Každá mince má dvě strany

recenze

Jiskra (2018) 4 z 5 / Ivuska.09
Jiskra

Není to tak dlouho, co vyšla kniha INK od Alice Broadway. Zaujala mnoho čtenářů a recenzenti se shodovali v tom, že je skvělá. Takže jsem určitě nebyla jediná, kdo očekával další díl série. A dočkali jsme se. Nakladatelství MOBA právě vydalo pokračování s názvem Jiskra. Dostála autorka svým kvalitám i tentokrát?

Myslela si, že může změnit svět. Ale všechno jen ještě více pokazila.

V prvním díle Leora odhalila nečekané tajemství ohledně svého původu. Možná by bylo lepší, kdyby zůstalo uchované v minulosti. Tak to také všichni kolem ní zamýšleli a Leora měla do světa potetovaných jen vnést mír a stabilitu. Kdo jiný by to mohl dokázat než jedna z věrných s buřičskou krví? Možná by pak nebyla ohrožena její přítomnost a hlavně budoucnost. Teď se ale všechno mění. Přichází zúčtování za činy, které provedla na obřadu předčítání jmen. Nemůže dál zůstat ve Svatoměstí.

Vzpurná jiskra jedné dívky se může zanedlouho rozhořet v pořádný požár.

Stále může být ztělesněním naděje: prázdná, která se vrátila na správnou cestu. Jenže takhle jednoduché to nejspíš nebude. Prázdní představují příliš velkou hrozbu. Neexistuje žádná střední cesta a Leoru čeká obtížný úkol: musí se vydat do Vranova. Bude žít mezi prázdnými, sledovat je a odhadovat jejich plány a tajemství. Musí najít důkazy, které ostatní sjednotí do boje proti nim. Záleží jen na Leoře: přivede i ostatní prázdné na správnou cestu? A dá přednost lásce nebo násilí?

Existují způsoby, jak napravit minulost. A ty jsi jediná, kdo to dokáže.

Pokud jste četli první díl, tak už Leoru jistě dobře znáte. Jestliže Leora něco udělá, musí se k tomu rozhodnout přímo ona. Nenechá si od někoho nic nařizovat. Ačkoli se jí nechce odcházet na místo, které vůbec nezná, pobyt ve Vranově by pro ni mohl být osvobozující. Je to totiž šance zjistit, odkud vlastně pochází... Blíží se válka, ve které Leora hraje hlavní roli. Bude tato dívkou tou, která skutečně dokáže obě komunity spojit?

Jestli s námi nějakou dobu zůstaneš, ať už pár dní, nebo pár let, musíš žít podle našich pravidel. Žádná tetování, žádná tajemství, žádné lži. Naším heslem je upřímnost. - Upřímnost je to jediné, co jim dát nemůžu.

Prázdní a potetovaní - dvě odlišné komunity, každá má svou verzi pravdy, svou historii a své příběhy. V prvním díle jste poznali svět potetovaných, teď budete poznávat svět prázdných. Stále trvám na tom, že tato série je naprosto originální. Po přečtení prvního dílu jsem neměla tušení, jakým směrem se autorka vydá dál. Teď jsem nadšená z toho, jakou strategii zvolila. Každá mince má dvě strany a tohle rčení na druhý díl série INK dokonale sedí. Poznáte totiž vše z dalšího pohledu, z pohledu jiných lidí. Kde je pravda? Co je špatné a co je dobré? Záleží jen na vás, které verzi uvěříte.

I druhý díl byl neskutečně čtivý. Ačkoli je tato série zařazena mezi young adult, myslím, že v ní najdou zalíbení i starší čtenáři. V žánru young adult jsem v poslední době marně hledala něco, co by mě bavilo. Ale série INK to dokázala. Klobouk dolů před autorkou, její myšlenky jsou skvělé a psané provedení ještě lepší. Pokud bych měla doporučit jediné dílo z toho žánru, je to série INK. Těším se na další díl, kterého bychom se měli dočkat v druhé polovině příštího roku.

Komentáře (0)

Přidat komentář