Jane Lythell, Zničím tě a vezmu si, co je mé

recenze

Zničím tě a vezmu si, co je mé (2018) 4 z 5 / Daysy
Zničím tě a vezmu si, co je mé

Kathy pracuje jako šéfredaktorka prestižního londýnského časopisu o architektuře. Je v životě spokojená. Má práci, která ji baví, nemá nouzi o úspěch a bydlí v krásném bytě s jejím manželem Markusem, a také s jejich ročním synem Billym. Na první pohled idylka. Za ní se ale skrývá tajemství, týkající se i mladé Heji, která se nedávno přistěhovala z Helsinek a začala v časopisu pracovat jako redaktorka. Chladná a uzavřená Heja se s nikým moc nebaví, má ráda soukromí a nikdo o ní skoro nic neví. Jednoduše s nikým nenavazuje přátelství. A ví proč, má totiž úplně jiný cíl.

Heja moc dobře ví, že Kathy nemá až tak dokonalý život. Zná pravdu a ví dobře o jejích obavách z práce, a trhlinách v manželství. A jak se říká, u nepřítele je vždy důležité znát jeho slabiny. A Heja přesně tak Kathy bere. Jako nepřítele. Chce získat něco, co je její, ale nyní to má Kathy. My se tak můžeme přesvědčit, jak daleko je žena schopna zajít, když po něčem opravdu hodně touží.

Asi bych knihu úplně neoznačila jako thriller, a když už, tak jen takový průměrný. Více mi na ni sedí označení psychologický román pro ženy, ale je mi úplně jasné, že označení thriller zní daleko lákavěji. Četla se mi ale dobře a zvládla jsem ji docela rychle, protože i přesto, že to není žádná perla mezi thrillery, příběh byl docela čtivý. Dost mu pomáhá vyprávění z pohledu dvou různých postav - Kathy a Heji. Můžeme tak vnímat jejich odlišné pohledy na různé situace.

Kniha byla celou dobu docela napínavá, takže mě bavila a četla se mi opravdu dobře. O to většího zklamání jsem se ale dočkala na konci, protože celá ta napínavost vlastně neměla na co napínat. Konec mi přišel trochu nudný a absolutně mi tu chyběl nějaký thrillerový konečný wow efekt.

Stejně bylo ale vyústění příběhu zajímavé, a i když velká část byla předvídatelná, konec vůbec předvídat nešel a docela mě překvapil. Myslím, že donutí čtenáře zamyslet se nad tím, jak to vypadá, pokud někdo neunese tíhu svého trápení a ovlivní tím zásadně životy dalších lidí. Bohužel jsem ale po dočtení nebyla tak nadšená, jak bych být chtěla.

Ještě na závěr krátce k názvu knihy, který mi dost vadí. Je jednak dlouhý a jednak vlastně opravdu dost prozrazuje, o co v knize půjde. Myslím si, že tímto šlápli autorka i překladatel opravdu vedle, ať už se bavíme o originálním nebo českém názvu.

Shrnula bych to asi tak, že kvůli tomu, že jsem čekala pravý a nefalšovaný thriller, příběh mě zklamal. Pokud bych ale do téhle knihy předem šla s tím, že jdu číst psychologický román pro ženy, vlastně by mi na knize nic moc nevadilo, takže jestli hledáte spíše tenhle žánr, můžu knihu jen doporučit.


Zničím tě a vezmu si, co je mé Zničím tě a vezmu si, co je mé Jane Lythell

Mrazivý psychologický thriller o ženě, která se chystá zničit svou šéfredaktorku Když se ohlédnu zpět na svůj vztah s Kathy, žasnu, jak naivní byla, jak málo věděla. Přitom si vždycky myslela, že má všechno: práci, dítě, přátele ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář