Katův odkaz Vlastimil Vondruška

recenze

Katův odkaz (2023) 5 z 5 / Bublikova86
Katův odkaz

Katův odkaz je velice krásná kniha, u které si odpočinete. Kniha se čte - řekla bych - jedním dechem. Nenajdete tam sice žádnou komplikovanou zápletu, ale nějaká se přece jen objeví.
Kniha vypráví příběh z dob Ferdinanda Habsburského, kde popisuje starou Prahu a Beroun. Ukazuje druhy povolání a jejich význam v té době mezi prostým lidem.
Hlavní postavou je královský písař Jiří Adam z Dobronína a jeho pomocník bakalář Petr Korec. Jiří Adam z Dobronína je vysoce postavený úředník, který si zakládá na své pověsti neúplatného člena královské komory.
Jednoho dne na bakaláře Petra, když byl na cestě ke královskému písaři, zavolal mladík Šimon Pánek. Petr ho nejdříve nepoznával, ale potom si vzpomněl. Měli spolu co do činění při vyšetřování jistého případu asi před rokem. Mladík ho požádal o pomoc kvůli své matce, která se nedávno vrátila z Berouna a byla celá ztrápená. Šimon Pánek byl syn pokrývače. Za pomoc, kterou by poskytli s královským písařem jeho matce byl ochoten přednostně opravit jejich úřad, který byl poškozeny po nedávných průtržích. Bakalář Petr se domluvil s královským písařem, že Anděliku Pánkovou tedy vyslechnou. Jiří Adam z Dobronína měl nejprve výčitky, ale nakonec souhlasil, jelikož opravdu potřebovali opravit střechu úřadu. Po návštěvě Pánků se rozhodli, že se zajedou podívat do Berouna a nenápadně prošetřit dané události. Jediná potíž byla jak to provést.
Nakonec se ukázalo, že královský písař Jiří Adam z Dobronína byl pověřen kontrolou úředních účtů. Po příjezdu do Berouna tamní úředníci nebyli rádi, že královská komora na ně poslala kontrolu v podobě písaře Jiřího Adama z Dobronína s bakalářem Petrem. Ti se dali hned do práce.
Ubytovali si v nedalekém hostinci za branou města. V hostinci bylo plno a jedinou možností, kde přespat byla pobořená věž Václavka, která byla hned vedle hostince. Při večeři si k nim přesedl rytíř Jindřich z Gutštejna a začal Jiřímu Adamovi povídat o smrti svého strýce, která vypadala jako nešťastná náhoda, ale najednou se objevil svědek, který tvrdil, že to byla vražda. Bohužel, když se ten svědek měl s ním setkat, někdo ho zabil. Další, kdo mohl vědět o vraždě jeho strýce byl berounský kat, ale ten nedávno také zemřel. To už písaře Jiřího Adama začalo zajímat, jelikož se právě vypravil vyšetřit zmizení katovy manželky. Než s bakalářem Petrem usnuli, probrali o samotě vše, co věděli a Jiří Adam mu sdělil, co se dozvěděl od Jindřicha z Gutštejna. Druhý den ráno se uvolnilo místo přímo v hostinci, a tak se mohli přestěhovat. Poté se vydali do města.
Domluvili se, že královský písař půjde do města kontrolovat účty a mezi tím se bakalář Petr začne vyptávat po nedávných okolnostech spojených se smrtí kata.
Petr se vydal do katovny, aby si promluvil se syny berounského kata. Když tam dorazil, synové mu ukázali vše, co jim po otci zůstalo. Petra zarazila jedna báseň, kterou kat napsal.
Večer při setkání s Jiřím Adamem mu Petr vyprávěl vše, co zjistil a k tomu mu ukázal i báseň kata. Jiří Adam začal přemýšlet o významu jednotlivých veršů dané básně. Poté se jednotlivé věci daly do pohybu a začaly se vysvětlovat jednotlivé události, které spolu na první pohled neměly souvislost.
Jaké jsou souvislosti a jak to Jiří Adam s Petrem vyřešili nechám na Vás, abyste si knihu přečetli. Kniha je ideální na odlehčené čtení a pro toho, kdo si chce opravdu odpočinout a podívat se na historii z trochu jiného pohledu. Já osobně jsem byla překvapená.


Katův odkaz Katův odkaz Vlastimil Vondruška

Na královského písaře Jiřího Adama z Dobronína se obrátí jedna ze staroměstských měšťanek a stydlivě přizná, že se její sestra Adelheida před lety provdala za berounského kata. Nedávno její muž zemřel a odkázal jí cosi podivného. ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář