé umožnili použít Sulejmánovu pečeť, ale ve výsledném dojmu z knihy mě tato nevyřešená záhada až tak netrápí.
Na plný počet to ale není, bohužel. Na vině je taková nepochopitelná věc, jako je špatná čtivost textu. Přes všechny úžasnosti, jimiž se pyšnil, mě nedokázal zaháčkovat. Knihu jsem často odkládala, zvládala jsem ji překvapivě dlouho.
Případná další dobrodružství příjemné káhirské partičky v čele s Fátimou bych si moc ráda přečetla, ale k Vládci džinů se nejspíš nikdy nevrátím. Důvod, proč tomu tak je, je mi záhadou.

evilunicorn
evilunicorn
19.10.2022 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetl, ale vinu na tom zřejmě měla jména začínající na Al-,ale po překonání několika stránek, mě děj naprosto vtáhl. Hlavní kladné postavy jsou všechny neskutečně sympatické,je to akční,se špetkou humoru a hravě podané. Jediné co musím lehce vytknout je jednodušší detektivní linka, ale ve výsledku je to zatraceně originální a hlavně zábavné čtení.

Alex.Barunka
Alex.Barunka
19.10.2022 4 z 5

Citlivá, inteligentní, humorná věc s berličkou v podobě steampunku na pozadí alternativního Egypta.
Do toho LGBT a feminismus jako dílky skládačky, které zde nejsou na sílu, ale přesně zapadají. Za hrdinku palec nahoru.

Spokojenost veliká, obrovská. Malou vadu na kráse má snad jen chabá detektivní zápletka, která kopíruje ten nejběžnější vzorec a pachatel je tak průsvitnej už od začátku.

Užito i prožito.

spencer
spencer
16.10.2022 4 z 5

O tuto knihu jsem se začala zajímat už před nějakým časem. Zaujala mě především tím, že se odehrává v alternativní historii Egypta, s čímž jsem se ještě nesetkala.

Příběh má detektivní dějovou linku, ve které je hlavní hrdinkou Fátima, zvláštní vyšetřovatelka ministerstva alchymie. Jejím úkolem je vyšetřit vraždu v Gize, ke které došlo použitím magie. Všechny stopy směřují k jednomu viníkovi, který by měl být nicméně už dávno po smrti...

Důvodem, proč si knihu přečíst je rozhodně svět, ve kterém se odehrává. Elementy steampunku byly skvělým zpestřením a do prostředí Egypta dobře zapadly. Všechny potřebné informace vám autor zprostředkovává v průběhu čtení, což se mi moc líbilo. Nicméně musím podotknout, že přestože jsem za tyto informace moc ráda, občas mou pozornost odváděly od děje a působily zdlouhavě.

Titul můžu rozhodně doporučit. Nejenže autor rozebírá několik důležitých témat, ale také se v něm objevují motivy, které byste tam zprvu nečekali. Určitě si jej plánuju v budoucnu přečíst znovu, protože tam toho bylo poměrně dost ke vstřebání a jsem si jistá, že se mi to nepovedlo najednou. Máte-li tedy rádi knihy z alternativní historie s velmi originálním konceptem, dejte Vládci džinů šanci.

Štítky knihy

alternativní historie magie městská (urban) fantasy steampunk džinové fantasy

Autorovy knížky

P. Djèlí Clark (p)
americká, 1971
2022  77%Vládce džinů

Kniha Vládce džinů je v

Právě čtených2x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce79x
Chystám se číst117x
Chci si koupit32x
dalších seznamech3x