JEFFERY DEAVER – OSTRÝ ŘEZ

recenze

Ostrý řez (2018) 3 z 5 / Romantička
Ostrý řez

Nejnovější detektivka od proslulého amerického spisovatele.
Kdysi jsem si kvůli filmu přečetla Sběratele kostí. Další pokračování s detektivem Lincolnem Rhymem už neměla takový úspěch, tak jsem se jim vyhýbala, ale po letech mě zajímalo, co je u neobvyklé dvojice vyšetřovatelů nového.

DĚJ: Lincoln Rhyme je od dávného úrazu ochrnutý od hlavy dolů. Dříve mohl hýbat jenom hlavou a levým prsteníčkem, po úspěšné operaci může hýbat ještě pravou rukou. Upoutaný na vozík našel nový smysl života v řešení případů ze svého vlastního bytu. Jeho geniální mozek dokáže vyřešit ty nejsložitější vraždy. Ve Sběrateli kostí se seznámil s mladou policistkou Amélií Sachsovou, která se stala jeho rukama a nohama, a s Rhymem na telefonu odhalila vždy většinu důkazů. Ten, zatímco Amélie pracovala v terénu, posouval díky svým vědeckým vyšetřovacím metodám vyšetřování mílovými kroky. Jejich práci provázela touha po spravedlnosti, a především naprosté souznění duší. Časem se z nich stali i životní partneři.
Ve čtrnáctém případu jsou osloveni pomoci s vyšetřováním loupežné vraždy věhlasného brusiče diamantů. Ale z místa činu diamanty nezmizely skoro žádné, a kromě klenotníka byl zavražděný i pár snoubenců, který si přišel pro zásnubní prsten. Podivně motivovaná vražda měla svědka, kterému se podařilo se zraněním z místa činu uprchnout a upozornit policii. Nelogické ale je, že se začne skrývat.
Přibyde další mrtvá žena, která má s první trojnásobnou vraždou společné jen to, že má na levém prsteníčku snubní prsten. A násilnému přepadení unikne mladý pár snoubenců. Když se ozve někdo, kdo si říká dohazovač a nastíní, jak je mu proto srsti, že lidé ničí krásné, velké diamanty jenom proto, aby je zasadili do prstenů a nosili je na svých obyčejných prstech, je jasné, že jde o sériového vraha. A budou další oběti. Lincoln a Amélie jsou chytří a jako tým nepřekonatelní. Ale každý dělá někdy chyby. A Amélie má na prsteníčku prsten s diamantem.

DOJMY: Od Sběratele kostí uplynulo hodně vody. To, co se mi líbilo na první knížce, to kouzlo geniálního mozku uvězněného ve zničeném těle, úplně vyprchalo. I jiskření mezi Linkem a Amélií. Právě to dělalo román výjimečným. Encyklopedické znalosti a geniální úsudek. Mrštnost, rychlost a odvaha. A hluboká láska. To všechno už je na okraji a rozbíhá se spletitý případ s mnoha postavami. Hlavního podezřelého střídá jiný, pak ještě další. Někdo vraždí ze sadismu, někdo z hamižnosti, někdo z pomsty. Je to všechno příliš banální. Příliš obyčejné na 520 stran. Znovu oceňuju snahu autora nastudovat si mnoho o tématu, tentokrát o těžbě, distribuci a zpracovávání diamantů. To ano.
Nevím, jak předchozí díly, ale tenhle mi ten první příběh sladkosti a bolesti dvou zamilovaných detektivů ani nepřipomíná.

NEDOPORUČUJU! A pozitivní tečka na závěr? Snad jenom obálka.

www.romantickyzapisnik.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář