Jít za svým snem

recenze

Zuby nehty (2019) / LucieB.
Zuby nehty

Devětadvacetiletá Katie pracuje jako kuchařka v parklandském domově důchodců. Její vášní je vaření, jednou by chtěla být šefkuchařkou v nějaké skvělé restauraci, ale to není jen tak. Potřebuje práci, a tak je vrchní loupačka brambor, výkonná myčka hrnců a hlavní míchačka nesourodé šlichty. Ale je to práce na plný úvazek, pět dní v týdnu, slušně placená… Potřebuje zapomenout na to, že jí zkrachovalo podnikání, a že se její přítel rozhodl před dvěma roky cestovat po světě, ale bez ní. Ze dne na den tak přišla o budoucnost, kterou si společně plánovali. Pomocnou ruku jí nabídla kamarádka Alice, u které přespává na gauči. Katie ví, že takhle dál žít nechce, ale moc možností nemá.
Vaření podle přesně daných receptur však Katie strašně svazuje. Strašně ráda inovuje, přidává bylinky a zajímavé koření, a také ráda prohodí pár slov s obyvateli domova, obzvlášť s paní Rosenblattovou. Upravená a všetečná osmdesátiletá Marta Rosenblattová rozhodně nerezignovala na svůj život, pořád se líčí, pudruje, pěkně barevně se obléká a je neustále veselá. Ráda se podělí se svými vzpomínkami na manžela, na cestování po světě, na vybrané lahůdky a zvyklosti daných zemí. O padesát let starší Marta má neskutečný nadhled, vůli a chuť do života, a drží tak Katie nad vodou!
Když se jednou objeví v novinách inzerát, že nejslavnější kuchař v zemi, Jean-Michel Marchand, hledá vrchního šéfkuchaře, je to právě Marta, kdo Katii pobídne, ať se o tu jedinečnou příležitost popere. Katie je zprvu skeptická, Marchand je samolibý nabob, narcis, naprostý perfekcionista. Ne že by si nevěřila, ale strašně se bojí, že to nevyjde a že zažije další zklamání. Jenže pak si uvědomí, že vlastně není co ztratit. Už není nic, co si může nechat vzít, protože už není nic k mání.
A tak se Katie pustí do několikakolového souboje kuchařů o místo šéfkuchaře. I když to nebude jednoduché, a bude třeba sáhnout do svých skrytých rezerv a vytáhnout je na povrch, nakonec uspěje. Ale jak a kdy, to prozrazovat nebudu. Snad zmíním, že důležitou roli v příběhu hraje kamarádka z domova důchodců, Marta. A že ne každý je takový bručoun, jak zprvu možná vypadá.

O autorovi: Colleen Colemanová má irské a kanadské kořeny. Nejdříve deset let učila teenagery angličtinu a filozofii, ale potom se rozhodla vzít do ruky pero a psát, tak dlouho, dokud neudělá za textem poslední tečku. Vyšlo jí to a brzy uzavřela smlouvu s vydavatelstvím Bookouture. Světlo světa doposud uviděly tři její romány, které u čtenářů zaznamenaly velký úspěch. Třetí kniha Colleen Colemanové Zuby nehty je napínavým příběhem o Katie Kellyové, která při úspěších a neúspěších, nostalgickém vzpomínání a nespoutaném snění o budoucnosti, hledá samu sebe. Více najdete na www.colleencolemanbooks.com. Colleen můžete také podpořit na Facebooku CollColemanAuth/ nebo na Twitteru @CollColemanAuth.

Příběh Katie tak trošku připomíná velice oblíbený pořad o amatérských kuchařích Masterchef, ale je hlavně o tom, jak je důležité jít za svými sny, věřit si a ukázat vše, co ve vás je. A také o tom, že na každého čeká štěstí, radost ze života a velká láska. Musíte ale vylézt ze své ulity a štěstí pokoušet a jít mu naproti. A vězte, že se potkáte!

Komentáře (0)

Přidat komentář