Jen muk o Ani muk

recenze

Ani muk (2019) 4 z 5 / KáťaM.
Ani muk

Knížka Ani muk splňovala vše, abych si ji chtěla přečíst v jedné z prvních vln. Slibovala nevšední thriller, měla krásnou obálku, která mě nalákala, a také skvělou reklamu od knižních recenzentů. A tak se v mé knihovně objevila také. Nelituji (byť reklama byla trošku přehnaná).



Thrillery a psychothrillery patří k mým nejoblíbenějším žánrům. Nelze si nevšimnout, že trendem dnešních thrillerů je domácí násilí páchané na manželce. Nevím, jak vám, ale mně tento motiv připadá už trochu ohraný. Právě proto mou pozornost upoutávají thrillery založené na jiných zápletkách. Ani muk staví na trochu podivínských manželech Bensonových, kteří unášejí holčičky, ukrývají je před světem a hrají si na šťastnou rodinu. První byla Daisy. Dnes je to desetiletá slečna, která už tři roky nezná nic jiného než pokoj, ve kterém se učí, hraje si, ale i vykonává potřebu. Její jedinou společností jsou Bensonovi. To se má ale změnit, když jí táta s mámou pořídí i sestřičku, která má čerstvě v paměti, jak vypadá svět venku a touží se do něj vrátit. Vzbudí touhu i v Daisy? Co všechno jsou Bensonovi schopni udělat pro zachování své "rodiny?" To si už musíte přečíst sami. Vlastně nemusíte, knížka se čte takřka sama. Obsahuje kratší, ale o to údernější kapitoly, které končí v tak zajímavých momentech, že potřebujete číst dál. Knížka navíc obsahuje i hezkou vztahovou linku, vcelku uvěřitelnou, ne takovou tu dotěrnou umělou.

Ani muk je skvělá knížka, svým obsahem určitě vybočuje z toho, co nabízí současný trh. Na druhou stranu není to thriller, ze kterého by šel vyloženě mráz po zádech, což je to hlavní, co od thrillerů očekáváme. Vytkla bych také možná trochu uspěchaný závěr, mrzelo mě, že si s koncem autor trošku víc nevyhrál, ale celkově jsem byla spokojená.

David Jackson je autorem více knížek, u nás se dočkala překladu až Ani muk. Přestože se mi knížka líbila, ty jeho starší asi vyhledávat nebudu, myslím, že to má svůj důvod, že se k nám dostala až tato.

Já už víc neřeknu ani muk, přečtěte si knížku sami, myslím, že za to stojí.

Komentáře (1)

Přidat komentář

cleopatra11
21.06.2020

Za mě velmi povedená kniha.