Smrtící obhajoba - Boris Steinbauer

recenze

Smrtící obhajoba (2023) 5 z 5 / Bublikova86
Smrtící obhajoba

Smrtící obhajoba je zajímavá a oddechová kniha, která se mi četla dobře. Sice v ní není mnoho zápletek, ale až do konce je utajeno, kdo je skutečným vrahem a co ho k tomu vedlo.
Příběh se odehrává v České republice, což mnoho čtenářů může potěšit. Mě osobně to potěšilo. Začínáme v jedné advokátní kanceláři v Jihlavě, kde se seznamujeme s osobami, které celý děj budou provázet. Dále se přesouváme do Olomouce, kam nás později kniha opět zavede.
V Jihlavě v bytě advokátky Špačkové je nalezena useknutá hlava jejího koncipienta Zbyňka a vyšetřování se ujímá kapitán Karásek. Ve stejné době ve svém bytě v Olomouci spáchají mladí manželé sebevraždu. Nejprve je zločin posouzen opravdu jako sebevražda jen do té doby, než se dostane do rukou čerstvě jmenované kapitánky Kurbišové. Kapitánce se na tom něco nezdá a rozhodne se prozkoumat nejprve byt, ve kterém byla spáchána sebevražda. Po řádném prohledání objeví v bytě ukryté videokamery. Začne se tedy domnívat, že mladý pár byl vydírán, a tak začne pátrat po pravém majiteli bytu. Z pátrání vyplývá, že majitelka paní Rossi má nemovitosti po celé České republice, které pronajímá a přitom bydlí ve Zlíně. Současně ji napadne, jestli i v ostatních nemovitostech se nemohou nacházet ukryté kamery. Rozhodne se tedy jeden takový byt v Olomouci neoficiálně prozkoumat. Kurbišová se snaží s majitelkou Rossi spojit, aby podala vysvětlení, ale marně. Místo toho se jí ozve arogantní advokátka Špačková. A díky této náhodě se začne prolínat vyšetřování v Jihlavě a Olomouci.
Kurbišová se rozhodne navštívit jihlavského kapitána Karáska a vysvětlit mu, proč se zajímá o advokátku Špačkovou. Když si Karásek vyslechne Kurbišovou, rozhodne se jí sdělit informace o useknuté hlavě v bytě Špačkové. Kurbišová je tím tak zaujatá, že by se do pátrání ráda připojila a začne přemýšlet o souvislostech. V průběhu jejich rozhovoru se jim do rukou dostává důkaz, na který Kurbišová čekala, aby mohla obvinit majitelku nemovitostí z vydírání a Špačkovou ze spoluúčasti. Rozhodne se požádat, aby byly vzaty do vazby. Její žádosti je vyhověno. Domluví se s kapitánem Karáskem, aby on zatkl advokátku Špačkovou a ona se rozjede do Zlína zatknout paní Rossi. Po celodenním vyšetřování a nočním výslechu je Kurbišová tak unavená, že se rozhodne přenocovat ve Zlíně. Ráno, po několikahodinovém spánku, se rozhodla jet zpátky do Jihlavy, kde se nepodařilo najít Špačkovou, aby ji předvedli k výslechu. Po příjezdu do Jihlavy se Kurbišová rozhodne nechat vyhlásit po Špačkové státní pátrání.
Podaří se najít Kurbišové a Karáskovi advokátku Špačkovou? Je další obětí? Nebo osobou, která stojí za vraždou svého koncipienta Zdeňka? To už se budete muset dočíst sami. Věřím, že závěr knihy Vás překvapí stejně jako mě.


Smrtící obhajoba Smrtící obhajoba Boris Steinbauer

Kat se probouzí, vytahuje blyštivé ostří a nadechuje se. Dokáže nadějný student Sebastian následující dny, které budou skutečnou zkouškou jeho života, ustát? Musí si poradit sám, protože i jeho nejbližší se starají jen sami o sebe... více


Komentáře (0)

Přidat komentář