Josef Bergman a vražda v Beskydech

recenze

Sněžný měsíc (2019) / LukBook
Sněžný měsíc

Jedna z nejlepších českých spisovatelek detektivních románů Michaela Klevisová přichází s již šestým případem Josefa Bergmana, který dostal název Sněžný měsíc. Opět se můžete těšit na napínavý příběh, tentokrát z prostředí Beskyd.

Autorka se po dvou zahraničních případech vrací zpět do Čech, ale opět nabízí prostředí drsné přírody a odlehlé samoty. Zločin se tentokrát stane v malé vesničce v Beskydech, kde můžete nalézt působivé dobové roubenky, které se často nacházejí na zcela zapadlých místech. To samozřejmě přímo svádí k tomu, aby se zde odehrála nějaká vražda. Samotný příběh ovšem nabízí daleko hlubší myšlenku, která se dotýká i pytláctví a ochrany zvířat. Ostatně Michaela Klevisová je známá svou láskou ke čtyřnohým mazlíčkům, i proto hrají ve velké části jejích příběhů menší či větší roli.

V první části knihy se děj soustředí na samotný chod celé vesnice. Čtenář poznává jednotlivé obyvatele, jejich problémy, a především komplikované vztahy. Velice dobře se autorce podařilo vylíčit atmosféru tohoto místa a dopředu si připravila prostor pro nemilosrdný zločin. Od začátku se vlastně kniha vyvíjí takřka jako společenský román, z kterého se až postupem času stává detektivní příběh.

Ostatně hlavní vyšetřovatel Josef Bergman se objevuje až po více než sto stranách, takže neznalí tohoto pána si k němu ani nestačí vypěstovat příliš velký vztah. Na první pohled se jedná o již zasloužilého policistu, který sice bere svou práci vážně, ale zároveň na sobě již cítí pokročilý věk a touhu po domácím klidu.

Jak už jsem se ale zmínil, tentokrát není přílišně vyzdvihován detektiv, ale samotná zápletka. Rozhodně je to příjemná změna oproti některým detektivním románům, které prostě jedou one-man show a strhávají veškerou pozornost na postavu vyšetřovatele. Často potom samotný děj zůstává v pozadí nebo není dotažený, protože osobní život a ego policisty nad vším vítězí.

O něco větší prostor v rámci postav dostávají obyvatelé místa zločinu. Čtenář sleduje jejich vzájemné vztahy, neshody i touhy. Vytváří se díky tomu atmosféra, která vás vtáhne do sebe a při které pocítíte příchuť něčeho známého. Možná se ztotožníte s chováním některých osob nebo se zamilujete do rodinných roubenek, které by vás svou útulností přitáhli k sobě i v reálném životě. Každopádně se autorce podařilo vytvořit značně osobní ovzduší a působivě vykreslit atmosféru moravské vesnice v Beskydech.

Velice zajímavě je do příběhu vložena i část okolo ochrany zvířat. Prostředí Beskyd přímo vybízí k zapojení horské a lesní zvěře, která hraje pro celou zápletku poměrně důležitou roli. Navíc se za ní skrývá i určité poselství o tom, že bychom se měli chovat ke všem ohroženým druhům podstatně lépe a všeobecně se více starat o faunu i floru.

Celkově je kniha opravdu napínavá a opět přináší vysoký standard Michaly Klevisové. Jestliže jste příznivci její tvorby, ani tentokrát nebudete zklamáni. Řadu čtenářů navíc určitě potěší návrat vyšetřovatele do domácího prostředí, protože i v našich koutech se najdou opravdu krásná místečka. A Beskydy k nim rozhodně patří.

Sněžný měsíc si určitě oblíbí všichni fanoušci českých detektivek, které ovšem mají přesah až do zahraniční tvorby. I v tomto případě je trochu cítit severský vliv, alespoň co se týče divokosti přírody a drsného prostředí. Na druhou stranu je atmosféra chvílemi klasicky moravská a vůně domovských luk je prostě cítit na každé stránce.

Recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Motto spadající pod Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář